Замість іспитового строку реальний термін ув’язнення: апеляційний суд ухвалив вирок у справі смертельної ДТП

145
Фото: court.gov.ua

Хмельницький апеляційний суд скасував вирок Славутського міськрайонного суду від 24 квітня 2019 року щодо обвинуваченого у порушенні правил дорожнього руху особою, яка керує ТЗ, що спричинило смерть потерпілого в частині призначення покарання. Натомість ухвалив новий вирок. Яким засудив винуватця ДТП до 4 років ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.

Смертельна автоаварія сталася 14 жовтня 2018 року в Шепетівці. Нетверезий працівник державної установи, порушивши численні правила дорожнього руху, на пішохідному переході збив двох жінок. У результаті обидві отримали тяжкі травми, від яких одна померла.

Славутський міськрайонний суд визнав водія винним у смертельній аварії і покарав 5 роками ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Але на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнив від відбування основного покарання з випробуванням на три іспитових роки.

З таким вироком не погодився прокурор – і оскаржив його в апеляційному суді. Просив вирок в частині призначеного покарання скасувати. Ухвалити новий, яким засудити обвинуваченого до позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки.

Потерпілі та їхній представник-адвокат до апеляційного суду не з’явилися. Подали клопотання з проханням розглядати справу без них і залишити вирок суду першої інстанції без змін.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши учасників процесу, Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора. У новому вироку вказавши, що суд першої інстанції фактично не врахував вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння, не зіставив з іншими порушеннями. Зокрема, з обгоном на перехресті, ненаданням переваги в русі пішоходам у населеному пункті, тощо. А це має значення при виборі заходу примусу та для забезпечення його мети.

Також апеляційний суд зазначив, що злочин, передбачений частиною 2 статті 286 КК України, спрямовано проти безпеки руху.А тому позиція потерпілих у даному кримінальному провадженні щодо виду та розміру покарання хоча і може враховуватися судом при призначенні покарання. Однак не є визначальною, оскільки у цьому випадку питання покарання стосується інтересів не лише потерпілого, а й усіх учасників дорожнього руху.

Апеляційний суд прийшов до висновку, що покарання, призначене обвинуваченому в смертельній ДТП із застосуванням статті 75 КК, не відповідає загальним засадам призначення покарання, принципам законності, справедливості, обґрунтованості, індивідуалізації покарання.

Колегія суддів погодилася з позицією прокурора про необхідність призначення обвинуваченому покарання з реальним його відбуттям. Але вважає можливим його виправлення із позбавлення волі на строк ближче до мінімального.

Вирок набрав законної сили, але може бути оскаржений до Верховного Суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне