На Хмельниччині розпочалась операція «Новорічна ялинка – 2022»

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з правоохоронними органами та державною лісовою охороною створені мобільні групи, які під час проведення перевірок виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках та автошляхах.

При виборі ялинки до новорічний свят, чи замислювались ви – легальна вона, чи ні? Варто знати, що в легальної ялинки обов’язково має бути чіп, а на ньому написаний номер. Також, при введенні цього номеру на спеціальному сайті можна отримати всю інформацію про дерево: де його виростили, кому воно належить.

Легальні ялинки вирощують в спеціальному державному лісгоспі. У випадку, якщо ялинку або сосну вирощено на власній або орендованій земельній ділянці, документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції.

Згідно із Постановою Кабміну від 23.07.2008 №665, у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексаціх такс. Враховуючи мінімальний розмір штрафу і збитків, одне нелегальне дерево обійдеться громадянам у 1054,82 грн., а для посадових осіб – 3094,82 грн.

Також передбачено штраф і для покупця нелегальної ялинки – від 510 до 1700 грн. з конфіскацією незаконно купленого дерева.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. А у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації  повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-28-39.

Leave a Comment

Останні новини

Комунальне підприємство відшкодує понад 1,2 млн грн збитків, завданих незаконною порубкою лісу

Господарський суд Хмельницької області задовольнив позови Волочиської окружної прокуратури про стягнення з комунального підприємства шкоди, завданої довкіллю внаслідок незаконної порубки…

12 години тому

Авіапольоти над Хмельницьким. Суд арештував навчальний літак

Хмельницький міськрайонний суд арештував навчальний літак Aero AT-3 R100, що належить ТОВ «Льотна школа Кондор» у рамках кримінального провадження про…

12 години тому

“Дитина не ходить, не розмовляє, не сидить, не тримає голову”: хмельничанка судиться з лікаркою, яка приймала пологи

Мати шестирічного Ореста, Аліна Лоєвська, судиться з лікаркою Хмельницького обласного перинатального центру Аллою Кропивницькою.

13 години тому

У Хмельницькому районі в ДТП травмувався 17-річний мотоцикліст

Дорожньо-транспортна пригода сталася вчора, 7 травня, близько 20:00 години на автодорозі сполученням «Житомир – Чернівці» неподалік с. Ружичанка.

14 години тому

На війні загинули четверо військовослужбовців з Хмельниччини

У Берездівській громаді повідомили про загибель жителя села Гориця Стецюка Миколи Володимировича, 22.05.1999 року народження.

15 години тому

На Хмельниччині майже 9 тис. українців отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медгарантій

З початку 2024 року 8 791 пацієнт та пацієнтка безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у Хмельницькій області.

17 години тому