Чи перевіряють атракціони у Хмельницькому

Фото: Суспільне Хмельницький

Три роки Держпраця не перевіряла атракціонів підвищеної небезпеки на Хмельниччині. Про це Суспільному розповів заступник начальника управління інспекційної діяльності у Хмельницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці Валерій Закотянський. За його словами, найбільше таких атракціонів – у парку імені Чекмана, що у середмісті Хмельницького.

Паркан атракціону “Орбіта”, що у парку імені Чекмана у середмісті Хмельницького, готують до фарбування, – розповідає операторка атракціону Юлія Свідерська. За її словами, експерти випробували “Орбіту” мішками з піском.

“Кожен рік ми проводимо діагностику, тому що атракціон важкий, і потрібно, щоб була безпека для людей. Кожен день атракціон піднімаємо-опускаємо, робимо контрольний запуск. За ним є закріплена людина, яка теж відповідає. Він і дивиться, і обслуговує його, щоб він працював”, — розповідає Юлія Свідерська.

Три роки Держпраця не перевіряла атракціонів підвищеної небезпеки на Хмельниччині, – розповідає заступник начальника управління інспекційної діяльності у Хмельницькій області центрально-західного міжрегіонального управління Держпраці Валерій Закотянський. За його словами, найбільше атракціонів підвищеної небезпеки на Хмельниччині – у парку імені Чекмана.

“Усі атракціони після сезонного зберігання, які потім вводяться в експлуатацію, всі повинні пройти технічний огляд. І після результатів технічного огляду дозволяється допуск його до експлуатації”, — пояснює Валерій Закотянський.

За словами Валерія Закотянського, технічний огляд атракціонів здійснюють експерти акредитованих підприємств. Таких на Хмельниччині – кілька. Їхні послуги замовляють власники чи орендарі атракціонів. Експерт технічний з промислової безпеки товариства, яке перевіряє технічний стан, зокрема, атракціонів, Петро Зварич каже, що цьогоріч вони перевіряли один атракціон у парку імені Чекмана – “Круговий огляд”.

“Атракціон перебуває в гарному стані. На момент проведення технічного огляду, коли ми перевіряли, він перебував у справному стані, і відповідає всім технічним даним заводу-виробника”, — каже технічний експерт.

Як розповів Валерій Закотянський, на Держпрацю покладено перевірку наявності дозвільних документів на атракціони підвищеної небезпеки.

“Зараз в нас воєнний стан, тому у нас мораторій на будь-які перевірки. Тому все зараз покладається на власника атракціонів, а також на органи місцевого самоврядування”, — розповідає Валерій Закотянський.

Дев’ять атракціонів у парку імені Чекмана – у комунальній власності, – каже інженер підприємства “Парки й сквери” Тарас Панасюк.

“Вісім із них перебувають в оренді та один – наш атракціон, який ми обслуговуємо і відповідаємо за нього. Атракціон “Круговий огляд” минулого року було відремонтовано. Вісім атракціонів – це “Орбіта”, “Юнга”, “Сюрприз” – це кожний рік так само підприємці, які орендують ці атракціони, здійснюють їхній огляд, ремонтують і відповідають за це самі”, — каже Тарас Панасюк.

Комунальні атракціони парку імені Чекмана – в оренді з 2012 року, – каже директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

“З того часу переважну більшість атракціонів, власне, вони й утримують. Ремонтують, сплачують до міського бюджету оренду. Тоді не було передано два атракціони – “Веселі гірки” та “Колесо огляду”. З часом “Веселі гірки” прийшли в стан непроглядності, і, здається у 2017 році їх було списано і ліквідовано. А, власне, “Колесо огляду” ми минулого року відремонтували. Активно ним люди користувалися, каталися, принесли минулого року доходу 2,2 мільйона гривень. Це більша частина коштів, від витрачених на ремонт”, — розповідає Василь Новачок.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне