На Хмельниччині відкрили новий туристичний маршрут підземеллями

Фото: Суспільне Хмельницький

Першу екскурсію підземеллями Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Суспільному провів його директор Олег Погорілець. На 15-метровій глибині можна побачити ворота у фортецю, котрими користувалися в XVI столітті. Вже у XVII – в’їзд був засипаний для укріплення замку. Археологи й працівники музею вичистили підземелля, розповідає Олег Погорілець, відкривши доступ до найдавнішого Східного бастіону фортеці. Туристи можуть відвідати підземелля з 22 квітня, розповів директор.

На першій екскурсії підземеллями XІV-XV століть побувала знімальна група Суспільного Хмельницький.

Директор Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець називає екскурсію для Суспільного Хмельницький ексклюзивною, оскільки туристи ще не відвідували цієї частини фортеці. На 15-метровій глибині відкривається доступ до найдревнішої частини фортеці, розповідає гід.

“Ми з вами побуваємо там, де ще не була нога туриста. Тому, що буквально нещодавно ми розчистили наші підземелля і сьогодні підемо вниз, спустимося більше ніж на 15 метрів від сучасної поверхні”, — розповідає Олег Погорілець.

Найнижчу частину фортеці у XVII столітті засипали землею і камінням для її укріплення, говорить Олег Погорілець.

“Все це було засипано ще у XVII столітті для того, щоб фортеця біла міцніша проти ядер ворожих. Ми з вами бачимо скелет фортеці. Якщо ззовні ми бачимо м’язи, то ось тут це скелет, на якому тримається ця фортеця. І ось саме це ми хочемо показати нашим відвідувачам у сезоні 2023”, — каже Олег Погорілець.

Найнижчу частину фортеці у XVII столітті засипали землею і камінням для її укріплення. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Олега Погорільця, на 13-метровій глибині археологи відкопали браму XІV-XV століть.

“Ми з вами перебуваємо у Барбакані, місці, де раніше був в’їзд у фортецю. Ми можемо побачити ось тут спеціальні пази в стіні, коли решітка, що була зверху, падала, коли ворог раптово нападав. Пізніше до нього було прибудовано в XVI столітті бастіон і в’їзд було перенесено. Але ось це місце є унікальним тим, що таких споруд, буквально, в Україні залишилося одиниці. Тому, що це період XІV-XV століть”, — розповідає директор історико-культурного заповідника “Межибіж”.

Східний бастіон розташовувався на трьох поверхах і налічував 150 бійниць, розповідає Олег Погорілець.

Туристичний сезон 2023 року у Меджибізькій фортеці відкриють з 22 квітня. Фото: Суспільне Хмельницький

“Ми з вами перебуваємо в східному бастіоні. Це фортифікація, яка прикривала практично всі точки зі Сходу доступу до фортеці. Могли робити одразу 150 пострілів. Але найцікавіше, що ми перебуваємо на найнижчій точці — це понад 15 метрів від поверхні, яка над нами. Оце величезне склепіння. Фортифікації Барбакан і Бастіон були збудовані в XІV-XVІ століттях. Фортеця розвивалася, набирала м’язів, і, відповідно, збільшувала свою потужність проти ворога. Так ось, все це ми можемо простежити, побачити, і навіть доторкнутися до цієї історії розвитку фортеці саме у Меджибізькому замку”, — розповідає Олег Погорілець.

За словами Олега Погорільця, у 2022 році фортецю відвідало 20 тисяч туристів. У попередні роки в середньому відвідуваність була 50 тисяч на рік. Туристичний сезон 2023 року у Меджибізькій фортеці відкриють з 22 квітня.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне