Учасникам бойових дій з Хмельниччини пропонують безкоштовно здобути нову професію. Яку саме і як проходить навчання

Учасники бойових дій та люди з інвалідністю внаслідок війни з Хмельниччини можуть безкоштовно пройти професійне навчання в Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. На вибір у них є 95 професій та 365 освітніх програм.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла начальниця управління реалізації політики зайнятості Хмельницького обласного центру зайнятості Інна Шевель.

За її словами, великої проблеми з працевлаштуванням безробітних з числа учасників бойових дій немає. Утім, каже вона, дехто з них виявляє бажання здобути нову професію, підвищити існуючу спеціалізацію чи здобути певні знання, аби розпочати власну справу.

“Для таких людей уряд і підготував цю програму з професійного навчання. При Державній службі зайнятості існує кілька центрів професійно-технічної освіти, які пропонують навчання з різних робітничих спеціальностей — продавець, касир, фрезерувальник, оператор верстатів з програмним керуванням, верстатник, тракторист, водій, кочегар, комплектувальник меблів тощо. Навчання новій професії триває від місяця до півроку. Після нього людина отримує сертифікат і може вже претендувати на посаду за новою професією. Для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни таке навчання є абсолютно безкоштовним. Потрібно лише прийти до центру зайнятості і заповнити заяву. Крім того, ми оплачуємо цим людям дорогу до центру професійно-технічної освіти та проживання за місцем навчання, якщо воно відбувається за очною формою. Найближчий від Хмельницького центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості є у Рівному. Але можна навчатися і у Полтаві, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Дніпрі, Сумах, де також є подібні центри, які пропонують навчання за різними спеціальностями. Тобто, якщо потрібної професії немає в одному центрі, вона може бути в іншому. Який би центр людина для себе не обрала, їй оплатять до нього проїзд та проживання у тому місті. Можна навчатися й онлайн. Крім того, програмою передбачено й різні освітні тренінги, на яких можна дізнатися багато нового і цікавого, аби, до прикладу, започаткувати власну справу, отримавши грант від центру зайнятості”, — розповідає Інна Шевель.

Більш детальніше з умовами програми можна ознайомитися на сайті, додає посадовиця Хмельницького обласного центру зайнятості.

Зі слів начальниці управління Інни Шевель, у 2023 році в Хмельницькому обласному центрі зайнятості на обліку перебували 345 учасників бойових дій. Сорок з них були працевлаштовані. Наразі в обласному центрі зайнятості на обліку перебуває 139 учасників бойових дій.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

У Хмельницькому продовжують впроваджувати цікаві методи реабілітації для поранених бійців «Гвардії наступу»

Неймовірно цікавий і насичений день провели хлопці із «Гвардії наступу», які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у відомчому шпиталі…

1 день тому

Роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю

За державною програмою роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

1 день тому

На Хмельниччині трактор зіткнувся з “BMW”: є травмований

У Віньківцях, що на Хмельниччині, 16 травня о 10:00 сталася ДТП по вулиці Відродження. Тракторист зіткнувся із "BMW".

1 день тому

У ДТП на Хмельниччині загинув пасажир мотоблока

Вчора, 16 травня, близько десятої години вечора в селі Ходорівці Камʼянець-Подільської територіальної громади Хмельниччини сталася дорожньо-транспортна пригода.

1 день тому

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

1 день тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

2 дні тому