З 15 грудня на Хмельниччині заборонено ловити раків

З 15 грудня на Хмельниччині заборонено ловити раків
Фото: Хмельницький рибоохоронний патруль

В період з 15 грудня 2018 року по 30 червня 2019 року забороняється будь-який вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області. Для того, щоб створити відповідні умови для нормального циклу розмноження та відтворення річкових раків Управління Держрибагентства у Хмельницькій області звернулось до Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України. У листі науковці зазначили терміни заборони на лов цих біоресурсів.

«Типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень. Концентрація ікряних самок на репродуктивних полях відбувається приблизно у квітні-травні, а виношування личинок самками може тривати до кінця червня» – пояснює іхтіолог Хмельницького рибоохоронного патруля Галина Яцишена.

«Осінь та початок зими були доволі теплими. Температури води у листопаді була від 1 до 4 C. За даними гідрометеорологічного прогнозу на першу декаду грудня передбачається її зниження до мінус 7 C. Такі умови є оптимальними для річкових раків, тому аби сприяти відновленню їхньої популяції на території області, ми вкотре звертаємось до рибалок з вимогою дотримуватись Правил любительського і спортивного рибальства», – зазначив начальник відомства Андрій Полудняк.

Нагадуємо, лов раків під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства відповідно до ч. 4 ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака передбачені збитки у розмірі 25,5 грн та штраф – 680 грн.

У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля: (068) 384-98-10.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне