Без політиків, але з чиновниками: хто розміщує джинсу у хмельницьких медіа

Кількість джинси і неналежно маркованої реклами у хмельницьких медіа збільшилася у порівнянні з довоєнним періодом. Партійна політична джинса відсутня, водночас медіа розміщують джинсу від керівництва області.  Втім контрагітацію в онлайн-медіа, як мінімум, в цей період, не розміщували. Про це свідчить моніторинг п’яти інтернет-ресурсів Хмельниччини з 4 по 8 вересня 2023 року, який провів Інститут масової інформації. В рамках моніторингу визначалось, чи розповсюджують регіональні медіа політичну та комерційну джинсу, контрагітацію, а також визначались замовники політичної джинси та матеріали із неналежним маркуванням.

Під моніторинг потрапили онлайн-медіа Є Новини, vsim.ua, Незалежний громадський портал (НГП), Поділля News і ХМ-інсайд. За моніторинговий період  сайти опублікували 281 новину, із яких 15 були джинсою, ще 10 – неналежно маркованою рекламою. Серед матеріалів, які мали ознаки замовності, дев’ять були політичною джинсою, ще шість – матеріалами з ознаками комерційної замовності.

Уточнимо, що у жовтні 2020 року під моніторинг потрапили 10 онлайн-медіа. Тоді ми проаналізували 226 новин, із яких 11 матеріалів мали ознаки замовності, ще сім були  неналежно маркованою політичною агітацією. Контрагітації в онлайн-ЗМІ також не було.

Політична джинса

Найбільше політичної джинси у вересні поширило Поділля News (4 новини, або 6,5% від загальної кількості матеріалів) та ХМ-інсайд (3 новини, або 6,3% від загальної кількості матеріалів). Ще два випадки було зафіксовано на Незалежному громадському порталі. Політичну джинсу не публікували сайти Є Новини і vsim.ua. 

Так, Поділля News і ХМ-інсайд в унісон написали майже ідентичні новини про відновлення закладів освіти в області після ракетних атак. Причому головним акцентом публікації стала присутність на місці першого заступника начальника Хмельницької ОВА Сергія Тюріна. ХМ-інсайд і Незалежний громадський портал в такому ж комплементарному ключі, ігноруючи суспільну значущість події, опублікували однакові новини про допомогу Хмельниччини також від імені першого заступника голови Хмельницької ОВА Сергія Тюріна у відновленні Херсонщини. 

Незалежний громадський портал і Поділля News опублікували новини про факт відвідування головою облради Віолеттою Лабазюк форуму про ментальне здоров’я, який організовувала перша леді України Олена Зеленська. Суспільна значущість цього факту відвідування чиновницею якогось заходу також дуже сумнівна. Водночас Поділля News також опублікувало новину про відкриття найпотужнішого в Україні заводу із виробництва агрохімікатів знову з акцентом на участі в ньому керівниці Хмельницької облади. Поряд з цим, аналогічний текст, в  якому головним героєм був вже перший заступник голови Хмельницької ОВА розмістив ХМ-інсайд. Ця новина була розміщена у рубриці “Економіка” із позначною “$”  і є неналежно маркованою рекламною новиною.

Тож, замовниками  політичної джинси стали органи чи представники місцевої й регіональної державної влади і місцевого самоврядування,  55% та 45% відповідно.

Комерційна джинса

Найбільше комерційну джинсу розміщували на Поділля News. Мова йде про чотири таких матеріали. Ще дві новини із ознаками замовності від бізнесу розмістив Незалежний громадський портал.

Вже звично Незалежний громадський портал розміщував новини з ознаками замовності від Хмельницької АЕС. В попередньому моніторингу ІМІ вже фіксував таку тенденцію, адже тоді за моніторинговий тиждень Незалежний громадський портал чотири рази публікував інформацію про діяльність, активності і волонтерство Хмельницької АЕС. Наприклад, розміщував звернення генерального директора ВП “Хмельницька АЕС” Андрія Козюри.  Так, в цей моніторинговий період медіа написало про відвідування атомної станції президента Енергоатома Петра Котіна і депутатів профільного комітету ВРУ. Також НГП писав про підбір бюджетних відеокарт, для чого вони потрібні та з вмонтуванням посилання на сайт з підбіркою відеокарт, які там можна придбати. До речі, це медіа ніколи не рубрикує матеріали у розділі “Новини” та в інших наявних на сайті розділах: Актуально, Інтерв’ю, Фоторепортаж, Статті та Блоги.

Поділля News публікувало комерційну джинсу про тури до Карпат, благодійність однієї з найбільших торговельних мереж продуктових магазинів, «більше смаку та цікавих пропозицій» від мережі заправних станцій і про благодійність регіонального відгалуження багатомільйонного телеграм-каналу, який активно піариться у багатьох регіонах України.

Поряд з тим комерційна джинса в моніторинговий період не зустрічалась на сайтах: Є новини, vsim.ua та ХМ-Інсайд.

Неналежно маркована реклама

Неналежно маркована реклама розміщувалася в трьох з п’яти регіональних медіа. Найбільше, сім матеріалів, розмістили vsim.ua. Ці всі матеріали містили позначку  #новини компаній і #партнерський проєкт. Втім на сайті ні на головній сторінці, ні у прайс-листі на 2023 рік не зазначено опису, що ж саме означають ці позначки. Для того, щоб в майбутньому ці матеріали не вважалися джинсою, медіа варто додати хоча б опис до вказаних позначок. А з урахуванням змін в законодавстві щодо маркування рекламних матеріалів і наслідків неналежного маркування, які починають діяти з 2 жовтня 2023 року, ці рубрики варто замінити на такі, які містять слово “реклама”.

На сайті публікували новини, які навіть містили суспільну значущість. Наприклад, про курси для пошуку роботи, курси англійської мови, вакансії від бізнесу, навчання для айтівців, благодійності однієї мережі торговельних мереж продуктових магазинів або інформація, чим зайнятись в Буковелі восени. Під хештегом «партнерський проєкт» вийшла одна новина про фотоконкурс.

Дві новини з неналежним маркуванням з’явилися у стрічці ХМ-інсайд. Для позначення рекламних публікацій медіа використало позначку «$», опис щодо якої можна знайти не на головній сторінці, а лише в розділі з розцінками на рекламу і назвою «Реклама». Там зазначено, що «Інформація,  відмічена позначкою $ , публікується на правах реклами».На сайті розмістили новину про відкриття заводу, який, нагадаємо, відвідав начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, і про відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини в одному із сіл Хмельниччини, на якому знову побувала голова облради Віолетта Лабазюк.

Лише одну неналежно марковану рекламу поширив сайт «Є Новини». Це новина про вибір додаткових фар у Хмельницькому із маркуванням «Новини від компаній». До речі, це єдине медіа, яке на своїй головній сторінці розмістило хороший опис про розміщення реклами і про використання позначок. Зауважимо, що це єдине видання, яке найякісніше це робить. Також на сайті, на відміну від інших проаналізованих онлайн-медіа, використовується позначка «На правах реклами» як того вимагає чинне законодавство про рекламу.

Замість висновків

Загалом медіа на Хмельниччині варто було б задуматись про розміщення якісних описів до розміщення реклами, або в цілому розпочати маркувати платний контент, а не продовжувати вводити в оману своїх читачів. Особливо це важливо зробити на фоні змін в законодавстві. Закон України «Про медіа» наразі передбачає реагування на незначні порушення порядку розповсюдження і розміщення реклами у вигляді припису і штрафу. До слова, його норми не розділяють відсутність маркування і неналежне маркування, а зводять їх до суміжного поняття «порушення порядку розповсюдження та розміщення реклами». Докладніше про це можна прочитати в роз’ясненні ІМІ «Джинса та неналежне маркування реклами: відповідальність медіа».

Альона Береза, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Працівники Хмельницької міської ради передали 40 FPV-дронів захисникам

Працівники Хмельницької міської ради підтримують своїх колег, які стоять на захисті України. Зокрема, цього тижня передали 40 FPV-дронів підрозділу, в…

2 дні тому

До 9 років за гратами засуджено жительку Шепетівщини, яка вбила чоловіка

За публічного обвинувачення Хмельницької обласної прокуратури судом визнано винною 41-річну жительку Шепетівщини в умисному вбивстві.

2 дні тому

У Хмельницькому до 9 років ув’язнення засуджено «закладчика»-гастролера з Полтавщини

Зловмисник приїхав у Хмельницький спеціально для розповсюдження синтетичних наркотиків PVP.

2 дні тому

“ХАЕС не повторить сценарій Чорнобильської, бо вона найбезпечніша з усіх”: експертка з безпеки АЕС

Аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімській АЕС зробили великий внесок у підвищення радіаційної безпеки на всіх світових електростанціях.

2 дні тому

В рамках Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну» висаджено 50 дубів

25 квітня 2024 року працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області доєднались до Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну». 

2 дні тому

Підприємство використовувало водосховище площею понад 250 га не маючи на це правовстановлюючих документів

На Хмельниччині судом повернув у розпорядження громади земельну ділянку водного фонду вартістю 1 млрд 661 млн грн.

2 дні тому