Історія про суботні пригоди Сергія Гамалія: нетвереза витівка чи ворожий вкид?

Фото: ілюстративне

Вчора на сайті “Страна.ua”, яке неодноразово звинувачували у поширенні фейків та чуток, опублікувало історію про вояж голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Гамалія. Отож, хто пропустив, нагадаємо трохи про що там йшлось. Цитуємо:

“У суботу 11 березня 2023 року губернатор Хмельниччини Гамалій Сергій В’ячеславович, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, після спільного вживання оковитої в ресторані «Діверсо» з керівником ВБ ГУ НП в Хмельницької області Онуляком Віталієм Георгійовичем (екс СБУшником), та відомим підсанкційним контрабандистом Єремійчуком Олександром (Слон) були зупинені патрульної поліцією. 

Ця “поважна” компанія, яка пересувалась по місту напідпитку на транспортних засобах у нічний час, під час дії комендантської години, спробувала порішати на місці з поліцейськими, та зам’яти даний інцидент, але не склалося. На губернатора склали адміністративний протокол та вилучили автомобіль на штрафмайданчик”. 

Отож, місцеві хмельницькі пабліки миттєво відреагували – першоджерело часто просуває російські вкиди, тож одразу затаврували то все червоною печаткою “фейк”. 

При більш детальному вивчені справді все схоже на фейк. Ну, для початку, згаданий заклад “Діверсо” чи то пак “Diverso” дійсно розташований не у Хмельницькому, а у Чернівцях. Тож затримувати його патрульні у Хмельницькому не могли. 

Згодом цю історію підхопив і колишній нардеп, а за сумісництвом і активний блогер, Ігор Мосійчук. При всіх нюансах, пан Мосійчук геть себе не фільтрує у висловах. А це може свідчити, що його джерело занадто надійне, щоб ставити під сумнів цю історію. 

Учасники історії

А тепер про учасників події. Ні для кого не секрет, що нинішній керівник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій родом з Кам’янця-Подільського. Звідти до Чернівців не так вже і далеко. Тобто відпочинок у сусідньому місті загалом є нормою для кам’янчан. Це як тернополяни їздять до Львова на вакації, а жителі Славути, Нетішина, Шепетівки – до Рівного. Нагадаємо, що нещодавно Гамалій вляпався у будівельний скандал зі зміною цільового призначення земельної ділянки в центрі міста. 

Єрімічук Олександр Володимирович – дійсно перебуває у підсанкційних списках РНБО. Його здобутки красномовно описують ось тут (про проведення міжнародних грошових операцій без ліцензії), а ось тут про ввезення товарів із заниженням мита. А ще трошки більше про родинні зв’язки Олександра Єрімічук можна глянути ось тут. Зокрема про брата-прокурора у Кіцманській місцевій прокуратурі Чернівецької області. 

А ще Єрімічук Олександр у списку тих, кого Президент України своїм указом №161/2021 від 14 квітня 2021 року позбавив громадянства. Зараз справа у судах. Втім, важливо, що в тому указі йшлось про трьох людей: Вадима Альперіна, Араїка Амірханяна та Олександра Єрімічука. І Альперін, і Єрімічук фігурували у санкційних списках РНБО проти “топконтрабандистів”. Альперін теж судився. І 15 вересня 2022 року Велика Палата Верховного Суду підтвердила законність указу Президента України. Ось тут лежить повне рішення. Тож шанси Єрімічука з його румунським паспортом теж, ймовірно, не дуже високі. 

Олександр Єрімічук також фігурує і в інших судових справах. Зокрема про оскарження постанови “Служби безпеки України про заборону в`їзду в Україну 14/3-7798 від 22 квітня 2021 року, якою вирішено заборонити в`їзд на територію України громадянину Румунії чоловічої статті, терміном на 3 (три) роки”. 

І третя особа, про яку згадали у дописі, це Віталій Онуляк. До 5 травня 2021 року Віталій Онуляк проходив службу в Управлінні Служби безпеки України в Чернівецькій області. Далі пробував через конкурс влаштуватись  в Територіальне управління Державного бюро розслідувань розташованого у місті Хмельницькому. А вже 1 грудня влаштувався в Національну поліцію України. Його також пов’язують з контрабандними скандалами на Чернівецькій митниці. 

Для чого зустрічались?

Минулого тижня команда “СтопКорупція” знімала свої сюжети у Чернівцях та Хмельницькому про діяльність фірм “С.К.Карго”, яку вони пов’язали з Олександром Єрімічуком. У Чернівцях на знімальну групу здійснювали тиск і навіть погрожували, а з боку правоохоронних органів представники “Стопкору” фіксували явне небажання втручатись у ситуацію та фіксувати порушення. У Хмельницькому ж поліціянти спрацювали швидко та ефективно – слідчо-оперативна група прибула за 20 хвилин і склала протокол за фактом. 

Саме наявність цього протоколу за інформацією з наших джерел і стала підставою для неофіційної зустрічі вище згаданих осіб. 

У цій історії цікаво все, а головне те, що ставленик Президента міг бути у компанії людини, яку Голова держави своїм наказом позбавив громадянства. І на це запитання, здається, пан голова Хмельницької ОВА вчора особисто відповідав у столиці.

А що буде далі?

Здається, бумеранг, запущений Сергієм Гамалієм, який минулого року активно піарився на тому, що передавав автівки конфісковані у нетверезих водіїв на фронт, повертається. Нині у Верховній Раді України вже зареєстровані такі законопроєкти: законопроєкт № 9076, 7382 від 17.05.2022 та законопроєкт 7260. Усі вони про конфіскацію майна на користь ЗСУ, щоправда, із відшкодуванням збитків. Втім, лишається сподіватись, що для конфіскації автівки Сергія Гамалія не чекатимуть ухвалення цих законів, а його позашляховик вже найближчим часом буде відправлений на фронт.

Моральний бік

Поки захисники та захисниці ціною власного життя та здоров’я захищають кожного з нас та кожен сантиметр української землі, дехто дозволяє собі не просто зловживати преференціями посади, а ймовірно втручатись у роботу правоохоронних органів.

Володимир Зеленський вже звільняв голів обласних військових адміністрацій, тож воєнний стан навряд врятує Хмельниччину від кадрових перестановок. Хоча насправді це запитання вже до керівництва держави та чи готові в Офісі Президента розділяти наслідки репутаційних скандалів від своїх підлеглих? Чи можливо використають цю історію для підтвердження, що Україна таки правова держава і місце їй у європейській сім’ї? 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне