Форум-виставу про проблеми внутрішньо переміщених осіб показали у Хмельницькому

Форум-виставу про проблеми внутрішньо переміщених осіб “По колу” 7 серпня показали в Хмельницькому. Як розповіла Суспільному координаторка програми “Єднання заради дії”, що організувала показ, Наталія Теслик, форум-вистава як жанр передбачає не лише показ історії, але й залучення глядацької аудиторії до розв’язання проблем, які в ній порушуються.

Сюжет форум-вистави “По колу” — історія переселенки, яка з двома дітьми виїхала з окупованого міста через “зелений коридор”. Героїня твору несе з собою численні сумки, пакети, валізу. Вони — символ проблем, з якими зустрічаються внутрішньопереміщені особи в чужих містах. Спочатку тимчасово з неї вантаж знімають волонтери, соцзахист та влада. Але минає час і вона отримує його назад.

Головна героїня вистави — непрофесійна акторка Ірина Сумятіна. На сцені, каже, вона фактично зіграла саму себе. Як і головна героїня, жінка змушена була з двома дітьми покинути рідний Маріуполь у березні 2022 року.

“Психолог був поруч і вона казала, що якщо мене десь якісь моменти хвилюють, може якось їх уникнути. Але я зібралась і по максимуму відіграла. Там на початку такий монолог, досить важкий. Треба було згадати, як це все було. Але теж ми не збиралися, в нас не було валіз, в нас не було можливості щось з собою взяти”, — каже Ірина.

Формат форум-театру, в якому грають непрофесійні актори, розповідає координаторка програми “Єднання заради дії” Наталія Теслик, передбачає показ проблем внутрішньо переміщених осіб. Та відразу ж на місці — пошуків способів їх вирішення за допомогою діалогів між глядачами та анкетування.

“З одного боку, внутрішньо переміщені особи дуже цінують ту допомогу, що їй надають держава, і громада, і громадські організації, волонтери. З іншого боку, ми розуміємо, що не маємо нескінченних ресурсів, що всі ми виснажуємось, втомлюємось. І ця вистава якраз про цю втому”, — сказала Наталія Теслик.

За її словами, наступний форум-виставу покажуть в Чернівцях.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

32 хв. тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

3 години тому

“Двічі виносив пораненого з поля бою”: у Хмельницькому попрощались з військовим Віктором Марценюком

Сьогодні, 16 травня, у Хмельницькому попрощались із 29-річним військовослужбовцем Віктором Марценюком.

15 години тому

У пресслужбі ХАЕС прокоментували ситуацію з мертвою рибою у водоймі-охолоджувачі

Масову загибель риби на водосховищі Хмельницької атомної станції не варто пов’язувати з роботою станції.

18 години тому

Керівник Кам’янець-Подільського музею сам собі призначав доплати

Завершено ревізію Департаменту гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради за період 01.01.2020–30.09.2023.

20 години тому

Повідомлено про підозру учасникам двох злочинних угрупувань, які нашахраювали на 4 млн грн 

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури повідомлено про підозру 9 учасникам двох організованих злочинних угрупувань у шахрайстві (ч.ч. 4, 5 ст.…

22 години тому