Лопнув центральний кран гарячого водопостачання – відповідає власник квартири. Позиція апеляційного суду

Фото: kma.court.gov.ua

Апеляційний суд Хмельницької області задовольнив скаргу міського комунального підприємства і скасував рішення першої інстанції у справі про відшкодування за залиття квартири. Колегія суддів постановила, що центральний кран гарячого водопостачання, який лопнув в квартирі відповідача, є першою запірною арматурою на відгалуженні від стояка. Цей кран не перебуває на балансі ні «Хмельницьктеплокомуненерго», ні управляючої компанії (в минулому – ЖЕК). Отже, відшкодовувати збитки постраждалим повинен власник квартири.
До суду звернулись троє співвласників. Згідно з рішенням Феміди, ще у червні 2017 року їх житло затопили із квартири, що розташована на два поверхи вище. За фактом залиття аварійна служба комунального підприємства склала відповідний акт. Експерт оцінив матеріальну шкоду у 28576 грн., позивачі свої моральні страждання – у 5 тис. грн. Стягнути ці гроші вони просили солідарно з власника квартири, де лопнув кран, та комунального підприємства.
“… обов’язок щодо належного утримання та експлуатації квартири та її складових частин, зокрема сантехнічного обладнання та мережі водовідведення квартири, несе власник, а тому колегія суддів вважає, що відповідальність за заподіяну позивачам шкоду внаслідок залиття квартири повинен нести відповідач М. як власник квартири …”, – йдеться в постанові апеляційного суду. Відтак, з власника верхньої квартири на користь трьох співвласників нижньої стягнули 28576 грн. матеріальної шкоди, 2500 грн. моральної, і 3600 грн. витрат позивачів на правничу допомогу.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне