Зима близько. У Шепетівці опалювальний сезон може не розпочатися

Фото: shepetivka.com.ua

Автор: Світлана Русіна

Опалювальний сезон у Шепетівці вдруге під загрозою зриву, запевняє шепетівський міський голова Михайло Полодюк. За його словами, така ситуація склалася через борг розміром 58 мільйонів гривень місцевого теплопостачальника за спожите паливо перед НАК «Нафтогаз». Нагадаємо, у місті теплопостачанням займається ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», якому у 2012 р. тодішня міська рада передала майновий комплекс комунального підприємства «Шепетівське підприємство теплових мереж» у концесію.

Відтоді концесіонер систематично накопичував борги перед «Нафтогазом». Наразі згідно з угодою про реструктуризацію «Енергоінвест» має сплатити 23 мільйони гривень.  Заборгованість теплопостачальника спричинила суттєву затримку початку опалювального сезону у 2017 році. Тоді НАК «Нафтогаз» вимагав від «Енергоівесту» погашення реструктуризованої заборгованості та перерахунку грошей за поточне споживання газу. За вказівкою «Нафтогазу» у листопаді  працівники ПАТ «Шепетівкагаз» перерізали трубу та перекрили подачу блакитного палива у місто. Обурені холодом у квартирах шепетівчани двічі блокували рух на дорозі державного значення поблизу міста. Після цих подій працівники «Енергоінвесту» заварили трубу та відновили теплопостачання. Проте опалювальний сезон почався на три тижні пізніше від запланованої дати: замість 23 жовтня  13 листопада. При цьому борг концесіонера нікуди не зник.

–  Минулого року у квартирі на початку листопада було менше 15 градусів. Від холоду і вологи відклеїлися шпалери. Ще тоді з’явилася ідея перейти на індивідуальне опалення. Але це дуже дорого – майже1,5 тисячі доларів. Ті, хто не зміг від’єднатися, будуть мерзнути. Адже міська влада нам повідомила: лімітів немає. А якщо і будуть, то ціна настрашить. За теплопостачання у нашу квартиру площею 47 квадратних метрів треба буде платити 4 тисячі гривень. – розповідає шепетівчанка Альона Подгурна.

Налякані перспективою мерзнути в оселях шепетівчани нині масово переходять на індивідуальне опалення – зазначив голова Шепетівської міської ради Михайло Полодюк:

–  У Шепетівці на цей момент відключились від централізованої системи 1000 квартир».  Але для решти п’яти тисяч осель все залежатиме від власників «Енергоінвесту.

Шепетівський міський голова запевняє: всі садочки та 8 з 10 місцевих шкіл наразі обладнані модульними котельнями. Тож там опалення увімкнуть вчасно.

За словами Михайла Полодюка, міська рада запропонувала забрати зобов’язання з виплати  боргів «Енергоінвесту» без пені і штрафів. Проте за умови, що товариство передасть майно назад у комунальну власність міста. Тоді опаленням стане опікуватися комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства. Утім, теплопостачальник наразі на таку пропозицію не погодився. На колегії облдержадміністрації генеральний директор та співвласник ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» Олександр Пустовойт сказав:

–  Зрив опалювального сезону тогоріч стався через «Шепетівкагаз». Але цієї осені  опалення у місті увімкнуть вчасно».

При цьому про борги перед «Нафтогазом» керівник підприємства волів не згадувати.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне