Порушення прав людей з інвалідністю виявили монітори у Виноградівському психоневрологічному інтернаті

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Ольга Осередчук відвідали з моніторинговим візитом Виноградівський психоневрологічний інтернат, який знаходиться в Ярмолинецькому районі Хмельницької області.

www.ombudsman.gov.ua

В інтернаті на час візиту проживало 158 людей з психічними розладами, для яких створено задовільні умови для проживання. Тривають ремонтні роботи в житлових кімнатах, майже завершені роботи з облаштування просторого приміщення для відпочинку та психо-емоційного розвантаження, а також нового приміщення лазні з новою сантехнікою.

Підопічні закладу мають сезонний одяг, який знаходиться в задовільному стані. Забезпечені належним харчуванням та питною водою. Моніторингова група відзначила гарне облаштування території інтернату, наявність місць для відпочинку (альтанки, павільйони, лавки для сидіння), а також можливість перебування підопічних в кімнатах протягом дня.

Водночас були виявлені порушення прав осіб з інвалідністю, які не забезпечені у повній мірі необхідними технічними засобами реабілітації, зокрема кріслами колісними, туалетними стільцями, сидіннями та стільцями для купання. Особи з інвалідністю, які на час візиту проживали в окремому одноповерховому корпусі, не мають можливості виїхати на вулицю за допомогою крісел колісних через непристосованість приміщення до їх потреб.

Також виявлено порушення права на охорону здоров`я та медичну допомогу, факти неналежного ведення медичної документації. За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені акти реагування до Хмельницької обласної державної адміністрації.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Leave a Comment

Останні новини

У Шепетівці перед судом постане зловмисник, який на залізничному вокзалі з ножем напав на перехожого

Нагадаємо, подія сталася на початку лютого цього року на залізничному вокзалі міста Шепетівка.

4 хв. тому

Перед судом постане зловмисниця, яка привласнила близько 8 мільйонів гривень допомоги родичам загиблих військовослужбовців

Поліцейські встановили, що експосадовиця одного з відділень банку упродовж 2022-2023 років пропонувала банківські послуги родичам загиблих воїнів з Білогірщини.

7 хв. тому

Як ветерану стати підприємцем, – пояснюють юристи Українського ветеранського фонду

Створення і розвиток власної справи може допомогти ветеранам і ветеранкам повернутися до цивільного життя.

3 години тому

Меморіальну дошку військовому Івану Остапову відкрили на Хмельниччині

У Кам'янці-Подільському, що на Хмельниччині, відкрили меморіальну дошку військовому Івану Остапову.

3 години тому

У Волочиську поліцейські оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю

За вчинення домашнього насильства 24-річному місцевому жителю загрожує до 2 років ув’язнення.

5 години тому

У громадах Хмельниччини завершується опалювальний сезон

У деяких громадах Хмельниччини завершується опалювальний сезон. Згідно з чинним законодавством, опалювальний сезон закінчується, якщо протягом трьох діб середньодобова температура…

6 години тому