Учасникам бойових дій з Хмельниччини пропонують безкоштовно здобути нову професію. Яку саме і як проходить навчання

Фото: ілюстративне

Учасники бойових дій та люди з інвалідністю внаслідок війни з Хмельниччини можуть безкоштовно пройти професійне навчання в Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. На вибір у них є 95 професій та 365 освітніх програм.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла начальниця управління реалізації політики зайнятості Хмельницького обласного центру зайнятості Інна Шевель.

За її словами, великої проблеми з працевлаштуванням безробітних з числа учасників бойових дій немає. Утім, каже вона, дехто з них виявляє бажання здобути нову професію, підвищити існуючу спеціалізацію чи здобути певні знання, аби розпочати власну справу.

“Для таких людей уряд і підготував цю програму з професійного навчання. При Державній службі зайнятості існує кілька центрів професійно-технічної освіти, які пропонують навчання з різних робітничих спеціальностей — продавець, касир, фрезерувальник, оператор верстатів з програмним керуванням, верстатник, тракторист, водій, кочегар, комплектувальник меблів тощо. Навчання новій професії триває від місяця до півроку. Після нього людина отримує сертифікат і може вже претендувати на посаду за новою професією. Для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни таке навчання є абсолютно безкоштовним. Потрібно лише прийти до центру зайнятості і заповнити заяву. Крім того, ми оплачуємо цим людям дорогу до центру професійно-технічної освіти та проживання за місцем навчання, якщо воно відбувається за очною формою. Найближчий від Хмельницького центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості є у Рівному. Але можна навчатися і у Полтаві, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Дніпрі, Сумах, де також є подібні центри, які пропонують навчання за різними спеціальностями. Тобто, якщо потрібної професії немає в одному центрі, вона може бути в іншому. Який би центр людина для себе не обрала, їй оплатять до нього проїзд та проживання у тому місті. Можна навчатися й онлайн. Крім того, програмою передбачено й різні освітні тренінги, на яких можна дізнатися багато нового і цікавого, аби, до прикладу, започаткувати власну справу, отримавши грант від центру зайнятості”, — розповідає Інна Шевель.

Більш детальніше з умовами програми можна ознайомитися на сайті, додає посадовиця Хмельницького обласного центру зайнятості.

Зі слів начальниці управління Інни Шевель, у 2023 році в Хмельницькому обласному центрі зайнятості на обліку перебували 345 учасників бойових дій. Сорок з них були працевлаштовані. Наразі в обласному центрі зайнятості на обліку перебуває 139 учасників бойових дій.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне