Місцеві вибори на Хмельниччині: «Батьківщина» зміцнює позиції, а «БПП» – «злили»?

Місцеві вибори на Хмельниччині: «Батьківщина» зміцнює позиції, а «БПП» - «злили»?
Фото: Газета «День

Після тріумфальної перемоги Петра Порошенка на виборах 2014 року, його політична сила отримала потужну підтримку вже у позачергових парламентських перегонах. Менше одного відсотка розділило тоді БПП «Солідарність» та «Народний Фронт». Така ж ситуація, чи принаймні не гірша, мала б скластись і в регіонах під час місцевих виборів.

Потужній підтримці мала б сприяти реформа децентралізації, яку активно просував Гарант із нинішнім прем’єром Володимиром Гройсманом. Хмельниччина за темпами децентралізації посідає 2 місце. Поступається лише сусідній Житомирській області. Тож, здавалось, саме у нас провладна політична сила мала назбирати найбільше депутатських мандатів.

Ми спробували вкотре переглянути результати місцевих перегонів на Хмельниччині. Тим більше нещодавно відбулись вибори до трьох новостворених ОТГ. До розгляду ми брали виключно вибори в об’єднаних територіальних громадах.

Як правило, партії люблять звітувати за кількістю обраних голів рад. Принцип завжди простий: “ми очолили, ми молодці! Вітайте нас!” Але за великим рахунком замало очолити колегіальний орган. Для плідної роботи має бути підтримка від депутатів. Без сформованої більшості своєї політичної сили новообраним головам доводиться домовлятись з іншими партійцями, чи якщо взагалі немає розуміння між обранцями та керівником, останній мусить поступатись і часто у принципових питаннях.

Переломний 2015 рік

Тож рік 2015. У всій країні відбувались вибори. Тільки от громади стартували за новими правилами від Гройсмана-Порошенка. Тоді в ОТГ зайшло від БПП «Солідарність» – 47 депутатів, ВО «Батьківщини» – 10, Аграрної партії – 48, Радикальної партії Олега Ляшка – 8, «УКРОП» – 7, ВО «Свобода» – 19, «Відродження» – 1, Народна партія – 1, Самопоміч – 4, Самовисуванців – 263. До речі, останній показник – не бажання пов’язувати себе із жодною політичною силою свідчить одразу про кілька факторів: низький рівень довіри виборця до партійних кольорів, та ймовірне бажання, саме місцевих жителів перебрати на себе відповідальність за власну територію (раптове зростання свідомості могло бути на хвилі патріотичного піднесення після Революції Гідності та неоголошеної війни). Ще одна причина: неофіційні стосунки політсили із самовисуванцями: наче і разом, а наче і ні.

Також на арені з’явились місцеві політичні сили, які належать нардепам. Це партія «Поруч» Сергія Лабазюка та «За конкретні справи» Олександра Гереги. Якщо ж Лабазюк концентрував сили своєї молодої політсили виключно на своєму 188 одномандатному окрузі, то ось Герега розгорнув масштабну кампанію. Зокрема депутатські мандати в ОТГ отримали 100 конкретників. Як для щойно створеної політсили, успіхи на перегонах були гучними.

Нагадаємо, головним порошенківцем у 2015 році в області був Михайло Загородний. На посаду голови Хмельницької ОДА його призначили незадовго до виборів, тож вже тоді було зрозуміла істинна ціль призначення: зробити вибори президентській силі. Якщо реально дивитись на сухі цифри, то абсолютно зрозуміло, що пропрезидентська сила програла не тимошенківцям чи свободівцям, а новоствореній політичній партії– «За конкретні справи».

2016 рік без значних успіхів

Не зменшували свої оберти герегівці і в 2016 році. Тоді здобути мандати довіри в ОТГ вдалось 22 партійцям. Порошенківці здобули лише 16 мандатів, тимошенківці – 4, Аграрна партія завела 25 своїх партійців до рад громад, 4 мандати здобули ляшківці, а 19 депутатів – самовисуванці.

І якщо у 2015 році на плечах Загородного лежали перегони по всій області, то ось у 2016 році – це лише чотири громади. І дві з них на Чемеровеччині – батьківщині Загородного.

“Батьківщина” повертається

У 2017 році виборами вже займався інший голова ОДА – Олександр Корнійчук. Попередні результати вдалось покращити і здобути 33 депутатських місця. У масштабах області, звісно, не найкращий показник, але це не 16 обранців, як у попередника.

Партія Тимошенко не на жарт включилась у боротьбу на місцях. Давня структурованість політсили та багаторічний досвід, допомогли завести у ради громад області 88 депутатів. У потилицю білосердешним дихали конкретники із 68 своїми депутатами. Далі порівну здобули довіру аграрники та порошенківці: по 33 депутата. Традиційно мало взяли ляшківці – 4, шістьох депутатів завела «Самопоміч», двох – «Народний фронт».

Тобто лише у 2017 нарешті білосердешні зрозуміли, що таке ОТГ і з чим його їсти? Такий старт «Батьківщини» традиційно говорить про більш масштабні політичні амбіції лідера партії. Тож і не дивно, що місцеві вибори партія використала, як розминку перед важливішими перегонами у березні 2019 року.

Круте піке від “БПП”

І ось 2018 рік по виборам в ОТГ став фактично провальним для БПП на території Хмельниччини. Лише 5 депутатів. На цей раз виборами в ОТГ вже займались нардеп Андрій Шинькович та трохи згодом новопризначений голова ОДА Вадим Лозовий. Обидва з політичної команди Олександра Гереги. Нардеп Шинькович хоч і входить до фракції БПП «Солідарність» у парламенті, однак стоїть у витоків політсили «За конкретні справи».

Аналізуючи попередні роки роботи герегівців на місцевих виборах, закралась підозра, що вже цього разу пропрезидентська сила увійде у лідери за кількістю обраних депутатів. Але фінальний підрахунок засвідчив перемогу тимошенківців – 52 мандати проти 5 від БПП, 8 – «За конкретні справи». Стабільність виявила Аграрна партія – 27 депутатів. Попри конфлікти на рівні політсили, які сколихнули інформаційний простір ще наприкінці серпня на початку вересня, аграрники на Хмельниччині виявляють завидну структурованість та поступальний рух. Ймовірно, це пов’язано саме із особливістю регіону: тут переважає сільське господарство.

Чому ж такі низькі показники дали нині кадрово пов’язані між собою політичні сили? Після політичних ротацій навесні: а саме керівництво Хмельницьким  обласним осередком «БПП «Солідарність» у березні перебрав на себе Андрій Шинькович, а в травні Хмельницьку ОДА очолив конкретник Вадим Лозовий, відбувся чіткий спад за кількістю отриманих мандатів. Можливо, Президент помилився, коли вирішив застосувати в Хмельницькій області стратегію «ВІП-агітаторів»?  Чи вони виявились не готовим одночасно охопити в області всі сфери впливу?

Внутрішні негаразди чи продуманий крок?

Тож якщо квітневі вибори можна пояснити тим, що команда не встигла підготуватись, щоб розгорнути масштабну кампанію. То що сталось у грудні? За нашою інформацією, аби забезпечити хороші показники пропрезидентській силі на квітневих виборах до ОТГ, конкретники прийняли компромісне рішення – не виставляти своїх кандидатів, та працювати проти опонентів.

Показовою стала ситуація, коли двох нетішинських депутатів від «За конкретні справи» затримали за розповсюдженнями чорного піару проти основного опонента в Білогірській ОТГ – Аграрної партії. Порушника законодавства суд визнав винним.

Наслідки цього рішення вилились у інтерв’ю для “Незалежного громадського порталу” нової очільниці депутатської фракції «За конкретні справи» в обласній раді Уляни Ткаченко:

«Якщо ми визначаємся з підтримкою якогось кандидата, то це не означає, що ми маємо з кимось злитися, чи розпуститися.»

Трактувати цю фразу, звісно, можна по-різному. Але вона засвідчила, що в рядах герегівців назрівав внутрішній конфлікт. Пізніше, у колуарах обласної ради, ходили чутки, що пані Ткаченко та пан Шинькович мають досить напружені стосунки. Одна з причин, як зазначив наш співрозмовник, це місцеві вибори.

Роздуми вголос

За підсумками виборів виникає ще одне доволі неоднозначне запитання: чи бува часом не відбувся плановий саботаж місцевих перегонів одночасно з боку двох політичних сил? Загальнонаціональні рейтинги різних штибів прогнозують чинному Президенту доволі сумнівні показники та віддають лідерські позиції пані Тимошенко. Ці опитування пророкують вихід у другий тур і Анатолію Гриценко, і навіть шоумену Володимиру Зеленському.

Отримавши контрольні важелі впливу в області, а це головна політична посада, його заступники та спроба закріпити на ключових посадах ідейних прихильників партії, врешті контроль над двома потужними партійними штабами, – це величезний бонус до економічного впливу на теренах області подружжя Герег. Тож маючи в руках такий набір козирів, часом не планують конкретники грати одразу на два фронти?

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне