У Хмельницькому у рамках природоохоронної операції “Первоцвіт” одній людині виписали протокол

У Хмельницькому у рамках щорічної природоохоронної операції “Первоцвіт” працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області провели три рейди з метою попередження про заборону продажу червонокнижних рослин. Унаслідок цього одній людині виписали протокол за порушення природоохоронного законодавства.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла начальниця відділу взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Наталія Сологуб.

“Інспектори Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області провела рейдові перевірки у місцях стихійного продажу та на автошляхах міста Хмельницького. Вони склали протокол на одну людину. Червонокнижні рослини у неї не вилучали. Про це зазначили у протоколі про вчинення адміністративного правопорушення. Суд має прийняти рішення про притягнення до відповідальності й розмір штрафної санкції. Операція “Первоцвіт” почалась нещодавно, тому по області протоколи ще не складали”, — пояснила Наталія Сологуб.

За її словами, не лише продаж, але й купівля первоцвітів є порушення законодавства, а саме: законів України “Про Червону книгу України”, “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього середовища України”.

“Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, які занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень”, — зазначила Наталія Сологуб.

Начальниця відділу взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації розповіла, продаж первоцвіту, вирощеного в домашніх умовах, заборонений. Крім того, штраф можуть встановити не тільки за торгівлю, але й факт знищення і пошкодження червонокнижних рослин.

“У постанові Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року № 1030 передбачена компенсація за незаконне знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання. Наприклад, за один підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний і шафран гейфелів штраф 62 гривні, за рябчик шаховий і сон великий — 49 гривень”, — пояснила Наталія Сологуб.

За її словами, кількість порушень, пов’язаних з торгівлею первоцвітом у порівнянні з минулими роками зменшилась: “До початку 2014 року було набагато більше випадків продажу червонокнижних рослин. Їхню велику кількість завозили з тимчасово окупованого Криму. Крім того, упродовж останніх двох років інспектори фіксують набагато менше порушень природоохоронного законодавства”.

Наталія Сологуб розповіла, операція “Первоцвіт” триватиме з середини лютого до кінця травня.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

У Хмельницькому продовжують впроваджувати цікаві методи реабілітації для поранених бійців «Гвардії наступу»

Неймовірно цікавий і насичений день провели хлопці із «Гвардії наступу», які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у відомчому шпиталі…

12 години тому

Роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю

За державною програмою роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

16 години тому

На Хмельниччині трактор зіткнувся з “BMW”: є травмований

У Віньківцях, що на Хмельниччині, 16 травня о 10:00 сталася ДТП по вулиці Відродження. Тракторист зіткнувся із "BMW".

19 години тому

У ДТП на Хмельниччині загинув пасажир мотоблока

Вчора, 16 травня, близько десятої години вечора в селі Ходорівці Камʼянець-Подільської територіальної громади Хмельниччини сталася дорожньо-транспортна пригода.

20 години тому

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

22 години тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

1 день тому