На Хмельниччині відкрили новий туристичний маршрут підземеллями

Першу екскурсію підземеллями Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Суспільному провів його директор Олег Погорілець. На 15-метровій глибині можна побачити ворота у фортецю, котрими користувалися в XVI столітті. Вже у XVII – в’їзд був засипаний для укріплення замку. Археологи й працівники музею вичистили підземелля, розповідає Олег Погорілець, відкривши доступ до найдавнішого Східного бастіону фортеці. Туристи можуть відвідати підземелля з 22 квітня, розповів директор.

На першій екскурсії підземеллями XІV-XV століть побувала знімальна група Суспільного Хмельницький.

Директор Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець називає екскурсію для Суспільного Хмельницький ексклюзивною, оскільки туристи ще не відвідували цієї частини фортеці. На 15-метровій глибині відкривається доступ до найдревнішої частини фортеці, розповідає гід.

“Ми з вами побуваємо там, де ще не була нога туриста. Тому, що буквально нещодавно ми розчистили наші підземелля і сьогодні підемо вниз, спустимося більше ніж на 15 метрів від сучасної поверхні”, — розповідає Олег Погорілець.

Найнижчу частину фортеці у XVII столітті засипали землею і камінням для її укріплення, говорить Олег Погорілець.

“Все це було засипано ще у XVII столітті для того, щоб фортеця біла міцніша проти ядер ворожих. Ми з вами бачимо скелет фортеці. Якщо ззовні ми бачимо м’язи, то ось тут це скелет, на якому тримається ця фортеця. І ось саме це ми хочемо показати нашим відвідувачам у сезоні 2023”, — каже Олег Погорілець.

Найнижчу частину фортеці у XVII столітті засипали землею і камінням для її укріплення. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Олега Погорільця, на 13-метровій глибині археологи відкопали браму XІV-XV століть.

“Ми з вами перебуваємо у Барбакані, місці, де раніше був в’їзд у фортецю. Ми можемо побачити ось тут спеціальні пази в стіні, коли решітка, що була зверху, падала, коли ворог раптово нападав. Пізніше до нього було прибудовано в XVI столітті бастіон і в’їзд було перенесено. Але ось це місце є унікальним тим, що таких споруд, буквально, в Україні залишилося одиниці. Тому, що це період XІV-XV століть”, — розповідає директор історико-культурного заповідника “Межибіж”.

Східний бастіон розташовувався на трьох поверхах і налічував 150 бійниць, розповідає Олег Погорілець.

Туристичний сезон 2023 року у Меджибізькій фортеці відкриють з 22 квітня. Фото: Суспільне Хмельницький

“Ми з вами перебуваємо в східному бастіоні. Це фортифікація, яка прикривала практично всі точки зі Сходу доступу до фортеці. Могли робити одразу 150 пострілів. Але найцікавіше, що ми перебуваємо на найнижчій точці — це понад 15 метрів від поверхні, яка над нами. Оце величезне склепіння. Фортифікації Барбакан і Бастіон були збудовані в XІV-XVІ століттях. Фортеця розвивалася, набирала м’язів, і, відповідно, збільшувала свою потужність проти ворога. Так ось, все це ми можемо простежити, побачити, і навіть доторкнутися до цієї історії розвитку фортеці саме у Меджибізькому замку”, — розповідає Олег Погорілець.

За словами Олега Погорільця, у 2022 році фортецю відвідало 20 тисяч туристів. У попередні роки в середньому відвідуваність була 50 тисяч на рік. Туристичний сезон 2023 року у Меджибізькій фортеці відкриють з 22 квітня.

Leave a Comment

Останні новини

На Хмельниччині злочинці підробляли одяг відомих спортивних брендів

Слідчі ГУНП в Хмельницькій області повідомили чотирьом хмельничанам підозру у незаконному використанні товарних знаків відомих світових брендів спортивного одягу.

14 години тому

На Хмельниччині водні поліцейські виявили браконьєра, який сітками ловив рибу на території ландшафтного заказника

Своїми діями зловмисник завдав шкоди навколишньому середовищу на суму близько 800 тисяч гривень.

15 години тому

З 1 травня стартує запис дітей до першого класу у Хмельницькій громаді

З 1 по 31 травня у Хмельницькій громаді триватиме запис дітей до першого класу. Упродовж місяця батьки мають зареєструватись на електронній платформі…

19 години тому

На Летичівщині поліцейські оголосили підозру чоловікові, який викрав квіти з могили полеглого захисника

За наругу над могилою 39-річному зловмиснику може загрожувати покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі.

20 години тому

Прокурори відстояли покарання для жителя Летичева, який вкрав у пенсіонерки усі заощадження

У січні цього року судом визнано винними 24-річного мешканця смт Летичів у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану, в особливо…

21 годину тому

Фінансування ЗСУ з місцевих бюджетів: допомога фронту чи нецільове використання коштів?

Чинне законодавство передбачає три способи допомоги ЗСУ за рахунок коштів місцевих бюджетів.

22 години тому