Євросоюз профінансував пілотний проект “Енергоатому” на суму 1,5 млн євро на Хмельницькій АЕС

Фото: uk.wikipedia.org

Європейський Союз профінансував пілотний проект НАЕК “Енергоатом” з розробки методик постійного моніторингу цілісності критичних конструкцій на Хмельницькій атомній електростанції. Сума фінансування складає 1,5 млн євро.

Як повідомляє Представництво ЄС в Україні, надані й протестовані методики включають комплексну програму управління цілісністю та настанови з експлуатації, конструкційну модель будівлі реакторного цеху, розроблену за допомогою найсучаснішого інструменту для інженерного моделювання ANSYS, та програмне забезпечення, здатне збирати дані з датчиків станції, виявляти тенденції та подавати сигнал тривоги при досягненні певних порогових значень.

Виконавцями проекту виступила іспанська компанія Empresarios Agrupados International в консорціумі з французькими компаніями  EGIS Industries SAS та SITIS SAS. Експертну підтримку надавав Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут “Енергопроект”.

“У ЄК склалось багаторічне співробітництво з НАЕК “Енергоатом” у сфері підвищення безпеки. Цей проект має велике значення для “Енергоатома” як однієї з найбільших у Європі атомних експлуатуючих організацій, він мав підтримку в компанії на найвищому рівні, що дозволило виконати його успішно, і завдяки цьому важливі для безпеки будівлі атомних електростанцій України перебуватимуть під належним контролем і залишатимуться надійними за будь-яких умов”, − повідомила Крістіна Тормелен, керівник проекту з боку Європейської комісії.

“Завдяки цьому проекту з’ясували, що українська практика моніторингу конструктивної цілісності в НАЕК “Енергоатом” відповідає міжнародним нормам, стандартам і регламентам. Виконання рекомендацій, отриманих у межах проекту, дозволить ще більше вдосконалити українську практику і вивести її в  низку найкращих”, − зазначив Геннадій Ткачук, керівник проекту з боку НАЕК “Енергоатом”.

У Представництві ЄС додали, що згодом пілотний проект повторять і на інших українських атомних електростанціях задля підвищення рівня їхньої безпеки та здатності протистояти екстремальним навантаженням, таким як землетруси, смерчі тощо.

Довідково:

НАЕК “Енергоатом” експлуатує чотири атомні електростанції з 15 енергоблоками. Три енергоблоки Чорнобильської АЕС перебувають на етапі зняття з експлуатації.

Після Чорнобильської аварії ЄС розпочав програму з ядерної безпеки. Спочатку в межах фінансового інструменту Технічна допомога країнам Співдружності Незалежних Держав (ТАСІS). В 2007 році йому на зміну прийшов Інструмент співробітництва у сфері ядерної безпеки. Внесок Європейського Союзу в ядерну безпеку України, наданий через ці два інструменти, перевищив 950 млн євро.

Вартість прямої підтримки, наданої українській атомній експлуатуючій організації ДП НАЕК “Енергоатом” та Державній інспекції ядерного регулювання України через програму 2+2, наближається до 300 млн євро.

Повідомляє сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне