Журналісти-розслідувачі показали, як на Хмельниччині діє схема постачання іномарок під виглядом гуманітарки

Журналісти телепроекту “Наші гроші з Денисом Бігусом” дослідили, як у Хмельницькій області, люди користуються інвалідним статусом літніх родичів, аби оформити на них авто й забрати собі – самі ж бабусі й дідусі тих машин не бачать.

Так, у Віньківцях проживає пенсіонерка Людмила Гома. У 2018 році на неї оформили “гуманітарний” кроссовер Mercedes-Benz GLA 200. Закордоном такий коштує від 23 тис доларів. В бюджет при його розмитненні недоплатили близько 8,3 тис доларів. При цьому у пенсіонерки автомобіля немає, у розмові з журналістами вона навіть не змогла згадати “благодійника” з Німеччини, котрий їй це авто “подарував”.

Натомість подарований Mercedes ми відшукали у Києві: виявилось, що користується ним невістка Людмили Гоми – Ірина, котра називає транспорт своїм й розпоряджається на власний розсуд. Тобто інвалідністю Людмили Гоми просто скористалися, щоб зекономити на податках.

У Людмили Гоми є двоє синів – Сергій та Олександр. Вони також завезли собі гуманітарні Mercedes’и E200 2012-2013 років випуску, ставши на чергу на їх отримання, як люди з інвалідністю. За кордоном такі коштували 12 та 20 тис доларів відповідно. Гуманітарний статус дав змогу братам зекономити ще близько 10 тис доларів При цьому “подарував” їх той самий Ігор Маранц, котрий надав Mercedes-Benz GLA 200 їхній мамі.

Загалом, за спостереженнями ЗМІ, одні й ті ж іноземці регулярно віддають в Україну нібито задарма цілком пристойний транспорт у такій кількості, що змушує запідозрити прихований продаж, замаскований під гуманітарну благодійність. Як підрахували розслідувачі, німці Володимир Панасюк і Володимир Циганенко подарували мешканцям Хмельницької області 10 і 5 автомобілів, відповідно.

А ще латвієвець Олегс Буланецс подарував 4 автівки. Стільки ж транспортних засобів заїхало до Хмельниччини від німця-благодійника Борісса Масса.

У розслідуванні наголошується, що людина не може скористатися “гуманітарною” пільгою при розмитненні, якщо у неї в користуванні або власності вже є автівка, однак це правило також постійно порушують. Зокрема, кілька років тому бабусі судді з Хмельниччини Івана Заярнюка “подарували” гуманітарну Audi A3 2016 року випуску. Їздила на ній, щоправда, не бабусі – а дружина судді. Після смерті родички автівка перейшла у власності служителя Феміди.

Наявність успадкованої Audi не стала перешкодою для судді й самому завезти нібито гуманітарку Audi А6. Нова автівка 2018 року випуску закордоном мала вартувати від 30 тис дол, розмитнення мало б дати в бюджет б 8,5 тис. Але ці кошти суддя в бюджет так і не сплатив. Тобто в суддівській родині вже дві автівки “гуманітарні”, наголошується в сюжеті.

Інформує НГП.

Leave a Comment

Останні новини

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: де і як отримати послуги?

Міністерство охорони здоровʼя України спільно з Національною службою здоровʼя України запустило пілотний проект «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність,…

2 дні тому

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

2 дні тому

«Антикорупційний штаб» зібрав 237 радників голів ОВА: хто в Хмельницькій області в радниках голови?

Радник, а не заступник. Радник, а не спеціаліст (спеціалістка) профільного управління чи департаменту. Навіщо потрібна посада радника голови адміністрації і…

2 дні тому

У Хмельницькому президент Зеленський відвідав поранених воїнів

Сьогодні, 3 травня, президент України Володимир Зеленський у Хмельницькому відвідав воїнів, які лікуються після поранень.

2 дні тому

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надано рекомендації привести договори у відповідність із законодавством

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надано рекомендації привести договори у відповідність із законодавством

2 дні тому

Зеленський призначив Сергія Тюріна новим головою Хмельницької ОДА

Володимир Зеленський призначив нового голову Хмельницької ОДА. Ним став Сергій Тюрін. 

2 дні тому