На Хмельниччині відкрили перший музей-криївку

Фото:

Тир та музей-криївка Хмельницького спортивно-культурного центру «Плоскирів» запрацювали. У музеї відтворили побут українських повстанців, які боролися проти радянської влади та переховувалися від її переслідувань.

Про це Суспільному розповіла організаторка дозвілля центру та екскурсовод Ольга Шевцова.

За її словами, на Хмельниччині знайшли 280 криївок, і вони не завжди були в лісах.

«Було дуже багато криївок в на Хмельниччині, але чомусь інформація про них до нас не дійшла і тому ми вирішили: чому б не відтворити ось таку умовну криївку, яка б показала життя повстанців тих часів. На території Хмельницької області, на жаль, немає жодного такого музею-криївки, наш став першим таким закладом. Ми намагалися привернути увагу до історії УПА та створити такий куточок, де історія оживе», – сказала Шевцова.

Облаштовували музей самі працівники центру, каже виконувач обов’язків директора Роман Гурницький. З його слів, працювали понад пів року. Відтворювали за розповідями очевидців та істориків, взявши за основу криївку «Стінка», яка була на межі Хмельницької й Тернопільської областей.

«Є основна робота, а є додаткова, для душі. Це треба було підібрати сировину, подивитися, а як дійсно облаштовувалося, треба було поспілкуватися з істориками, які, наприклад, сказали, що саме так треба повкладати деревину», – розповів Роман.

Екскурсії в криївці безкоштовні щовівторка, щочетверга з 10: 00 до 13:00 та кожної третьої суботи місяця, бажано за попереднім записом за телефоном центру, додає Ольга Шевцова. Відвідувачі можуть донатити на ЗСУ у спеціальну скриньку. А заняття в тирі – платні.

«Приймаємо як індивідуальні заняття, так і групові можливі, дорослі, діти. Стріляти в нашому тирі можна з пневматичної гвинтівки та пістолета», – каже Ольга.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне