Форум-виставу про проблеми внутрішньо переміщених осіб показали у Хмельницькому

Фото: Суспільне Хмельницький

Форум-виставу про проблеми внутрішньо переміщених осіб “По колу” 7 серпня показали в Хмельницькому. Як розповіла Суспільному координаторка програми “Єднання заради дії”, що організувала показ, Наталія Теслик, форум-вистава як жанр передбачає не лише показ історії, але й залучення глядацької аудиторії до розв’язання проблем, які в ній порушуються.

Сюжет форум-вистави “По колу” — історія переселенки, яка з двома дітьми виїхала з окупованого міста через “зелений коридор”. Героїня твору несе з собою численні сумки, пакети, валізу. Вони — символ проблем, з якими зустрічаються внутрішньопереміщені особи в чужих містах. Спочатку тимчасово з неї вантаж знімають волонтери, соцзахист та влада. Але минає час і вона отримує його назад.

Головна героїня вистави — непрофесійна акторка Ірина Сумятіна. На сцені, каже, вона фактично зіграла саму себе. Як і головна героїня, жінка змушена була з двома дітьми покинути рідний Маріуполь у березні 2022 року.

“Психолог був поруч і вона казала, що якщо мене десь якісь моменти хвилюють, може якось їх уникнути. Але я зібралась і по максимуму відіграла. Там на початку такий монолог, досить важкий. Треба було згадати, як це все було. Але теж ми не збиралися, в нас не було валіз, в нас не було можливості щось з собою взяти”, — каже Ірина.

Формат форум-театру, в якому грають непрофесійні актори, розповідає координаторка програми “Єднання заради дії” Наталія Теслик, передбачає показ проблем внутрішньо переміщених осіб. Та відразу ж на місці — пошуків способів їх вирішення за допомогою діалогів між глядачами та анкетування.

“З одного боку, внутрішньо переміщені особи дуже цінують ту допомогу, що їй надають держава, і громада, і громадські організації, волонтери. З іншого боку, ми розуміємо, що не маємо нескінченних ресурсів, що всі ми виснажуємось, втомлюємось. І ця вистава якраз про цю втому”, — сказала Наталія Теслик.

За її словами, наступний форум-виставу покажуть в Чернівцях.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне