Хмельницький рибоохоронний патруль роз’яснює законні підстави зміни рівня води в орендованих водоймах

Фото: 24.kz

Восени орендарями земель водного фонду та водойм активно проводиться вилов вирощеної ними товарної риби. Для спрощення лову риби господарі допускають пониження рівня води в орендованих ними водоймах без дотримання питань законності даної зміни рівня води.

Чинним законодавством передбачено порядок регулювання та встановлення режиму роботи водного об’єкту. У тому числі, внормовані питання підвищення чи пониження рівня води в ході здійснення орендарем своєї господарської діяльності з риборозведення.

Першочергово для зміни рівня води орендар повинен звернутися до органу місцевого самоврядування. Оскільки, відповідно до ст. 10 Водного кодексу, питання регулювання водних відносин належить до компетенції сільських, селищних, міських та районних у містах рад.

Після отримання погодження необхідно звернутись до Хмельницького обласного управління водних ресурсів, де буде встановлено режим роботи водного об’єкту. В режимі роботи мають міститися наступні дані:

– право на користування водним об’єктом (договір оренди водного об’єкта);
– підтвердження про здійснення оплати в обласний бюджет згідно розрахунків до договору оренди водного об’єкта;
– дозвіл на спеціальне водокористування;
– водогосподарський паспорт на водний об’єкт (паспорт водного об’єкта);
– рішення сесії чи виконавчого комітету органу місцевого самоврядування на території якого розташований водний об’єкт про погодження спуску водойми з датою початку зміни рівня води та датою, на яку рівень води має бути відновлений до початкового рівня, визначені умови коригування режиму.

Після цього орендар обов’язково повинен звернутись до Управління Держрибагентства в Хмельницькій області для отримання письмового погодження за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 257/1.

У разі відсутності в орендаря пакету документів, зміна рівня води в орендованій водоймі (як пониження, так і підвищення) є порушенням законодавства. При виявленні таких випадків інспектори рибоохоронного патруля видадуть орендареві припис про відновлення рівня води у водоймі, де буде встановлено строки для його виконання. В разі невиконання припису, орендар буде притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 188-5 КУпАП. А при загибелі аборигенних видів риб у водоймі внаслідок її несанкціонованого спуску – будуть нараховані збитки, заподіяні рибному господарству. За наявності істотної шкоди матеріали будуть направлені у правоохоронні органи для притягнення порушника до кримінальної відповідальності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне