На Хмельниччині розпочалась операція «Новорічна ялинка – 2022»

Фото: ІЛЮСТРАТИВНЕ

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з правоохоронними органами та державною лісовою охороною створені мобільні групи, які під час проведення перевірок виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках та автошляхах.

При виборі ялинки до новорічний свят, чи замислювались ви – легальна вона, чи ні? Варто знати, що в легальної ялинки обов’язково має бути чіп, а на ньому написаний номер. Також, при введенні цього номеру на спеціальному сайті можна отримати всю інформацію про дерево: де його виростили, кому воно належить.

Легальні ялинки вирощують в спеціальному державному лісгоспі. У випадку, якщо ялинку або сосну вирощено на власній або орендованій земельній ділянці, документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції.

Згідно із Постановою Кабміну від 23.07.2008 №665, у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексаціх такс. Враховуючи мінімальний розмір штрафу і збитків, одне нелегальне дерево обійдеться громадянам у 1054,82 грн., а для посадових осіб – 3094,82 грн.

Також передбачено штраф і для покупця нелегальної ялинки – від 510 до 1700 грн. з конфіскацією незаконно купленого дерева.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. А у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації  повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-28-39.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне