Гуманітарна розкіш – автівка без розмитнення для обраних

Нещодавні протести «євробляхерів» – це не лише проблема кількох мільйонів українців, які все ж вирішили скористатись лазівками у законодавстві та отримати за помірні ціни засіб пересування, а насправді це оголення величезної проблеми на сучасному автомобільному ринку. Пересічний українець – не може дозволити собі автівку, щонайменше одну на сім’ю.

Але що робити тим, для кого автомобіль це не лише спосіб пересування між двома визначеними пунктами? Мова йде про людей з особливими потребами, для яких машина необхідна передусім аби дістатись в лікарню, а також вести більш-менш звичайний спосіб життя.

На щастя, в законодавстві чітко передбачений перелік вимог, для отримання казенної легківки. Звісно, честі цьому переліку не додають одвічні черги на державні автомобілі, які ведуть обласні соцзахисти при адміністраціях. Без перебільшення – дехто із тих, кому автівка вкрай необхідна, може її так і не дочекатись.

Тож фактично аби дещо зменшити довжелезні черги та частково вирішити проблеми людей з особливими потребами у 2009 році парламент доповнив закон «Про гуманітарну допомогу» статтею такого змісту: «Забезпечення осіб з інвалідністю легковими автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою» (ст. 11-1). Таким чином держава надала можливість закордонним донорам дарувати легківку людині, яка її потребує в Україні.

Статус гуманітарної отримує автівка, яка не старша 8 років і має об’єм двигуна не більше 1 800 см3. Це виключно для легківки, яка призначена як адресна допомога особі з інвалідністю.

Та перед цим отримувачу варто виконати ряд вимог аби все ж отримати право на такий автомобіль. Зокрема, право мають лише інваліди І та ІІ групи з відповідними медичними показаннями. У такої особи має бути посвідчення водія категорії Б та вона має бути у змозі керувати автівкою. Окрім того вже стояти на «автомобільній» черзі в соцзахисті. Для цього також потрібно не мати особистого автомобіля і не отримувати раніше гуманітарного автомобіля або не реєструвати автомобіль з терміном експлуатації менше 5 років.

Далі складніше – іноземець має цю автівку подарувати офіційно. Спочатку відповідному територіальному органу соцзахисту, а останній тоді скеровує його конкретній особі.

Навіщо стільки складнощів запитаєте?

Державний орган не сплачує кошти за розмитнення автомобіля, а саме: ввізне мито, акцизний податок та податок на додану вартість.

Знайти іноземного донора – це також, як виявилось, не є проблемою. Варто лише купити автівку за кордоном та оформити документи як подарунок. Тож більш заможні особи з інвалідністю, чи ті, хто має велику родину, яка дуже хоче автомобіль, цю проблему вирішують доволі просто – купують авітку та женуть її в Україну.

Хто ж отримує гуманітарні автівки у Хмельницькій області? Ми вирішили заглянути у розпорядження голів Хмельницької обласної державної адміністрації починаючи з 2014 року. Так на сайті адміністрації оприлюднені розпорядження лише про 66 автомобілів, яким вперше надали статус гуманітарного. Тим часом ми отримали відповідь від митниці, яка нарахувала аж 112 автівок із статусом гуманітарних від 01.01.2014 року.

Копія відповіді Хмельницької митниці

Невідповідність можна пояснити тим, що норма закону, яка зобов’язує профільний орган оприлюднювати ці розпорядження з’явилась лише наприкінці 2015 року. Аби отримати інформацію про 46 автівок, які отримали статус гуманітарних за два роки, ми звернулись із запитом до Департаменту соціального захисту населення. Наразі відповідь ще не надійшла.

Однак, ті 66 автівок, які згадуються у текстах розпоряджень, а точніше їхні власники, нас дещо здивували. Рекордсменом виявися суддя Господарського суду Хмельницької області Іван Заярнюк. Лише у 2019 році його прізвище як власника гуманітарного автомобіля з’являлось у розпорядженнях голови Хмельницької облдержадміністрації двічі.

Гуманітарний автопарк судді

Спочатку знаходимо розпорядження голови ХОДА про визнання легкового автомобіля гуманітарною допомогою від 01.03.2019 № 154/2019-р. Цим розпорядженням було визнано гуманітарною допомогою автомобіль Audi з об’ємом двигуна 1 798 см3 та 2018 року випуску від Романа Бздира з Польщі (інформація про авто розміщена у додатку до розпорядження голови ХОДА).

В Україні за таку автівку хочуть щонайменше 42 500 $ або 1 117 750 грн.

Скріншот із сайту продажу автівок

Звісно, Audi A6 2018 року можна знайти і трохи дешевшу. Але значення має саме об’єм двигуна, який не повинен перевищувати 1800 куб. см. І ось саме у 2018 році концерн зняв з виробництва автівки цієї моделі з об’ємом двигуна менше за 2000 куб. см.

З 2007 року по 2012 рік Іван Заярнюк був начальником юридичного відділу управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому, яке на сьогодні очолює його родичка (скоріш за все матір) Ольга Заярнюк. Цікаво, що це головне управління пані Заярнюк очолює ще з 2002 року, тобто можна сказати, що є незмінною його очільницею вже другий десяток років. В цьому ж таки управлінні і працює дружина судді Аліна Заярнюк, про що підтверджують їх е-декларації за декілька останніх років.

Щоб перевірити наявність автівок у громадянина Заярнюка Івана Володимировича 1983 року народження використовуємо Єдиний державний реєстр МВС. Нескладних декілька кроків і отримуємо інформацію про наявність двох автомобілів.

Якщо ж порівняти дані автомобіля у розпорядженні та в отриманій нами довідці, то видно, що марка одного авто, рік випуску та об’єм двигуна співпадають.

До речі, в реєстрі декларацій на сьогодні можна знайти лише одну форму змін у 2019 році, однак в ній мова йде не про автомобіль, а про декларування зарплатні.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

25 квітня 2019 року розпорядженням голови Хмельницької ОДА у власність судді господарського суду Хмельницької області був переданий також автомобіль «Audi A3» 2016 року випуску з об’ємом двигуна 1,5 літра. Слуга Феміди набув право власності на автівку у результаті смерті його родички Марії Дмитрук. Остання була забезпечена транспортом як інвалід.

Після отримання розкішної іномарки, Марія Дмитрук передала її у користування своєму родичу. Передача у користування гуманітарної автівки, як зазначають у Департаменті соцзахисту Хмельницької ОДА, можливе лише за наявності документального підтвердження, що в особи погіршується стан здоров’я під час керування автівкою.

«Тоді право користування передається родичу, який проживає з особою з інвалідністю в одному помешканні чи принаймні одному населеному пункті. Це вони мають підтвердити документом про реєстрацію місця проживання,» – роз’яснює начальник відділу соціального забезпечення пільгової категорій осіб департаменту соцзахисту ХОДА Вероніка Онищук.

От тільки Марія Дмитрук та Іван Заярнюк, за даними «Номер.орг», зареєстровані не лише за різними адресами, а й в різних населених пунктах. В департаменті пояснюють, що вони не є слідчими органами, а тому аналізують лише той пакет документів, який отримують від заявника.

Принаймні 24 травня 2017 року саме ця автівка з’являється у декларації судді господарського суду Хмельницької області Івана Заярнюка (ймовірно, син начальника ГУ Пенсійного фонду України Ольги Заярнюк).

 

Скріншот із декларації Івана Заярнюка

Вартість такої автівки на вторинному ринку в Україні 23 000 доларів, а закордоном за неї просять трохи менше 20 тисяч євро.

Скріншот із сайту продажу автівок

У наявній у нашому розпорядженні паперової декларації за 2014 рік можна побачити, що ще тоді суддя у п. 20 зазначав інші види доходів. Це саме той пункт, де до зміни законодавства, зазвичай декларанти фіксували отримані пенсійні виплати. Тут суддя тоді задекларував 123 000 грн, в тому числі 100 тис.грн кредиту.

А от вже в е-декларації за 2015 рік чітко видно, що суддя отримував пенсійні виплати у розмірі 33,3 тис.грн. До речі, у цій декларації суддею не було відображено дохід дружини від продажу рухомого майна, скоріш за все автомобіля, який ще був у власності дружини в 2014 році. В паперовій декларації за 2015 рік цей дохід у розмірі 100 тис.грн було ще відображено.

Минулорічна декларація судді також повідомляє нам, що в 2018 році пенсійні виплати почала отримувати й дружина Аліна. Розмір отриманої пенсії становив 33,6 тис.грн.

Ми також заглянули в розділ декларації судді, де мова йде про транспортні засоби. В ньому міститься лише інформація про те, що з травня 2017 року Іван Заярнюк безоплатно розпочав користуватись автомобілем Audi А3 2016 року випуску, власником якого є Марія Дмитрук. Водночас інстаграм дружини Аліни демонструє, що автомобілем користується також і вона, однак інформації про це в е-декларації не знайти.

 

Фото із Інстаграм дружини судді І.Заярнюка

Незначна кількість часу нам знадобилась щоб спробувати визначити що ж за автомобіль на фото і  скоріш за все це Audi А3.

Інформація із мережі інтернет

А чи взагалі можлива така ситуація, що одна людина двічі за рік стає власником гуманітарних автівок? Начальник відділу соціального забезпечення пільгової категорій осіб департаменту соціального захисту населення ХОДА Вероніка Онищук зазначає, що законодавство доволі однозначне у цьому питанні: «Людина, яка успадкувала гуманітарний автомобіль від свого померлого родича, автоматично вже не може перебувати на обліку, а отже, і отримати іншу гуманітарну автівку».

Отримати роз’яснення від самого судді нам так і не вдалось. Двічі поспіль ми приходили до суду. Однак, ні в його кабінеті, ні на самому засіданні судді так і не було. Врешті заступник голови Господарського суду Хмельницької області Микола Муха повідомив, що суддя у день візиту журналістів пішов на лікарняний.

Сімейний фанклуб Mercedes-Benz

Далі естафету підтримують одразу троє родичів, які у 2017 та 2018 роках стали власниками гуманітарних мерседесів: два бізнес-класу та ще один міні-кросовер.

Влітку 2017 року на сайті обласної адміністрації було оприлюднено розпорядження про визнання гуманітарним автомобіля для Олександра Гоми.

Щасливим власником автівки, яка на вторинному ринку коштує 460 тисяч гривень, став Начальник Державної фітосанітарної інспекції Хмельницької області. Структура нині перебуває у стані ліквідації.

Закордоном така легківка  коштує 11,5 тисяч євро.

Скріншот із сайту продажу автівок

Підтверджує право власності на цей автомобіль і витяг з реєстру МВС.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

Варто зазначити, що ще у 2017 році дружина Олександра Гоми декларувала Toyota Corolla 2008 року випуску. А от у декларації за 2018 рік цієї автівки вже немає. Більше того, відсутні і кошти за ймовірний її продаж.

Загальний сімейний дохід подружжя у 2018 році склав – 193 866 грн. Щоправда, новоспечений власник автівки бізнес-класу Олександр Гома мав і готівкові заощадження понад півмільйона гривень.

Вже наприкінці 2017 року гуманітарну автівку отримав Сергій Гома. Як і його родичу, Сергію Анатолійовичу закордонний донор подарував Mercedes-Benz E 200. Щоправда, ця була на рік старша, а відповідно і дещо дешевша. У Німеччині, наприклад, такі продають на вторинному ринку за майже 11 тисяч євро.

В Україні за такого залізного коня правлять вже понад 470 тисяч гривень.

Скріншот із сайту продажу автівок

Витяг із реєстру МВС підтверджує, що Сергій Гома став власником престижного мерседеса.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

Сергій Гома чоловік помічниці нардепа по 129 виборчому округу Олександра Жолобецького. Обранець у Верховній раді входить до фракції БПП у парламенті 8 скликання. Окрім того, сам Сергій Гома є засновником одразу двох підприємтв: ТОВ “ВОЛЬТРАНС”, ТОВ “УКРАЇНА-СЕРВІС”.

Вартою уваги також є ще одна родичка Сергія та Олександра Гоми. У липні 2018 року власницею гуманітарної автівки стала і Людмила Гома. Донор з Німеччина Ігор Маранца подарував їй Mercedes- Benz з об’ємом двигуна 1 595 см3 та 2017 року випуску.

Пані Гома у своєму поважному віці є ще й засновницею та бенефіціарною власницею сільськогосподарського ТОВки «Агроком», яке засноване в лютому 2001 року у смт. Віньківці із статутним капіталом у розмірі 190,7 тис.грн. Основним видом діяльності підприємства є змішане сільське господарство.

Скріншот із сайту Номер.орг

Завдяки нашим джерелам вдалося, до речі, дізнатись і вік пані Гоми, що і підтверджує нам інформація із сайту «Номер.орг». Так от жінка народилась у серпні 1938 року, а тому на сьогодні їй йде 81 рік.

Як підказує нам інформація із реєстру МВС пані Гома стала власницею MERCEDES-BENZ GLA 200 виробництва 2017 року.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

Вартість автомобіля такого класу і року випуску на зарубіжних сайтах продажу автомобілів стартує від 14,4 тис.євро. На українських сайтах – від 25,5 тис.доларів США (22,8 тис.доларів США).

Скріншот із сайту продажу автівок

Гуманітарка для міських чиновників

У 2018 році через цю процедуру власником автомобіля Mercedes-Benz з об’єм двигуна 1 595 см3 та 2015 року випуску став у минулому заступник Хмельницького міського голови Сергія Мельника з 2006 року Григорій Давиденко. Також пан Давиденко у 2015 році під час місцевих виборів балотувався до Хмельницької обласної ради від політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, членом якої він був. На цьому політична активість пана Давиденка на Хмельниччині завершилась.

Отримання гуманітарної автівки нам підтверджує й інформація із Єдиного державного реєстру МВС.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

Якщо здійснити пошук подібного автомобіля на закордонних сайтах з продажу авто, то можна побачити і його вартість – вона стартує від 18,5 тис.євро. На український сайтах вартість авто такої марки та класу стартує від 24 тис.доларів США, тобто від 21,5 тис.євро.

Скріншот із сайту продажу автівок

А ось Дмитро Білоус і досі при посаді – начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці. У вересні 2017 року було оприлюднене розпорядження голови Хмельницької ОДА, де німецький VOLKSWAGEN Passat 2012  року випуску отримав Дмитро Дмитрович. Така на вторинному ринку в Україні коштує трохи більше чверть мільйона гривень.

Скріншот із сайту продажу автівок

А ось за кордоном можна знайти варіанти від 12 до 9 тисяч євро.

Скріншот із сайту продажу автівок

У декларації чиновника гуманітарна автівка не єдина в автопарку. Так, він декларує ще Opel Vectra 1998 року випуску. У власності ця легківка у Дмитра Дмитровича з 2007 року. За роз’ясненнями щодо можливості такого випадку ми звернулись до Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА. За словами начальниці відділу соціального забезпечення пільгових категорій осіб Вероніка Онищук, особа з інвалідністю може вставати на облік, якщо володіє автівкою вже більше 10 років, а перша реєстрація цієї легківки була понад 8 років тому. Відповідно така особа може також отримати і гуманітарний автомобіль.

Донорські легківки для адвоката, аудитора та депутата райради

Серед «щасливчиків», яким закордонні донори вирішили подарувати автомобіль, виявився і колишній начальник одного з відділ Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області Віктор Синьків. У червні 2017 року за розпорядженням голови він отримав від німецького донора Наталії Дунець VOLKSWAGEN Passat 2011 року випуску.

Автівка фактично одразу з’явилась і у декларації посадовця. За таку модель в Україні просять 307 тисяч гривень, тоді як декларант оцінив її лише у 264 289 грн.

Скріншот із сайту продажу автівок

Наступним у нашому списку щасливих власників гуманітарних авто є маловідомий в адвокатських колах міста Хмельницького адвокат Михайло Осташ. Однак в ЗМІ він зумів вже трохи засвітитись, адже був захисником обвинуваченого у справі секретаря Хмельницької міськради Михайла Кривака. Про одне із судових засідань в лютому 2018 року на сайті «Є» можна знайти інформацію.

Скріншот із матеріалу «Є» від 19.02.2018 р.

Для початку перевіряємо наявність інформації про адвоката у реєстрі. Там знаходимо картку із даними, в якій видно, що Михайло Осташ отримав своє свідоцтво адвоката 9 січня 2019 року.

Скріншот із реєстру адвокатів України

Також дивимось у розпорядження голови ХОДА від 20.03.2019 року, в якому мова йде знову ж таки про визнання гуманітарною допомогою легкового автомобіля, а саме автомобіля Opel з об’ємом двигуна 1 686 см3 та 2014 року випуску. Донором у цьому випадку виступив Хамед Абассі з Німеччини.

Перевіряємо цю інформацію за допомогою реєстру МВС та бачимо там інформацію про отриманий адвокатом гуманітарний автомобіль.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

Закордоном таку автівку можна придбати за 5-7 тис.євро. В Україні вартість такої автівки становить від 10,2 тис.доларів США, тобто приблизно 9,1 тис.євро.

Скріншот із сайту продажу автівок
Згадку про Михайла Осташа можна побачити також у е-декларації Лілії Осташ, напевно, екс-дружини, яка працює заступником начальника відділу адміністрування акцизного податку головного управління фіскальної служби в Хмельницький області. Декларантка у 2018 році декларантка вказала аліменти на утримання неповнолітніх дітей від громадянина Осташа Михайла Савовича у розмірі 24 тис.грн.

Наступним у нашому переліку йде фельдшер медицини невідкладних станів, приватний підприємець, депутат Красилівської районної ради Хмельницької області Микола Дубенюк. 13 лютого 2019 року було прийнято розпорядження про визнання автомобіля Skoda з об’єм двигуна 1 598 см3, та 2015 року випуску гуманітарним.

З декларації депутата за 2018 рік видно, що автомобіля у нього не було, однак авто з травня 2017 року є у власності з’явилось у дружини – NISSAN X-TRAIL 2008 року випуску.

Декларант є членом Аграрної партії України.

Отримання автомобіля депутатом Дубенюком підтверджує й інформація із реєстру МВС.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

Звичайно ж ми перевірили вартість автомобіля такої марки та року випуску на закордонних сайтах продажу. Вартість такої автівки 2015 року випуску стартує від 13,6 тис.євро. В Україні таке авто можна придбати за приблизно 17,1 тис.доларів США, тобто 15,3 тис.євро.

Скріншот із сайту продажу автівок

Недешеві іномарки від закордонних донорів

Власниками цікавих автівок також став громадянин України Пічкур Олександр Володимирович, який скоріш за все мешкає у м. Кам’янець-Подільський та займається підприємницькою діяльністю, а саме виготовленням інструментів та роздрібною торгівлею. На початку 2019 року пан Пічкур став власником гуманітарної автівки Honda з об’ємом двигуна 1 597 см3 та 2015 року випуску. Це нам також підтверджує й інформація із реєстр МВС.

Скріншот отриманої інформації із реєстру МВС

В Україні за такий автомобіль просять від 14,9 тис.доларів США. На закордонних сайтах цю модель можна знайти за 15,5 тис. євро.

Скріншот із сайту продажу автівок

Громадянин Собко Володимир Петрович став власником гуманітарного автомобіля Opel з об’єм двигуна 1 598 см куб., із датою першої реєстрації 07.12.2016 року від Хенрика Францішека Імбєровіча з Польщі. Із реєстру МВС стає відомо, що тут мова йде про Opel Insignia 2016 року випуску, який на сьогодні в Україні можна придбати за мінімум 15,2 тис. доларів США.

Скріншоти із реєстру МВС та сайту Авторіа

Враховуючи здійснений нами аналіз розпоряджень голів Хмельницької держадміністрації з 2014 року по початок травня 2018 року, вималювалась цікава тенденція – серед визнаних гуманітарними автомобілями є достатньо дороговартісні автівки, а також їх власники є досить непересічними особами. А це в свою чергу може свідчити про те, що черговий закон із благородною метою в Україні завжди може ставати шпариною для обману держави задля уникнення сплати податків у бюджет.

Автор: Альона Береза, Марія Турчина

Розслідування створено за підтримки регіонального проекту BIHUS.info

Leave a Comment

Останні новини

“Косачку” привезли до Хмельницького: пластична вистава від жінок і про жінок

Уперше виставу презентували у Києві 3 грудня 2023 року. Роботу над проєктом продовжили й показали вдруге в Києві й уже…

1 тиждень тому

Хто може бути отримувачем та набувачем гуманітарної допомоги: роз’яснення

Отримувач – це юридична особа, зареєстрована в Україні з визначеним напрямком статутної діяльності. Важливо наголосити, що чинне законодавство передбачає реєстрацію…

4 місяці тому

СМТ більше не буде: що змінює закон про дерадянізацію (ВІДЕО)

В Україні проведуть дерадянізацію територіального устрою. Відповідний закон президент підписав наприкінці жовтня. З назви закону можна подумати, що Дніпропетровська область…

4 місяці тому

Юрій Гудименко: «У нас зараз дуже цікавий час, звикання до наших перемог»

Військовий, блогер, історик, публіцист, громадський діяч Юрій Гудименко презентував у Хмельницькому свою першу книгу «Історії та війни». До неї увійшли…

5 місяців тому

“Червона” Славута: як у місті позбуваються радянської символіки

На Хмельниччині прощаються з радянським минулим. Розпочався процес перейменування вулиць одразу після розвалу СРСР. Пожвавився цей процес після початку російсько-української…

7 місяців тому

Грослазарет у Славуті: історія, міфи та сучасна невизначеність

Це околиця міста Славута на півночі Хмельниччини. Тут у 1941 році нацисти створили табір для поранених радянських військовополонених — «Грослазарет…

8 місяців тому