37 тисяч гривень штрафу за незаконно звільненого працівника сплатить підприємство з Хмельницького

Фото: Херсонська обласна державна адміністрація
Як повідомили в Управлінні держпраці Хмельницької області, під час інспекційного відвідування комунального підприємства державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Хмельницькій області встановили порушення соціальних та трудових прав працівника, який прийнятий на військову службу за контрактом. Підприємство здійснює діяльність у місті Хмельницькому.
Працівника даного підприємства (машиніста котельні) роботодавець звільнив із займаної посади у зв’язку з вступом на військову службу за контрактом у Збройних Силах України відповідно до п.3 ст.36 Кодексу законів про працю України.
Припинення трудового договору із працівником відповідно п.3 ст. 36 КЗпП України, може відбутися у випадку призову або вступу працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до ч.3 ст.119 КЗпП України, що має місце у даному випадку.
Звільнивши працівника, роботодавець грубо порушив норми статті 119 Кодексу Законів про працю України, відповідно до якої «за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову».
За дане порушення на комунальне підприємство керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області накладено штрафну санкцію у розмірі 37 320 гривень. Також керівнику підприємства внесено обов’язковий до виконання припис щодо усунення встановлених порушень.
Управління Держпраці застерігає роботодавців від порушення ними соціальних та трудових прав мобілізованих і призваних на строкову військову службу працівників.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне