Гуманітарний автомобіль за 23 тисяч доларів для судді

25 квітня 2019 року розпорядженням голови Хмельницької ОДА у власність судді господарського суду Хмельницької області був переданий автомобіль «Audi A3» 2016 року випуску з об’ємом двигуна 1,5 літра. Слуга Феміди набув право власності на автівку у результаті смерті його родички Марії Дмитрук. Остання була забезпечена транспортом як інвалід.

300r_250419_2

Розкішний подарунок

У 2017 році на баланс Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА німецький донор Володимир Панасюк передав автівку, як подарунок для жительки краю Марії Дмитрук. Жінці пощастило, вона стала власницею автівки, яка на вторинному ринку в 2019 році коштує щонайменше 23 тисячі доларів.

Скріншот із сайту AUTO.RIA

За кордоном сьогодні таку автівку можна знайти за 19,5 тисяч євро.

Скріншот із німецького сайту продажу користованих автівок

Або за 11 тисяч євро, якщо вона багато «пробігла».

Скріншот із німецького сайту продажу користованих автівок

І вже 6 квітня 2017 року розпорядженням голови Хмельницької ОДА автівку передано набувачу.

248r_060417_1

 

Отримала і передала в безоплатне користування

Після отримання розкішної іномарки, Марія Дмитрук передала її у користування родичу. Принаймні 24 травня 2017 року саме ця автівка з’являється у декларації судді господарського суду Хмельницької області Івана Заярнюка (син начальника ГУ Пенсійного фонду України Ольги Заярнюк).

Скріншот частини декларації судді Івана Заярнюка

Забезпечення гуманітарними автомобілями регламентується Порядком забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року №999. Відповідно до п. 41 цього Порядку за бажанням інвалідів головні управління соціального захисту можуть забезпечувати їх автомобілями, ввезеними в Україну і визнаними в установленому порядку гуманітарною допомогою, без права продажу, дарування та передачі іншій особі.

Водночас ст 11-1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» визначає, що після смерті особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю були забезпечені через органи соціального захисту населення, за бажанням членів їхніх сімей, спадкоємців таких осіб передається їм у власність безоплатно за рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Заможний донор

Як бачимо, донор виявся досить щедрою людиною. І насправді, не лише для Марії Михайлівної він подарував автівку. Так, у 2013 році житель Німеччини Володимир Панасюк вже дарував «Ауді А5, coupe», чорного кольору, 2009 року виробництва. Його оцінили у 180 тисяч гривень. У своєму матеріалі «Розкішні авто як гуманітарна допомога» журналіст Любомир Ференс розповідає, що дорогу автівку мав отримати 85-річний житель Сумщини.

Тож ймовірно пан Панасюк є таким собі посередником, який автівку таки купує за гроші майбутнього власника, а потім у документах вказує, що дарує її інваліду. Мова йде про щонайменше про 600 тисяч гривень.

Оскільки Марія Михайлівна фактично через місяць передала автівку своєму родичу-судді, тож, певно, він і був тим основним спонсором. От тільки у його деклараціях ми не знайшли навіть і півмільйона гривень на купівлю такої автівки.

А що там в суддівській декларації?

У 2014 році Іван Заярнюк декларував «Citroen C4» 2013 року випуску. Але вже у наступних деклараціях цієї автівки немає, як і грошей за її ймовірний продаж. Цікаво, що у 2014 році сукупний дохід декларанта склав 305 228 грн, 100 тисяч з яких – це кредит.

У 2015 році спостерігаємо поповнення у сім’ї  декларанта – він вдруге став батьком. Тому єдиний дохід його дружини – це соціальні виплати на дітей. Всього Іван Заярнюк отримав дохід 215 236 грн (заробітна плата та пенсія). Протягом цього року він продовжує виплачувати кредит.

У 2016 році у декларації вже зникає кредит, а натомість з’являється право користування квартирою. Помешканням на 90 квадратних метрів володіє мати суді – Ольга Заярнюк. Вона набула на нього право власності у 2007 році. За весь 2016 рік дохід судді склав 249 501 грн. Жодних заощаджень ні декларант, ні його сім’я не вказали. Таким чином сім’я з чотирьох осіб, двоє з яких малолітні діти, в місяць мали витрачати не більше 5000 грн, щоб вкластись у задекларовані статки.

У 2017 році, тоді, коли його родичка отримала розкішну гуманітарну автівку, Іван Заярнюк заробив 263 948 грн. Також він взяв два кредити – 41 817 грн та 97 000 грн. Цієї суми не вистачило б ні на автівку, ні на житловий будинок на 153 кв.м. Однак вже у 2018 році саме ці два об’єкта на праві безоплатного користування з’явились у декларації судді Івана Заярнюка у 2018 році.

І наостанок

Розмитнення автівки «Audi A3» 2016 року випуску з об’ємом двигуна 1,5 літра приблизно становило б 183 тис грн.  

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про гуманітарну допомогу» гуманітарними визнаються автомобілі, які на момент ввезення на митну територію України були виготовлені не більш як 8 років тому, з об’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см. Зазначений автомобіль звільняється від оподаткування та обов’язкових платежів до бюджету.

 

Leave a Comment

Останні новини

П’ять магнолій посадили на “Алеї нескорених” у Хмельницькому

У хмельницькому сквері імені Тараса Шевченка рідні військовополонених і безвісти зниклих посадили п'ять магнолій на "Алеї нескорених".

7 години тому

На річці Горинь дільничний виявив браконьєра з сітками загальною довжиною близько 400 метрів

Поліцейський вчасно зупинив зловмисника, проте тому таки вдалось виловити більше 80 рибин.

11 години тому

На Хмельниччині СБУ викрила чергову схему ухилення від мобілізації

За даними слідства, голова однієї з районних ВЛК організувала схему вимагання грошових коштів з осіб, які підлягають мобілізації, за визнання…

12 години тому

У Хмельницькому комунальники мають відшкодувати майже 80 000 грн збитків власнику автомобіля, на яке впало дерево

Стягнути з Комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою виконкому Хмельницької міської ради на користь власника автомобіля Mercedes-Benz 69 043…

13 години тому

У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024

14 квітня Хмельницькому відбувся Ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024. У ньому взяли участь 48 учнівських мінікомпаній з 31 закладу професійної…

14 години тому

З добудовою двох нових енергоблоків Хмельницька АЕС стане безпечнішою: чому

На Хмельницькій АЕС наприкінці минулого тижня почали будувати два енергоблоки за американською технологією.

16 години тому