Експерти компанії WSP досліджують якість повітря на сміттєзвалищі

Фото: ngp-ua.info

Експерти британської компанії WSP роблять додаткові дослідження якості повітря на полігоні твердих побутових відходів Хмельницького. Інформує НГП.

“А саме здійснюють моніторинг промислових газів, твердих частинок у повітрі, а також летючих органічних сполук. Цього тижня будуть також проведені дослідження якості води навколо діючого сміттєзвалища”, – повідомляє фейсбук-сторінка офісу реалізації проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”.

За словами менеджера проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Івана Підопригори, іноземні фахівці проводять останні дослідження, які потім ляжуть в основу звіту.

“Це дасть нам зрозуміти, як у майбутному можна покращити ситуацію, коли полігон накриють (рекультивують – НГП) і він уже не випускатиме стільки сполук, як нині”, – сказав він у коментарі місцевому телеканалу.

Раніше в інтерв’ю НГП заступник директора КП “Спецкомунтранс” Микола Ваврищук зазначив, що львівська компанія на замовлення хмельницьких комунальників виготовила план реконструкції полігону ТПВ. Він включає укріплення схилів нинішнього сміттєзвалища з подальшою рекультивацією, запуск двох нових карт загальною площею 6 гектарів (за рахунок вивільнення суміжних ділянок), де по суті з’явиться нове сміттєзвалище, що буде здатне приймати відходи ще близько десяти років.

Такий комплекс заходів, на якому наполягають багато експертів і кредитори з Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, необхідно провести до початку будівництва сміттєпереробного заводу. Між іншим, ЄБРР виділяє на ці роботи 7,3 млн євро, з яких 5 млн євро — це грантові безповоротні кошти.

“Загалом, інвестиційний проект Хмельницького оцінюється 30 млн євро. З них 22,5 млн євро коштуватиме будівництво сміттєпереробного комплексу (це позика під 6-6,5% річних у євро і розрахована на 13 років — НГП.) і 7,3 млн євро підуть на розширення і рекультивацію теперішнього полігону твердих побутових відходів з подальшим закриттям”, — зауважив Ваврищук.

Нагадаємо, що поліцейські з’ясовують обставини ДТП, у якій важко травмувалась 82-річна пенсіонерка.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне