Замість іспитового строку реальний термін ув’язнення: апеляційний суд ухвалив вирок у справі смертельної ДТП

Хмельницький апеляційний суд скасував вирок Славутського міськрайонного суду від 24 квітня 2019 року щодо обвинуваченого у порушенні правил дорожнього руху особою, яка керує ТЗ, що спричинило смерть потерпілого в частині призначення покарання. Натомість ухвалив новий вирок. Яким засудив винуватця ДТП до 4 років ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.

Смертельна автоаварія сталася 14 жовтня 2018 року в Шепетівці. Нетверезий працівник державної установи, порушивши численні правила дорожнього руху, на пішохідному переході збив двох жінок. У результаті обидві отримали тяжкі травми, від яких одна померла.

Славутський міськрайонний суд визнав водія винним у смертельній аварії і покарав 5 роками ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Але на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнив від відбування основного покарання з випробуванням на три іспитових роки.

З таким вироком не погодився прокурор – і оскаржив його в апеляційному суді. Просив вирок в частині призначеного покарання скасувати. Ухвалити новий, яким засудити обвинуваченого до позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки.

Потерпілі та їхній представник-адвокат до апеляційного суду не з’явилися. Подали клопотання з проханням розглядати справу без них і залишити вирок суду першої інстанції без змін.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши учасників процесу, Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора. У новому вироку вказавши, що суд першої інстанції фактично не врахував вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння, не зіставив з іншими порушеннями. Зокрема, з обгоном на перехресті, ненаданням переваги в русі пішоходам у населеному пункті, тощо. А це має значення при виборі заходу примусу та для забезпечення його мети.

Також апеляційний суд зазначив, що злочин, передбачений частиною 2 статті 286 КК України, спрямовано проти безпеки руху.А тому позиція потерпілих у даному кримінальному провадженні щодо виду та розміру покарання хоча і може враховуватися судом при призначенні покарання. Однак не є визначальною, оскільки у цьому випадку питання покарання стосується інтересів не лише потерпілого, а й усіх учасників дорожнього руху.

Апеляційний суд прийшов до висновку, що покарання, призначене обвинуваченому в смертельній ДТП із застосуванням статті 75 КК, не відповідає загальним засадам призначення покарання, принципам законності, справедливості, обґрунтованості, індивідуалізації покарання.

Колегія суддів погодилася з позицією прокурора про необхідність призначення обвинуваченому покарання з реальним його відбуттям. Але вважає можливим його виправлення із позбавлення волі на строк ближче до мінімального.

Вирок набрав законної сили, але може бути оскаржений до Верховного Суду.

Leave a Comment

Останні новини

СБУ викрила посадовця Ярмолинецької селищної ради на корупційній схемі

Служба безпеки України викрила злочинну діяльність начальника одного із відділів Ярмолинецької ОТГ.

1 годину тому

Впродовж вихідних на території Хмельницького району сталися три ДТП з травмованими

Про автопригоду за участі нетверезого водія ми вже повідомляли раніше. Окрім цього, на вихідних сталися ще дві ДТП, у яких постраждали…

2 години тому

У Хмельницькому на проспекті Миру нетверезий водій травмував 58-річну жінку

Дорожньо-транспортна пригода сталася вчора, 5 травня, близько 21:30 години по проспекту Миру. 

4 години тому

Виплата пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію, відновлюється після її проходження

До 31 березня 2024 р. для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами ДО початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 р.,…

6 години тому

На Хмельниччині досі налічується 476 релігійних установ та церков московського патріархату

На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви…

6 години тому

На Хмельниччині затримали зловмисника, який «замінував» одну з установ пенітенціарної служби

За неправдиве повідомлення про замінування підозрюваному загрожує до 6 років ув’язнення.

6 години тому