На Хмельниччині амбулаторію будують «завдяки реформам Президента України»

1
Фото: oporaua.org

На незавершеній будівлі амбулаторії в селі Великій Березні Хмельницької області розмістили табличку з написом: «Будівництво профінансовано завдяки реформам Президента України Петра Порошенка та за сприяння голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового». За інформацією Громадянської мережі ОПОРА, такі дії місцевої влади створюють додаткові переваги для потенційного кандидата і є недоброчесними стосовно уже зареєстрованих кандидатів.

У селі Великій Березні Полонського району на стінах недобудованої амбулаторії встановили табличку. На  ній зазначено, що «будівництво профінансовано завдяки реформам Президента України Петра Порошенка та за сприяння голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового».

Староста села Ніна Дончук не змогла відповісти на запитання спостерігача ОПОРИ, коли було встановлено табличку. Втім, жінка зазначила, що будівництво відбувається швидкими темпами. Його планують завершити до травня. За словами будівельників, табличка з’явилася приблизно 2 тижні тому.

2

oporaua.org

“Доступна медицина” на Хмельниччині

Про будівельні роботи поінформували, зокрема, на сайті Полонської міської ради ОТГ. «Минулого року з ініціативи Президента України Петра Порошенка в державі розпочала діяти програма «Доступна медицина». Вона покликана забезпечити належний рівень надання первинної медичної допомоги у сільській місцевості. За рахунок коштів субвенції з державного бюджету по всій країні розпочалося будівництво понад півтисячі сучасних амбулаторій ЗПСМ. 27 з них будуються на Хмельниччини. Перші з них планують закінчити уже в І кварталі поточного року». При цьому зазначається, що «для Полонської ОТГ на будівництво амбулаторії  загальної практики сімейної медицини  в с. В. Березна передбачено 6 мільйонів 880 тисяч гривень».

Як повідомляли на сайті Хмельницької обласної державної адміністрації ще в жовтні минулого року, відповідно до постанови КМУ від 06.12.2017 № 983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» та постанови КМУ від 20.06.2018 р. №517 Хмельницька область отримала субвенції у загальній сумі 213 280 тис. гривень. Значну частину цих коштів, а саме 166,59 млн грн, запланували використати на будівництво 27 нових амбулаторій, а ще 18,51 млн грн мали бути виділені  з коштів місцевих бюджетів.

Із самою програмою «Доступна медицина», в межах якої відбувається будівництво амбулаторій, можна ознайомитися на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Там розміщено відповідну презентацію, що, до речі, виконана в стилі, схожому на той, який використовує партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

На цей момент чинний Президент України Петро Порошенко не є зареєстрованим кандидатом, однак про свій намір балотуватися він заявив під час форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом».

3

oporaua.org

Висвітлення діяльності Президента не відповідає вимогам Закону

На думку координатора громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області Андрія Попика, повідомлення про причетність потенційного кандидата до будівництва амбулаторії, що насправді фінансується за кошти державної субвенції, створює йому додаткові переваги на виборах і має ознаки зловживання бюджетним ресурсом для його реклами. Такі дії є недоброчесними стосовно вже зареєстрованих кандидатів та порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу.

Як зазначила Ольга Коцюруба, радниця з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА, висвітлення діяльності Президента (який також є вже висунутим, хоча ще і не зареєстрованим кандидатом), поєднане з позитивними оцінками його діяльності, не може вважатися таким, що повністю відповідає вимогам Закону, оскільки порушує принцип рівних можливостей та вільних і конкурентних виборів.

За даними звіту за результатами спостереження ОПОРИ на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року,  проблема нерозмежування поточної посадової та політичної діяльності як потенційних, так і зареєстрованих кандидатів, залишається сьогодні актуальною.

Нагадаємо, що на Хмельниччині триває війна табличок. Керманич Хмельницької ОДА намагається присвоїти собі здобутки уряду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне