У Хмельницькому розповідали про механізми енергозбереження

Фото: khm.gov.ua

У Хмельницькому пройшов семінар «Нові інструменти підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках м. Хмельницького», повідомляє сайт міської ради. У заході взяв участь радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт.  Загалом на семінарі були присутні представники понад 70 ОСББ міста Хмельницького.

Радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт ознайомив присутніх із механізмом використання енергосервісу в багатоквартирних будинках, особливостями підготовки та виконання ЕСКО-договорів. Про механізм залучення приватних інвестиційних коштів, як покроково організувати запуск цього механізму, які заходи з енергозбереження на сьогодні найбільш реально втілити.


«Потреба в інвестиціях задля підвищення енергоефективності житлових будівель сягає 87 млрд. дол. США. Залучення цих коштів дозволить скоротити споживання газу на 12 млрд м3 та 700 млн м3 відповідно» – зазначив Олексій Корчміт та пояснив, що саме з метою стимулювання впровадження енергоефективних заходів у цих секторах було запроваджено вже популярні механізми: «теплі кредити» та ЕСКО.


Суть енергосервісу (ЕСКО) полягає в тому, що приватний інвестор виконує термомодернізацію, профінансувавши її з власних коштів, і може отримувати прибуток за рахунок досягнутої економії на комунальних платежах.

Іншими словами, ОСББ чи дитячий садок практично не витрачає коштів на проведення робіт з теплової модернізації. Втім, після проведення всіх робіт, продовжує сплачувати «зекономлену» частину комунальних платежів – але вже не ЖЕКу, а ЕСКО-компанії. Так триває до закінчення укладеного з компанією ЕСКО-договору. Після закінчення дії договору співвласники будинку, якщо це ОСББ, отримують його в гарному стані і вже самостійно користуються зекономленими грошима. Важливо, що логіка ЕСКО-фінансування заохочує інвестора максимально ефективно проводити роботи з термомодернізації для досягнення більшої економії, а отже прибутку.

ЕСКО-контракт передбачає, що інвестор реалізує заходи з енергозбереження в багатоквартирному будинку за власні кошти, які повертає з отриманої економії витрат на оплату спожитих ресурсів, а потім за рахунок цієї ж економії отримує прибуток протягом обумовленого в договорі періоду часу.

Як правило, однією з умов ЕСКО-контракту є обов’язкове проведення енергетичного аудиту будинку. Оскільки інвестор бере на себе ризики отримання економії за рахунок упровадженого проекту, то він прямо зацікавлений у попередніх розрахунках потенційної економії. На основі даних, отриманих під час енергетичного аудиту, оцінюється окупність інвестиційного проекту й розраховується строк ЕСКО-контракту.

Заступник міського голови Володимир Гончарук переконаний, що подібні семінари та роз’яснювальні заходи допоможуть подолати страх багатьох людей брати на себе відповідальність та впроваджувати заходи з енергозбереження.


«Багато хто боїться брати на себе відповідальність, переконувати мешканців свого багатоквартирного об’єднання в доцільності впровадження енергоефективних заходів та брати кредитні кошти. Це справді є великою проблемою, яка певних людей зупиняє, але ми повинні на цьому шляхи рухатися, щоб заощаджувати енергоносії та власні кошти», – зазначає Володимир Гончарук.


Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне