Експерти компанії WSP досліджують якість повітря на сміттєзвалищі

Експерти британської компанії WSP роблять додаткові дослідження якості повітря на полігоні твердих побутових відходів Хмельницького. Інформує НГП.

“А саме здійснюють моніторинг промислових газів, твердих частинок у повітрі, а також летючих органічних сполук. Цього тижня будуть також проведені дослідження якості води навколо діючого сміттєзвалища”, – повідомляє фейсбук-сторінка офісу реалізації проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”.

За словами менеджера проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Івана Підопригори, іноземні фахівці проводять останні дослідження, які потім ляжуть в основу звіту.

“Це дасть нам зрозуміти, як у майбутному можна покращити ситуацію, коли полігон накриють (рекультивують – НГП) і він уже не випускатиме стільки сполук, як нині”, – сказав він у коментарі місцевому телеканалу.

Раніше в інтерв’ю НГП заступник директора КП “Спецкомунтранс” Микола Ваврищук зазначив, що львівська компанія на замовлення хмельницьких комунальників виготовила план реконструкції полігону ТПВ. Він включає укріплення схилів нинішнього сміттєзвалища з подальшою рекультивацією, запуск двох нових карт загальною площею 6 гектарів (за рахунок вивільнення суміжних ділянок), де по суті з’явиться нове сміттєзвалище, що буде здатне приймати відходи ще близько десяти років.

Такий комплекс заходів, на якому наполягають багато експертів і кредитори з Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, необхідно провести до початку будівництва сміттєпереробного заводу. Між іншим, ЄБРР виділяє на ці роботи 7,3 млн євро, з яких 5 млн євро — це грантові безповоротні кошти.

“Загалом, інвестиційний проект Хмельницького оцінюється 30 млн євро. З них 22,5 млн євро коштуватиме будівництво сміттєпереробного комплексу (це позика під 6-6,5% річних у євро і розрахована на 13 років — НГП.) і 7,3 млн євро підуть на розширення і рекультивацію теперішнього полігону твердих побутових відходів з подальшим закриттям”, — зауважив Ваврищук.

Нагадаємо, що поліцейські з’ясовують обставини ДТП, у якій важко травмувалась 82-річна пенсіонерка.

Leave a Comment

Останні новини

Комунальне підприємство відшкодує понад 1,2 млн грн збитків, завданих незаконною порубкою лісу

Господарський суд Хмельницької області задовольнив позови Волочиської окружної прокуратури про стягнення з комунального підприємства шкоди, завданої довкіллю внаслідок незаконної порубки…

12 години тому

Авіапольоти над Хмельницьким. Суд арештував навчальний літак

Хмельницький міськрайонний суд арештував навчальний літак Aero AT-3 R100, що належить ТОВ «Льотна школа Кондор» у рамках кримінального провадження про…

13 години тому

“Дитина не ходить, не розмовляє, не сидить, не тримає голову”: хмельничанка судиться з лікаркою, яка приймала пологи

Мати шестирічного Ореста, Аліна Лоєвська, судиться з лікаркою Хмельницького обласного перинатального центру Аллою Кропивницькою.

14 години тому

У Хмельницькому районі в ДТП травмувався 17-річний мотоцикліст

Дорожньо-транспортна пригода сталася вчора, 7 травня, близько 20:00 години на автодорозі сполученням «Житомир – Чернівці» неподалік с. Ружичанка.

14 години тому

На війні загинули четверо військовослужбовців з Хмельниччини

У Берездівській громаді повідомили про загибель жителя села Гориця Стецюка Миколи Володимировича, 22.05.1999 року народження.

16 години тому

На Хмельниччині майже 9 тис. українців отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медгарантій

З початку 2024 року 8 791 пацієнт та пацієнтка безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у Хмельницькій області.

18 години тому