Національному природному парку «Мале Полісся» – п’ять років

Фото: НПП “Мале полісся”

2 серпня 2013 року  створено національний природний парк «Мале Полісся». І ось колектив  уже відзначив своє п’ятиріччя.

Нагадаємо, що парк розташований у межах Ізяславського та Славутського районів. Його загальна площа – 8762,7 га. Основними землекористувачами цієї території є вісім сільських рад, а лісокористувачами – ДП «Ізяславське лісове господарство» і ДП «Славутське лісове господарство».

Парк перебуває у підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України, оперативне управління здійснює Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства. Науковим куратором парку є Національний лісотехнічний університет України.

У «Малому Поліссі» працює 12 співробітників, на яких покладені наступні завдання: охорона і збереження території парку з усіма цінними природними комплексами та об’єктами; збереження генофонду рідкісних, занесених до Червоної книги України та типових рослин і тварин; проведення наукових досліджень і науково-дослідних робіт; проведення екологічної освітньо-виховної діяльності; створення умов для організованого відпочинку, екскурсій та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів; організація протипожежної охорони природних комплексів та інші.

У січні 2018 року завершився процес поділу земельних ділянок, постійним користувачем яких є ДП «Ізяславське лісове господарство». Земельним ділянкам присвоєно кадастрові номери. Оформлено витяги з Державного земельного кадастру про земельні ділянки та уточнено площу земельних ділянок – 2764,0192 га, які планується вилучити в постійного лісокористувача та передати  НПП «Мале Полісся». Триває розробка проекту землеустрою щодо винесення меж території НПП «Мале Полісся» в натуру. Проведено електронний аукціон щодо розробки Проекту організації території. Переможцем торгів визнано ПрАТ «НВК «КУРС» (м. Київ). Проектанти вже розпочали роботи. Здійснено першу спільну експедицію розробників та науковців  з метою дослідження території.

На виконання Закону України «Про природно-заповідний фонд України» і на підставі Програми Літопису природи для заповідників та національних природних парків, НПП «Мале Полісся» видав протягом 2015-2018 років три томи Літопису природи, де проаналізована робота Парку, підбито підсумки науково-технічної діяльності та екологічної освітньо-виховної роботи за період діяльності. Триває робота над  четвертим томом.

Співробітники Парку спільно з науковцями  вищих навчальних закладів (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Національний лісотехнічний університет України, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Хмельницький національний університет ), наукових установ (Інститут гідробіології НАН України та ін.) та установ природно-заповідного фонду України (НПП «Подільські Товтри», НПП «Дермансько-Острозький») здійснюють дослідження території НПП «Мале Полісся. Ведуться моніторинг та дослідження рослинного й тваринного світу, а також – пошук нових видів рослин і тварин, що потребують охорони. Усі місця поширення рідкісних видів флори та фауни фіксуються точками GPS та наносяться на карту.

Загалом у списках видів НПП «Мале Полісся», що потребують охорони на національному, міжнародному та регіональному рівнях, зафіксовано 21 вид рослин та 56 видів тварин Червоної книги України, 6 видів рослин Додатку ІІ СІТЕС, 128 видів тварин із додатків Бернської конвенції, 15 видів тварин із Європейського червоного списку, 41 вид рослин та 54 види тварин, які є рідкісними на території Хмельниччини.

Працівники НПП «Мале Полісся» протягом 2014-2018 років, у літній період, відбирають проби води із Святого озера для визначення фітопланктону та передають їх у відповідні інстанції.

Співробітники Парку публікують результати своїх  досліджень  у наукових виданнях та представляють на науково-практичних конференціях, семінарах, круглих столах.

23-25 травня 2018 року колективом НПП «Мале Полісся» вперше проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Досвід та перспективи розвитку об’єктів природно-заповідного фонду Хмельниччини» до 5-ї річниці Національного природного парку «Мале Полісся».

Щороку НПП «Мале Полісся» здійснює низку масових заходів: акцій, конкурсів до різних екологічних дат та подій. За підсумками проведених конкурсів усіх переможців та учасників нагороджують грамотами, подяками й подарунками. Загалом за період діяльності НПП «Мале Полісся» до природоохоронних та еколого-освітніх заходів було залучено понад 3000 учасників.

На базі НПП «Мале Полісся» студенти вищих навчальних закладів України  проходять переддипломну, виробничу, польову практики, а учні загальноосвітніх навчальних закладів регіону – дослідження та пишуть свої науково-дослідні роботи.

НПП «Мале Полісся» координує діяльність Радошівського учнівського лісництва та шкільного лісництва Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, ліцей»  імені О. Кушнірука.

У дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах регіону співробітники НПП «Мале Полісся» проводять уроки, бесіди, виховні заходи на природоохоронну, біологічну, лісівничу тематики.

У 2017 році колектив НПП «Мале Полісся» (за співфінансування ГО «Інститут солідарності громад Романа Мацоли» та допомоги ДП «Шепетівське лісове господарство» і ДП «Славутське лісове господарство») на території Парку  проклав та облаштував екологічну стежку «Перлина Славутчини». А за сприяння ДП «Шепетівський лісгосп», ДП «Славутський лісгосп», ДП «Ізяславський лісгосп» облаштовано зону відпочинку на території комплексної пам’ятки природи «Озеро Святе».

З метою інформування про діяльність НПП «Мале Полісся» працює  офіційний веб-сайт, за адресою: malepolisja.in.ua., а також регулярно оновлюється інформацію на сторінці в соціальній мережі Facebook за посиланням https://www.facebook.com/groups/NationalParkMalePolisja/.

За інформацією прес-служби НПП «Мале Полісся».

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне