Злочини проти нацбезпеки на Хмельниччині: як розслідуються справи проти колаборантів

Майже два роки українці борються із зовнішнім ворогом – Російською Федерацією. Майже два роки правоохоронці викривають тих, хто грошову винагороду чи просто через ідейні переконання працюють чи сприяють ворогу, проживаючи на території України. Такі випадки фіксувались впродовж 2022 року. Вони не зникли і у минулому році, в тому числі, на Хмельниччині, яка є тиловою областю, однак це її не захистило від зрадників та колаборантів. Цього разу поговоримо про результати роботи компетентних органів в Хмельницькій області з виявлення та притягнення до відповідальності останніх у 2023 році.

Ми звернулись до Хмельницької обласної прокуратури та Служби безпеки України в Хмельницькій області із запитами на інформацію про всі зафіксовані випадки злочинів проти нацбезпеки на Хмельниччині. Оскільки згадані структури ведуть свої окремі обліки справ проти національної безпеки в регіоні та надані ними дані дещо різняться, в матеріалі отриману інформацію подано в розрізі роботи кожного компетентного органу.

Злочини проти основ нацбезпеки на Хмельниччині

У 2023 році в Хмельницькій області правоохоронці зареєстрували 67 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки. За інформацією Хмельницької облпрокуратури,  37 кримінальних правопорушень – за статтею «Колабораційна діяльність», 23 – «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», два кримінальні провадження – за статтею «Державна зрада», а також по  кримінальному провадженню за статтями «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», «Диверсія», «Шпигунство», “Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань» та  «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану». 24 кримінальні провадження з обвинувальними актами  вже спрямували до суду. Разом з цим, минулого року було закрито 6 справ за статтею “Колабораційна діяльність”.

Робота Служби безпеки на Хмельниччині

У 2023 році у провадженні дізнавачів УСБУ в Хмельницькій області перебувало 65 кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності. Про це повідомила Хмельницька обласна прокуратура у відповіді на запит. Водночас у 25 кримінальних провадженнях вже спрямували до суду обвинувальні акти.

Втім саме облуправління СБУ  у відповіді на запит регіональної представниці ІМІ в Хмельницькій області повідомило, що у 2023 році його співробітники повідомили  про підозру 19 держзрадникам за статтею “Колабораційна діяльність” (статті 111-1 ККУ). Підозрювані перейшли на бік окупантів і брали участь в бойових діях проти українських захисників, або ж збирали і передавали ворогу розвіддані.

Розгляд судами та обвинувальні вироки

На початок січня 2024 року суд виніс 16 обвинувальних вироків за частиною 1 статті 111-1 Кримінального кодексу стосовно осіб, які підтримували країну-агресорку та здійснювали публічне заперечення збройної агресії,  повідомили в обласній прокуратурі.  Загалом з початку повномасштабного вторгнення суди винесено 22 обвинувальних вироки, а у 2023 році до реальної міри покарання засуджено 5 осіб.

Втім, за інформацією облуправління СБУ, в 2023 році суди винесли 37 обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях, розпочатими за матеріалами самого Управління. Ці справи стосувалися зрадників, колаборантів, інформаторів ворога та прибічників збройної агресії проти України, які в тому числі збирали для ворога розвіддані, закликали до експансії війни та війни проти нашої держави.

Зрадники: найгучні кейси на Хмельниччині

Найбільш резонансні справи про колаборантів активно підховлювались та висвітлювались регіональними медійниками, оскільки прокуратура та служба безпеки публічно висвітлювали їх на офіційних сайтах та в соцмережах. Нагадаємо про найбільш резонансні випадки, про які писали медійники регіонального і національного рівнів.

Зрадник зі Славути

У вересні 2023 року СБУ затримала мешканця Славути, який працював на російські спецслужби та допомагав їм наводити ракети на стратегічні об’єкти. В результаті багатоетапної спецоперації чоловіка затримали під час спроби встановити GPS-трекер біля залізниці. Наприкінці грудня 2023 року прокурори Хмельницької облпрокуратури направили до суду обвинувальний акт щодо чоловіка за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану. Тепер йому загрожує довічне ув’язнення.

Тренер легкої атлетики

Суд визнав винним у держзраді хмельничанина за частиною 2 статті 111 ККУ. Його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Контррозвідники спецслужби затримали чоловіка у Хмельницькому, коли він фотографував для «замовників» об’єкт критичної інфраструктури в обласному центрі, по якому російські військові планували нанести ракетні удари.55-річний чоловік займався легкою атлетикою, був тренером та брав участь у марафонах. Він майже щодня пробігав від 10 до 50  кілометрів, щоб відслідковувати місця базування та маршрути руху підрозділів ЗСУ, переміщення військової техніки та важкого озброєння в регіоні. Розвідувальну інформацію він передавав ворогу у месенджері. Також засуджений розробив для окупантів топографічну схему наступу на Хмельницький та найвигідніший маршрут руху. За всю допомогу країні-агресорці він отримував кошти.

Піарник Медведчука

5 років позбавлення волі за статтею“Колабораційна діяльність” ( (частина 1) з конфіскацією всього майна присудили 51-річному колишньому піарнику Віктора Медведчука. Він належить до числа проросійських експертів та політичних оглядачів, які активно співпрацюють з нині підсанкційними українським ЗМІ, що належали керівнику забороненої політичної партії «опжз».

Колаборант регулярно публікував свої дописи на пропагандистських інтернет-платформах, брав активну участь в антиукраїнських інформаційних кампаніях, які проводилися спільно з прокремлівськими медіа РФ. З 2016 року безпосередньо займався «розкруткою» медійних образів поплічників кремля, допомагав їм у просуванні ворожих наративів, публічно підтримував окупацію та дії бойовиків на Донбасі.

Слідство встановило, що засуджений також працював на російські ЗМІ та поширював ворожу пропаганду. До прикладу, він працював як позаштатний кореспондент та був автором публікацій у державному російському пропагандистському інформагентстві «news front». За інформацією правоохоронців, усі матеріали “експерта” погоджувались із представниками країни-агресорки.

Хмельничанка та співпраця з ФСБ  РФ

48-річну хмельничанку минулого року засудили до 15 років обмеження волі з конфіскацією майна. Її звинуватили за декількома стаття: державна зрада, вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовування збройної агресії рф проти України.

За інформацією прокуратури, з початку повномасштабної війни жінка через заборонену в Україні соцмережу налагодила контакти з ФСБ РФ та передавала інформацію щодо розташування військових об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, підприємств, які працюють на оборонний комплекс країни, місця розташування аеродромів та залізничних станцій в Хмельницькому та області. Також жінка виправдовувала та вихваляла дії окупантів, закликала підтримувати армію РФ і незаконні збройні формування. Правоохоронці зазначають, що саме за надісланими зловмисницею даними ворог наніс ракетний удар в квітні минулого року по території Полонської територіальної громади.

Замість висновків

З початку повномасштабного вторгнення і впродовж 2022 року СБУ викрила на Хмельниччині декілька десятків проросійських агітаторів, глорифікаторів, колаборантів та державних зрадників. 24 особам правоохоронці повідомили про підозру за дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу, державну зраду, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників. Слідчі УСБУ в Хмельницькій області зареєстровали 10 кримінальних проваджень за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Водночас кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки і судових справ у 2023 році свідчить, що зрадників та колаборантів на території Хмельниччини не поменшало. Правоохоронні органи продовжують їх виявляти, документувати їх злочини та передавати справи до суду, щоб останні несли відповідальність за свою неправомірну діяльність проти основ національної безпеки.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Працівники Хмельницької міської ради передали 40 FPV-дронів захисникам

Працівники Хмельницької міської ради підтримують своїх колег, які стоять на захисті України. Зокрема, цього тижня передали 40 FPV-дронів підрозділу, в…

1 день тому

До 9 років за гратами засуджено жительку Шепетівщини, яка вбила чоловіка

За публічного обвинувачення Хмельницької обласної прокуратури судом визнано винною 41-річну жительку Шепетівщини в умисному вбивстві.

2 дні тому

У Хмельницькому до 9 років ув’язнення засуджено «закладчика»-гастролера з Полтавщини

Зловмисник приїхав у Хмельницький спеціально для розповсюдження синтетичних наркотиків PVP.

2 дні тому

“ХАЕС не повторить сценарій Чорнобильської, бо вона найбезпечніша з усіх”: експертка з безпеки АЕС

Аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімській АЕС зробили великий внесок у підвищення радіаційної безпеки на всіх світових електростанціях.

2 дні тому

В рамках Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну» висаджено 50 дубів

25 квітня 2024 року працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області доєднались до Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну». 

2 дні тому

Підприємство використовувало водосховище площею понад 250 га не маючи на це правовстановлюючих документів

На Хмельниччині судом повернув у розпорядження громади земельну ділянку водного фонду вартістю 1 млрд 661 млн грн.

2 дні тому