ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі
Фото: ОПОРА

Захід з ознаками агітації за кандидаток від партії «Слуга народу» відбувся 1 жовтня у Хмельницькому обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді, що підпорядковується Хмельницькій обласній раді. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, під час зустрічі з представниками трудового колективу закладу кандидатки,  одна з яких – депутатка обласної ради, роздавали агітаційні листівки.

З колективом Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, що перебуває в підпорядкуванні Хмельницької обласної ради, зустрілися депутатка Хмельницької обласної ради Інна Ящук та нотаріус Олеся Фомова. Обидві жінки є кандидатками від партії «Слуга народу» на виборах 25 жовтня 2020 року: Інна Ящук балотується на посаду міського голови Хмельницького та в депутати Хмельницької міської ради, а Олеся Фомова – в депутати Хмельницької міської ради.

Під час зустрічі, що відбулася 1 жовтня близько 11 години в приміщенні еколого-натуралістичного центру, була присутня і спостерігачка ОПОРИ, яка зафіксувала, що Інна Ящук та Олеся Фомова не лише спілкувалися з представниками трудового колективу закладу, але й роздавали агітаційні листівки.

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

 

У одній з листівок – фото Інни Ящук, причини, чому вона балотується на посаду міського голови, а також передвиборна програма кандидатки. Вказано також вихідні дані, як того вимагає виборче законодавство (частина 2 статті 53 Виборчого кодексу України).

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

Натомість інша листівка – роздрукований зразок виборчого бюлетеня, розробленого ОПОРОЮ з просвітницькою метою, з прикріпленим до нього аркушем, на якому зазначено назву партії «Слуга народу», номер партії у бюлетені та номер кандидатки Олесі Фомової у територіальному виборчому списку – усі елементи розміщені на аркуші приблизно так само, як на зразку бюлетеня. Вихідних даних або інформації про те, що матеріали виготовлені на власному обладнанні кандидатки, на листівках не було.

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

ОПОРА: у Хмельницькому агітували в освітньому закладі

Як зазначив у коментарі ОПОРІ директор закладу Василь Климчук, під час заходу агітації не було. Інну Ящук він запрошував до центру як депутатку та голову комісії з питань науки та освіти обласної ради. На яких підставах на зустрічі була присутня Олеся Фомова, йому невідомо, як і про те, що кандидатка роздавала агітаційні листівки.

«Не було агітації. Я запрошував голову комісії з питань науки і освіти Хмельницької обласної ради, депутата обласної ради Інну Петрівну Ящук, щоб вона приїхала до нас, вручила нагороди нашим працівникам з нагоди Дня працівника освіти і я розповів їй питання, які нас цікавлять», – сказав Василь Климчук під час телефонної розмови з комунікаційницею ОПОРИ у Хмельницькій області.

Щоб організувати зустріч, зазначив очільник еколого-натуралістичного центру, вони перенесли на цей час пів години обідньої перерви.

Олеся Фомова підтвердила, що «в якості підтримки Інни Ящук» була на зустрічі з трудовим колективом Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, однак спростувала той факт, що роздавала агітаційні листівки.

«Це було роз’яснення. Листівки я не роздавала. У мене ще листівки не виготовлені. Немає ні макету, ні фотографії, тому листівок своїх я не роздавала. Роз’яснення було, як голосувати, що робити, нові бюлетені які – ця інформація звучала. Свого роду це був юридичний лікбез щодо того, які зміни в законодавстві по голосуванню, щодо того, які зміни по документах, що людям треба привести у відповідність», – зазначила кандидатка.

На питання про те, чи була агітація під час заходу Олеся Фомова відповіла так: «У нас було роз’яснення, у нас була розмова про те, що так, я йду, однак якоїсь конкретної інформації не було».

Інна Ящук, коментуючи ОПОРІ свою присутність у навчальному закладі, зазначила, що була там як депутатка і голова комісії обласної ради, а Олеся Фомова, за словами кандидатки, виявила бажання розповісти про зміни в  політиці щодо кадастрових номерів.

«В нас (йдеться про обласну раду. – Ред) співпраця з цим закладом, в мене особисто, як депутатки обласної ради, є досить тривалою», – пояснила кандидатка і розповіла, зокрема, що обіцяла директору центру відстоювати на бюджетній комісії, щоб всі бібліотеки шкіл області за кошти обласної ради при наявності (йдеться про 90 тис. грн) отримали книгу, яку готує до публікації центр.

Крім того, Інна Ящук зауважила, що відвідала заклад на запрошення керівника центру, щоб вручити грамоти обласної ради з нагоди Дня працівника освіти. Вона попередила Василя Климчука, що перебуває в статусі кандидатки, тож з огляду на це він вирішив перенести обідню перерву і повідомити про це колектив. По приїзді в центр Інна Ящук, за її словами, з дозволу директора роздала листівки зі своєю передвиборною програмою.

«Я з ними зустрічалася в їх вільний час. Я не розмістила і не залишила жодної листівки в приміщенні, я не залишила для агітації, тобто я роздала кожному в руки і запитала, чи можу я роздати ті матеріали. Мій сьогоднішній візит був в період обідньої перерви», – наголосила кандидатка.

«Агітаційна зустріч кандидатки, яка водночас є депутаткою обласної ради, з трудовим колективом закладу, що підпорядковується обласній раді, та ще й в робочий час може мати ознаки використання адмінресурсу, а самовільне зміщення обідньої перерви керівником закладу задля зустрічі з кандидатками – ознаки тиску на працівників. До того ж ОПОРА категорично не сприймає використання кандидатами символіки ОПОРИ під час виборчої агітації», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

У частині 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів відповідного виборчого процесу.

Згідно частиною 1 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів на відповідних виборах або публічна оцінка діяльності таких партій чи кандидатів, під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імені та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імені та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне