Чи перевіряють атракціони у Хмельницькому

Три роки Держпраця не перевіряла атракціонів підвищеної небезпеки на Хмельниччині. Про це Суспільному розповів заступник начальника управління інспекційної діяльності у Хмельницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці Валерій Закотянський. За його словами, найбільше таких атракціонів – у парку імені Чекмана, що у середмісті Хмельницького.

Паркан атракціону “Орбіта”, що у парку імені Чекмана у середмісті Хмельницького, готують до фарбування, – розповідає операторка атракціону Юлія Свідерська. За її словами, експерти випробували “Орбіту” мішками з піском.

“Кожен рік ми проводимо діагностику, тому що атракціон важкий, і потрібно, щоб була безпека для людей. Кожен день атракціон піднімаємо-опускаємо, робимо контрольний запуск. За ним є закріплена людина, яка теж відповідає. Він і дивиться, і обслуговує його, щоб він працював”, — розповідає Юлія Свідерська.

Три роки Держпраця не перевіряла атракціонів підвищеної небезпеки на Хмельниччині, – розповідає заступник начальника управління інспекційної діяльності у Хмельницькій області центрально-західного міжрегіонального управління Держпраці Валерій Закотянський. За його словами, найбільше атракціонів підвищеної небезпеки на Хмельниччині – у парку імені Чекмана.

“Усі атракціони після сезонного зберігання, які потім вводяться в експлуатацію, всі повинні пройти технічний огляд. І після результатів технічного огляду дозволяється допуск його до експлуатації”, — пояснює Валерій Закотянський.

За словами Валерія Закотянського, технічний огляд атракціонів здійснюють експерти акредитованих підприємств. Таких на Хмельниччині – кілька. Їхні послуги замовляють власники чи орендарі атракціонів. Експерт технічний з промислової безпеки товариства, яке перевіряє технічний стан, зокрема, атракціонів, Петро Зварич каже, що цьогоріч вони перевіряли один атракціон у парку імені Чекмана – “Круговий огляд”.

“Атракціон перебуває в гарному стані. На момент проведення технічного огляду, коли ми перевіряли, він перебував у справному стані, і відповідає всім технічним даним заводу-виробника”, — каже технічний експерт.

Як розповів Валерій Закотянський, на Держпрацю покладено перевірку наявності дозвільних документів на атракціони підвищеної небезпеки.

“Зараз в нас воєнний стан, тому у нас мораторій на будь-які перевірки. Тому все зараз покладається на власника атракціонів, а також на органи місцевого самоврядування”, — розповідає Валерій Закотянський.

Дев’ять атракціонів у парку імені Чекмана – у комунальній власності, – каже інженер підприємства “Парки й сквери” Тарас Панасюк.

“Вісім із них перебувають в оренді та один – наш атракціон, який ми обслуговуємо і відповідаємо за нього. Атракціон “Круговий огляд” минулого року було відремонтовано. Вісім атракціонів – це “Орбіта”, “Юнга”, “Сюрприз” – це кожний рік так само підприємці, які орендують ці атракціони, здійснюють їхній огляд, ремонтують і відповідають за це самі”, — каже Тарас Панасюк.

Комунальні атракціони парку імені Чекмана – в оренді з 2012 року, – каже директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

“З того часу переважну більшість атракціонів, власне, вони й утримують. Ремонтують, сплачують до міського бюджету оренду. Тоді не було передано два атракціони – “Веселі гірки” та “Колесо огляду”. З часом “Веселі гірки” прийшли в стан непроглядності, і, здається у 2017 році їх було списано і ліквідовано. А, власне, “Колесо огляду” ми минулого року відремонтували. Активно ним люди користувалися, каталися, принесли минулого року доходу 2,2 мільйона гривень. Це більша частина коштів, від витрачених на ремонт”, — розповідає Василь Новачок.

 
Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Енергопостачальники повернуть кошти за поставлену за завищеними цінами електроенергію

За результатами розгляду позовів Кам’янець-Подільської та Летичівської окружних прокуратур Меджибізькій селищній раді та Міністерству освіти і науки України буде повернуто…

4 години тому

СБУ заблокувала на Хмельниччині новий канал втечі ухилянтів за кордон

Служба безпеки заблокувала нову схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

4 години тому

Автомобілі з Китаю: різновиди транспорту та їх переваги

Розвиток автомобілебудування у Китаї досяг великих висот. Сьогодні на вибір є велика кількість техніки і переважно популярністю користуються електромобілі.

5 години тому

На Хмельниччині попрощалися із воїном Михайлом Гаврою

У селі Грузевиця, що на Хмельниччині, попрощалися із 42-річним захисником України Михайлом Гаврою, який загинув 20 квітня 2024 року внаслідок отриманого…

6 години тому

На Хмельниччині чоловік, який через похмілля не з’явився за викликом до ТЦК, отримав рік іспитового терміну

Красилівськй районний суд присудив за ухилення від мобілізації тимчасово не працюючому військовозобов’язаному три роки тюрми, які замінив на рік іспитового…

9 години тому

У Волочиську затримали торговця синтетичними наркотиками

Слідчі поліції вже оголосили зловмиснику підозру, йому загрожує до 10 років ув’язнення. 

9 години тому