На Хмельниччині відкрили перший музей-криївку

Тир та музей-криївка Хмельницького спортивно-культурного центру «Плоскирів» запрацювали. У музеї відтворили побут українських повстанців, які боролися проти радянської влади та переховувалися від її переслідувань.

Про це Суспільному розповіла організаторка дозвілля центру та екскурсовод Ольга Шевцова.

За її словами, на Хмельниччині знайшли 280 криївок, і вони не завжди були в лісах.

«Було дуже багато криївок в на Хмельниччині, але чомусь інформація про них до нас не дійшла і тому ми вирішили: чому б не відтворити ось таку умовну криївку, яка б показала життя повстанців тих часів. На території Хмельницької області, на жаль, немає жодного такого музею-криївки, наш став першим таким закладом. Ми намагалися привернути увагу до історії УПА та створити такий куточок, де історія оживе», – сказала Шевцова.

Облаштовували музей самі працівники центру, каже виконувач обов’язків директора Роман Гурницький. З його слів, працювали понад пів року. Відтворювали за розповідями очевидців та істориків, взявши за основу криївку «Стінка», яка була на межі Хмельницької й Тернопільської областей.

«Є основна робота, а є додаткова, для душі. Це треба було підібрати сировину, подивитися, а як дійсно облаштовувалося, треба було поспілкуватися з істориками, які, наприклад, сказали, що саме так треба повкладати деревину», – розповів Роман.

Екскурсії в криївці безкоштовні щовівторка, щочетверга з 10: 00 до 13:00 та кожної третьої суботи місяця, бажано за попереднім записом за телефоном центру, додає Ольга Шевцова. Відвідувачі можуть донатити на ЗСУ у спеціальну скриньку. А заняття в тирі – платні.

«Приймаємо як індивідуальні заняття, так і групові можливі, дорослі, діти. Стріляти в нашому тирі можна з пневматичної гвинтівки та пістолета», – каже Ольга.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: де і як отримати послуги?

Міністерство охорони здоровʼя України спільно з Національною службою здоровʼя України запустило пілотний проект «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність,…

1 день тому

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

1 день тому

«Антикорупційний штаб» зібрав 237 радників голів ОВА: хто в Хмельницькій області в радниках голови?

Радник, а не заступник. Радник, а не спеціаліст (спеціалістка) профільного управління чи департаменту. Навіщо потрібна посада радника голови адміністрації і…

1 день тому

У Хмельницькому президент Зеленський відвідав поранених воїнів

Сьогодні, 3 травня, президент України Володимир Зеленський у Хмельницькому відвідав воїнів, які лікуються після поранень.

1 день тому

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надано рекомендації привести договори у відповідність із законодавством

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надано рекомендації привести договори у відповідність із законодавством

1 день тому

Зеленський призначив Сергія Тюріна новим головою Хмельницької ОДА

Володимир Зеленський призначив нового голову Хмельницької ОДА. Ним став Сергій Тюрін. 

1 день тому