У Хмельницькому у рамках природоохоронної операції “Первоцвіт” одній людині виписали протокол

Фото: Суспільне Хмельницький

У Хмельницькому у рамках щорічної природоохоронної операції “Первоцвіт” працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області провели три рейди з метою попередження про заборону продажу червонокнижних рослин. Унаслідок цього одній людині виписали протокол за порушення природоохоронного законодавства.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла начальниця відділу взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Наталія Сологуб.

“Інспектори Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області провела рейдові перевірки у місцях стихійного продажу та на автошляхах міста Хмельницького. Вони склали протокол на одну людину. Червонокнижні рослини у неї не вилучали. Про це зазначили у протоколі про вчинення адміністративного правопорушення. Суд має прийняти рішення про притягнення до відповідальності й розмір штрафної санкції. Операція “Первоцвіт” почалась нещодавно, тому по області протоколи ще не складали”, — пояснила Наталія Сологуб.

За її словами, не лише продаж, але й купівля первоцвітів є порушення законодавства, а саме: законів України “Про Червону книгу України”, “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього середовища України”.

“Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, які занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень”, — зазначила Наталія Сологуб.

Начальниця відділу взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації розповіла, продаж первоцвіту, вирощеного в домашніх умовах, заборонений. Крім того, штраф можуть встановити не тільки за торгівлю, але й факт знищення і пошкодження червонокнижних рослин.

“У постанові Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року № 1030 передбачена компенсація за незаконне знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання. Наприклад, за один підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний і шафран гейфелів штраф 62 гривні, за рябчик шаховий і сон великий — 49 гривень”, — пояснила Наталія Сологуб.

За її словами, кількість порушень, пов’язаних з торгівлею первоцвітом у порівнянні з минулими роками зменшилась: “До початку 2014 року було набагато більше випадків продажу червонокнижних рослин. Їхню велику кількість завозили з тимчасово окупованого Криму. Крім того, упродовж останніх двох років інспектори фіксують набагато менше порушень природоохоронного законодавства”.

Наталія Сологуб розповіла, операція “Первоцвіт” триватиме з середини лютого до кінця травня.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне