Передвиборчі заяви нардепів: чи чекати виборцям обіцяного

Йдучи на вибори до Верховної Ради України в 2019 році, кожен із кандидатів пропонував виборцям свою передвиборчу програму. Минуло понад півтора року. І, як з’ясувалося, упродовж цього часу депутати, які здобули перемогу в семи виборчих округах Хмельниччини, по-різному ставилися до виконання передвиборчих обіцянок, що стосувалися їхніх округів: хтось систематично працював задля виконання взятих на себе зобов’язань, а хтось поки відкладав їх реалізацію.

Тож що відомо про те, як втілюють у життя свої обіцянки нардепи, яким вдалося отримати заповітні мандати, переконавши мешканців мажоритарних виборчих округів Хмельниччини в своєму прагненні поліпшити їхнє життя? Чи спрямовані законодавчі ініціативи парламентарів, їхні запити, публічні заяви на виконання передвиборчих декларацій?

Микола Стефанчук у Верховну Раду України потрапив від партії «Слуга народу» як представник 187 виборчого округу, тобто безпосередньо від міста Хмельницького. У своїй передвиборчій програмі він, зокрема, обіцяв виборцям захищати розвиток ринків міста, докладати зусиль до забезпечення гідних умов для працівників. Утім про проблеми ринків на сторінці депутата в соціальній мережі «Фейсбук» Слуга народу – Стефанчук Микола – Округ 187 згадували ще напередодні виборів. Йшлося про ринки також в контексті інформування про заходи із запобігання коронавірусній інфекції. Однак у звіті про рік роботи Микола Стефанчук вказував на свою «підтримку підприємців ринків Хмельницького щодо зменшення вартості оренди під час COVID-19».

Ще одна обіцянка депутата – внести ініціативу щодо формування державного бюджету з обов’язковим запровадженням субвенцій на розвиток міста Хмельницького. Наразі зі звіту Миколи Стефанчука відомо лише, що «завдяки його зусиллям до бюджету області було спрямовано 10 млн грн державних субвенцій на розвиток медицини». Крім того, згідно з інформацією з сайту Верховної Ради Микола Стефанчук разом з іншими парламентарями, дотичними до області та обраними від партії «Слуга народу» (Денисом Монастирським, Сергієм Мандзієм, Вадимом Галайчуком, Олексієм Жмеренецьким, Русланом Стефанчуком, Оленою Копанчук, Володимиром Ватрасом та Ігорем Марчуком), звертався до Кабміну із запитом щодо виділення з Державного бюджету України субвенції місцевим бюджетам Хмельницької області на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Одним із пунктів програми Миколи Стефанчука було також запровадження адресної допомоги для сімей військовослужбовців міста. І хоча про долю саме цієї ініціативи інформації віднайти не вдалося, проте максимальне голосування нардепа за законопроєкти, що стосуються підвищення соціального захисту військовослужбовців та ветеранів АТО, додає слову парламентаря більшої ваги. За даними проєкту Громадянської мережі ОПОРА «Вони голосують для тебе», з 11 голосувань, що спрямовані на підтримку цієї політики, у 10 депутат віддав свій голос «за», а під час одного голосування був відсутній.

З-поміж інших пунктів у передвиборній програмі Миколи Стефанчука – забезпечувати впровадження державної програми протидії забрудненню міста шкідливими відходами та забезпечувати розвиток економічного кластеру легкої промисловості. На якому етапі виконання перебувають ці обіцянки, невідомо.

Парламентар з досвідом, представник 188 виборчого округу Сергій Лабазюк, який у теперішній Верховній Раді входить у депутатську групу «Партія «За майбутнє», у своїй передвиборчій програмі мешканцям округу багато не обіцяв. Давав слово боротися за вирішення проблеми з дефіцитом місць у дитячих садках і школах у Хмельницькому, зокрема в мікрорайоні «Озерна», та наполягати на збільшенні обсягів фінансування будівництва й ремонту доріг у Хмельницькій області.

Перегукуються із заявленими в програмі пунктами, зокрема, законодавчі ініціативи та запити депутата. Так, Сергій Лабазюк реєстрував у парламенті проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо залучення приватних інвесторів для вирішення проблеми дефіциту місць у дитячих садочках та школах. У депутатському запиті до Кабінету Міністрів України щодо фінансування об’єктів регіонального розвитку міста Хмельницького йдеться про виділення фінансування на завершення будівництва навчальних закладів Хмельницького та магістральної дороги на вул. Січових Стрільців. Проблему зменшення фінансування програми «Спроможна школа для кращих результатів» Сергій Лабазюк порушує у запиті щодо відновлення видатків державного бюджету, скорочених у зв’язку зі створенням фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. А запит щодо вжиття заходів із збільшення кількості місць в дошкільних навчальних закладах та загальноосвітніх навчальних закладах у місті Хмельницькому безпосередньо стосується передвиборчих обіцянок нардепа.

Скрін з вебсайту Сергія Лабазюка

Крім того, як свідчить ресурс «Вони голосують для тебе», нардеп переважно віддає свій голос за законопроєкти, спрямовані на якісне управління дорожнім фондом: Сергій Лабазюк підтримав відповідні ініціативи в 12 з 27 голосувань. Принагідно можна нагадати, що на Хмельниччині з депутатом пов’язують Хмельницьке ШБУ-56 – відомого підрядника, який займається капітальними ремонтами дорожнього покриття.

Олена Копанчук, яку до Верховної Ради делегували мешканці 189 виборчого округу, у передвиборчій програмі декларувала розробку програми фінансування будівництва соціального житла для молодих лікарів, вчителів та службовців, обіцяла шукати інвесторів для організації будівництва молокозаводу в Теофіпольському районі та винести на загальнодержавний рівень проблеми модернізації очисних споруд Красилова.

Якщо інформації про хід виконання перших двох обіцянок наразі відшукати не вдалося, то проблему очисних споруд у Красилові депутатка порушувала, зокрема, 4 лютого на своїй сторінці у фейсбуці «Народний депутат України Олена Копанчук – 189 виборчий округ», де зазначала, що Красилівщина на межі екологічної катастрофи, і «звертала увагу Хмельницької обласної ради та відповідних Міністерств на проблему фінансування реконструкції очисних споруд у Красилівській громаді». Водночас інформації про відповідні запити нардепки у її профілі на сайті Верховної Ради немає.

Скрін зі сторінки у фейсбуці Народний депутат України Олена Копанчук – 189 виборчий округ

У звіті про рік роботи Олена Копанчук повідомила про майже 6 млн грн, залучених на реконструкцію очисних споруд у Ізяславі, натомість про вирішення проблем у Красилові тоді не йшлося.

Обранець від 190 виборчого округу, представник фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді Олексій Жмеренецький обіцяв мешканцям свого округу чимало: добиватися від уряду прозорого механізму ремонту доріг за принципом «Найгірші дороги ремонтуються першими»; взяти під власний контроль проведення медичної реформи в закладах охорони здоров’я округу; внести законопроєкти, які позбавлять країну стихійних сміттєзвалищ; стимулювати створення нових робочих місць з гідною заробітною платнею шляхом впроваждення прозорих програм підтримки бізнесу, особливо молодіжних стартапів; відстоювати максимальну відкритість та ефективність місцевих бюджетів, а також посилювати їх державними цільовими коштами на потреби округу; дбати про прийняття справедливої соціальної допомоги найбільш вразливим верствам: пенсіонерам, людям з інвалідністю, дітям-сиротам.

Ані в наявному на цей момент звіті депутата, ані в інших джерелах інформації про хід виконання конкретних обіцянок не йдеться. Утім про підтримку нардепом процесів децентралізації говорить, наприклад,  той факт, що він значиться одним із ініціаторів законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розпорядження землями комунальної власності. Відсутні на цей момент в законотворчому доробку Олексія Жмеренецького і проєкти законів, спрямовані на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Та при цьому підтримку екологічних ініціатив підтверджує запит щодо виділення коштів на проведення заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на виконання робіт із перевезення та утилізації непридатних хімічних засобів захисту рослин.

Тези про необхідність прозорого механізму ремонту доріг, загалом позитивне ставлення депутата до медичної та екологічної реформ засвідчують відомості з сайту «Вони голосують для тебе». Так, Олексій Жмеренецький максимально голосує за законопроєкти, що мають на меті посприяти реалізації екологічної реформи, послідовно – медичної реформи, а також послідовно віддає свій голос за політику якісного управління дорожнім фондом. Щодо доріг, то про кошти, виділені на їх ремонт, нардеп звітував улітку минулого року як про досягнення монобільшості у Верховній Раді.

Скрін зі сторінки у фейсбуці Олексій Жмеренецький

Із задекларованим у програмі депутата наміром впроваджувати прозорі програми підтримки бізнесу співзвучне голосування за законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. «Законопроект запроваджує новий механізм державної підтримки малого та середнього підприємництва. Підприємствам надаватимуть державні гарантії для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань в обсязі до 5 млрд грн», – написав Олексій Жмеренецький на своїй фейсбук-сторінці.

Народний депутат Віктор Бондар, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє», якого до Верховної Ради делегували виборці 191 виборчого округу, насамперед обіцяв їм боротися за покращення якості життя в селах та містечках до рівня великих міст – починаючи з сучасної освіти та безпровідного інтернету, закінчуючи асфальтованими дорогами та нічним освітленням вулиць, а також добиватися капітального переобладнання 5-ти лікарень обласного рівня та запровадження 5-тирічної програми реконструкції районних лікарень. У законотворчій діяльності до теперішнього часу ці ініціативи народного депутата не відображені. Так само немає й запитів, спрямованих на вирішення окреслених питань. Водночас, як видно з інформації на сайті «Вони голосують для тебе», у Раді депутат переважно голосує за ініціативи, покликані впроваджувати медичну реформу. До того ж у вересні на партійному сайті повідомляли, що на Хмельниччині партія «За майбутнє», одним із лідерів якої тут є Віктор Бондар, сприятиме добудові Хмельницької обласної дитячої лікарні.

Фото з вебсайту партії «За майбутнє»

У виборчій програмі Олександра Гереги, який втретє представляє в українському парламенті 192 виборчий округ і наразі є членом депутатської групи «Партія «За майбутнє», п’ять обіцянок стосуються безпосередньо округу депутата і області. Більшість із тез відображені у законотворчій діяльності нардепа, на вирішення окреслених проблем спрямовані і окремі запити депутата.

З обіцянкою підтримувати процес децентралізації пов’язані, зокрема, проєкти таких законів, у яких нардеп вказаний як один із ініціаторів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель; про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо посилення ролі громад у соціально-економічному розвитку територій; про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад.

Депутат також зазначав, що ініціюватиме спрямування державних коштів на будівництво і відновлення доріг у сільській місцевості та районних центрах. Дотичним до цієї обіцянки можна вважати запит депутата до Кабміну щодо виділення коштів з державного бюджету на робочий проєкт «Капітальний ремонт автомобільного моста через р. Горинь в районі смт Ямпіль Білогірського району Хмельницької області».

Про намір виконувати обіцянку, а саме докладати зусиль для зміцнення матеріальної бази шкіл та дошкільних закладів, будівництва нових спортивних об’єктів, подальшого розвитку мережі закладів позашкільного виховання та освіти, спортивних секцій, організації спортивних змагань, пропаганди здорового способу життя, свідчать у доробку депутата проєкти законів про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо недопущення закриття та забезпечення можливості подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів); про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо збереження санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) для можливості відновлення здоров’я дітей у тісній єдності з навчанням і вихованням, у співпраці лікарів та педагогів); про внесення змін до п. 3 розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу; про внесення змін до Розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо сприяння розвитку недержавної підтримки діяльності у сфері фізичної культури і спорту; про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння розвитку недержавної підтримки діяльності у сфері фізичної культури і спорту. Цієї тематики стосуються й окремі запити Олександра Гереги: щодо забезпечення засобами пожежної сигналізації закладів освіти України; щодо збереження Плужнянської санаторної школи Хмельницької обласної ради для дітей та підлітків з малими та неактивними формами туберкульозу; щодо збереження дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» Хмельницької області; щодо реалізації положень Хмельницької обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту у 2021 році.

У звіті нардепа за період з вересня 2019 до травня 2020 року, який розміщено на офіційному сайті Олександра Гереги, вказано благодійні ініціативи депутата, що також перегукуються з передвиборчою програмою: надання будівельних матеріалів для будинків культури та навчальних закладів, облаштування дитячих та спортивних майданчиків, організація поїздки для обдарованих дітей (ще один пункт в програмі парламентаря – допомагати втілювати у життя творчі починання та ініціативи обдарованої молоді) тощо.

Опосередковано сприяти виконанню обіцянки депутата щодо відновлення мережі сільських будинків культури, створення умов для їх належного функціонування покликані законопроєкти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення економічної стабільності сільського населення) та про внесення змін до Закону України «Про оренду землі» щодо забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій

Депутат переважно підтримує політику якісного управління дорожнім фондом, як засвідчують дані з сайту «Вони голосують для тебе».

Член фракції партії «Слуга народу» Ігор Марчук, обраний у 193 виборчому окрузі Хмельниччини, задекларував у своїй передвиборчій програмі цілу низку обіцянок, що стосуються виборців його округу. Зокрема, він давав слово:

  • сприяти створенню вільної економічної зони у Кам’янці-Подiльському;
  • створювати умови для відновлення та розвитку міської інфраструктури та інфраструктури районів Кам’янець-Подiльського та Новоушицького районiв;
  • взяти під власний контроль проведення медичної реформи в закладах охорони здоров’я округу;
  • добиватися від уряду будівництва нових та ремонту існуючих доріг за принципом прозорості та надійності;
  • забезпечити можливість отримання адміністративних послуг від органів державної влади та їх представників із застосуванням провідних інформаційних технологій;
  • забезпечення можливості безкоштовного доступу до мережі інтернет у будь-якій точці міста;
  • підвищувати якість професійної освіти, її розвиток, створювати умови для забезпечення працевлаштування випускників навчальних закладів.

Законотворча діяльність і наявні на сайті Верховної Ради запити не дають відповіді на питання, чи робить якісь кроки до реалізації своїх передвиборчих обіцянок народний обранець. Певною мірою дотичними до пункту програми про контроль проведення медичної реформи можна назвати проєкт закону про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я) та депутатський запит щодо розробки та впровадження державної стратегії з підтримки та лікування хворих із рідкісними (орфанними) захворюваннями та необхідності запуску Національного реєстру хворих на рідкісні (орфанні) захворювання.

Водночас у звіті про рік роботи Ігор Марчук повідомив про залучення субвенцій на реконструкцію інфраструктурних об’єктів, придбання медичного обладнання, будівництво доріг на окрузі. Дописи про залучення коштів на об’єкти інфраструктури та дороги можна побачити також на сторінці депутата в фейсбуці Слуга Народу – Марчук Ігор Петрович – Округ 193.

Скрін зі сторінки Слуга Народу – Марчук Ігор Петрович – Округ 193

Крім того, Ігор Марчук максимально голосує за ініціативи, що мають на меті реалізацію медичної реформи, послідовно – за політику реформування освіти та якісне управління дорожнім фондом.

Треба додати, що, за інформацією ресурсу «Слово і Діло», який відстежує виконання обіцянок народними депутатами, проаналізовані передвиборчі заяви обранців від мажоритарних округів Хмельниччини наразі визначені як такі, що перебувають «у процесі».

Насправді, минуло не так багато часу, щоб вимагати від депутатів остаточного звіту про виконання обіцянок. Зрозуміло, що фактор пандемії значною мірою скорегував плани парламентарів, що представляють Хмельниччину. Проте з аналізу видно, що деякі нардепи уже з перших днів у Раді систематично працюють задля виконання взятих на себе ще напередодні виборів зобов’язань, корелюючи з ними і свою законотворчу діяльність, і роботу з виборцями. Натомість інші депутати зосереджують увагу на питаннях, про які в програмі не йшлося, або ж поки відкладають реалізацію деяких обіцянок. До того ж, як засвідчив аналіз, нерідко парламентарі помилково вбачають своє основне призначення у так званому залученні коштів на округи.

Та наостанок все ж не зайве нагадати народним обранцям, що написаного сокирою не вирубаєш, а свого слова бажано дотримуватись, позаяк наприкінці каденції про невиконані обіцянки можуть згадати навіть ті виборці, які не звикли читати передвиборчі програми перед тим, як ставити позначку навпроти прізвища у виборчому бюлетені.

 

Оксана Банкова

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Leave a Comment

Останні новини

Військові самі вирішують, хто отримає грошову допомогу в разі їх загибелі, — роз’яснення юристів

Відтепер військовослужбовці можуть самі визначати, хто і в якому розмірі отримає одноразову грошову допомогу (далі – ОГД) в разі їх…

3 тижні тому

Потяг правосуддя наздожене всіх російських злочинців у тунелі російського беззаконня – покарання буде невідворотним

У цьому переконаний Постійний представник України при ООН Сергій КИСЛИЦЯ. Розмова з ним стосувалася ролі Організації Об’єднаних Націй у протидії…

3 тижні тому

“Косачку” привезли до Хмельницького: пластична вистава від жінок і про жінок

Уперше виставу презентували у Києві 3 грудня 2023 року. Роботу над проєктом продовжили й показали вдруге в Києві й уже…

1 місяць тому

Хто може бути отримувачем та набувачем гуманітарної допомоги: роз’яснення

Отримувач – це юридична особа, зареєстрована в Україні з визначеним напрямком статутної діяльності. Важливо наголосити, що чинне законодавство передбачає реєстрацію…

5 місяців тому

СМТ більше не буде: що змінює закон про дерадянізацію (ВІДЕО)

В Україні проведуть дерадянізацію територіального устрою. Відповідний закон президент підписав наприкінці жовтня. З назви закону можна подумати, що Дніпропетровська область…

5 місяців тому

Юрій Гудименко: «У нас зараз дуже цікавий час, звикання до наших перемог»

Військовий, блогер, історик, публіцист, громадський діяч Юрій Гудименко презентував у Хмельницькому свою першу книгу «Історії та війни». До неї увійшли…

6 місяців тому