На Хмельниччині з’явиться додаткова платіжка за газ: за що платитимуть споживачі

Що за ці кошти зроблять газівники, розповів Українському радіо Хмельницького заступник головного інженера Хмельницької філії “Газорозподільні мережі України” Олександр Лоб, інформує Суспільне.

Відомо, що буде ще один платіж за газ, а саме за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Коли споживачі Хмельниччини побачать ці платіжки?

Така платіжка буде незабаром, але це стосується виключно багатоквартирних житлових будинків. Вона буде залежати від терміну експлуатації внутрішньобудинкової системи. Платити потрібно буде раз на три або п’ять років. Якщо внутрішньобудинкові мережі експлуатуються терміном до 25 років, то платіжка буде один раз на п’ять років. Якщо термін експлуатації внутрішньобудинкових мереж понад 25 років, платіжка буде приходити один раз на три роки. Всі ці моменти враховані під час формування графіків проведення технічного обслуговування. Ця робота вже розпочалася на території Хмельницької області. На тих об’єктах, де вже проведені роботи по технічному обслуговуванню, платіжки будуть виставлятись, починаючи з квітня місяця 2024 року.

Якими правовими актами це регулюється?

Хочу звернути увагу, що мова йде в першу чергу про колективну безпеку мешканців будинків. Згідно зі статтею 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” наказом Міністерства енергетики України від 29 вересня 2023 року № 292, затверджено порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку. А постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері економіки та комунальних послуг від 5.12.23 № 229, затверджено “Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку”. Згідно з ним, усі споживачі багатоквартирних будинків, які мають газові мережі спільної власності, які до 07.12.2023 не мали чинних договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, не подали заяву про укладення договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, не повідомляли оператора ГРМ про укладення договору на ТО ВБСГ багатоквартирного будинку з іншими суб’єктами господарювання, які мають право на виконання таких робіт, вважаються такими, що приєдналися до умов Типового договору.

Які саме роботи проводитимуть ваші фахівці з технічного обслуговування?

Аби споживачі безпечно користувалися газом, буде проводитись, по-перше, випробування системи на щільність. Друге — це технічне обслуговування системи газопостачання, перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання, усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність. Порядок проведення технічного обслуговування газових мереж приватних будинків та квартир, а також нежитлових об’єктів не змінився. Здійснюється на договірних засадах з суб’єктами господарювання, які мають дозвіл на виконання таких робіт.

Яка зараз ситуація з розрахунками за доставку газу на Хмельниччині?

Борг за розподіл газу на сьогодні складає понад 50 млн грн, що вкрай негативно позначається на стабільній роботі газорозподільної системи. Найбільші боргують мешканці Хмельницького, Кам’янець-Подільського, Летичева і Теофіполя. А це обслуговування більше ніж 17 000 км газопроводів, тисячі об’єктів газорегулювального обладнання, як в Хмельницькому, так і в районах. Окрім того, саме за кошти з тарифу на розподіл реалізується інвестиційна програма, проводяться ремонтні роботи, закупляється нове устаткування, ліквідовуються наслідки обстрілів, працює аварійна служба, виплачується заробітна плата та інше.

За який період накопичилася така сума — 50 млн грн?

Ця сума в основному наросла за останній період, після повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Чимало жителів області залишили свої будинки, виїхали за межі України, тому сталася така ситуація, що борг за розподіл природного газу збільшився аж до такої великої суми.

Авторка: Алла Коломея.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

На Хмельниччині злочинці підробляли одяг відомих спортивних брендів

Слідчі ГУНП в Хмельницькій області повідомили чотирьом хмельничанам підозру у незаконному використанні товарних знаків відомих світових брендів спортивного одягу.

5 години тому

На Хмельниччині водні поліцейські виявили браконьєра, який сітками ловив рибу на території ландшафтного заказника

Своїми діями зловмисник завдав шкоди навколишньому середовищу на суму близько 800 тисяч гривень.

6 години тому

З 1 травня стартує запис дітей до першого класу у Хмельницькій громаді

З 1 по 31 травня у Хмельницькій громаді триватиме запис дітей до першого класу. Упродовж місяця батьки мають зареєструватись на електронній платформі…

10 години тому

На Летичівщині поліцейські оголосили підозру чоловікові, який викрав квіти з могили полеглого захисника

За наругу над могилою 39-річному зловмиснику може загрожувати покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі.

10 години тому

Прокурори відстояли покарання для жителя Летичева, який вкрав у пенсіонерки усі заощадження

У січні цього року судом визнано винними 24-річного мешканця смт Летичів у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану, в особливо…

11 години тому

Фінансування ЗСУ з місцевих бюджетів: допомога фронту чи нецільове використання коштів?

Чинне законодавство передбачає три способи допомоги ЗСУ за рахунок коштів місцевих бюджетів.

12 години тому