18 тисяч славутчан отримали щеплення від COVID-19

Фото: https://slavuta-mvk.gov.ua/

На Славутчині триває вакцинальна компанія від коронавірусної хвороби. Про те, як проходить цей процес, розповів головний лікар КП «Славутський Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олег Гаврилюк.

Олеже Віталійовичу, скільки відсотків славутчан та жителів колишнього Славутського району на сьогодні вакцинувалося і як загалом Ви оцінюєте темпи вакцинації?

  • Темпи вакцинації від коронавірусної хвороби оцінюю як не дуже добрі через головну причину – мало бажаючих щеплюватися. Від початку кампанії вакцинування Центром ПМСД було зроблено близько 18 тисяч щеплень, з них 10 тисяч – першою дозою та 8 тисяч – другою. У відсотковому співвідношенні Славутчина знаходиться на першій позиції серед інших районів Хмельницької області.

Які вакцини наразі є в наявності і яким чином можна прийти на вакцинацію?

  • У Славутському центрі ПМСД на сьогодні наявні усі вакцини, які задекларовані в Україні: AstraZeneca, Pfizer, CoronaVac, Moderna (щодо Moderna, то використовуємо її на другу дозу, для тих людей, які вже отримали першу). Зазначу, що вакцини є в достатній кількості. Вважаю, що всі вони ефективні і їх можна використовувати.

Чи можна визначити, які вікові категорії жителів вакцинуються найбільш активно?

  • Найкраще вакцинуються соціально свідомі люди. Зрозуміло, що жодна із вакцин від коронавірусу не має 100% захисту від самої хвороби. Проте, на мою думку, вакцинація – це найкращий спосіб вберегтися від важких форм протікання COVID-19.  

Яким чином можна провакцинуватися?

  • Запис на щеплення від коронавірусу проводиться за телефонами кол-центру – 0687154397, 0674504980, 0988968365 або через своїх сімейних лікарів. Черги існують тільки під час проведення вакцинації, чекати ж на саму на вакцину не потрібно. Зазвичай вакцинують на наступний день після запису. Щеплення безкоштовне.

Чи відслідковують сімейні лікарі побічні ефекти після вакцинування?

  • Це входить до обов’язків сімейного лікаря при умові якщо пацієнт звертається до нього. У більшості випадків вакцина викликає незначну і тимчасову реакцію. Зауважу, що серед 18 тис. щеплених осіб траплялися лише одиничні випадки прояву серйозніших виявів, наприклад, алергія чи проблеми з кров’ю. 

Що скажете про вакцинацію дітей після 12-ти років?

  • Щеплення дітей після 12-ти років проводиться за певними показами: медичний (дитина часто хворіє, має бути рекомендація сімейного лікаря та розписка батьків) та соціальні моменти (дитина виїжджає за кордон, знову ж таки, щеплення проводиться за рекомендацією лікаря + розписка батьків). Щеплення такої вікової категорії проводяться тільки вакциною Pfizer.  Кількість вакцинованих дітей – близько 20.  

Чи працюють виїзні пункти?

  • Звичайно. У нас працює 4 мобільні бригади. Ми активно використовуємо такий метод вакцинації. Крім того, виїжджаємо до маломобільних груп населення – тих осіб, які самі не в змозі прийти на вакцинацію. Головне –  це бажання людей.

Чи маєте ви колективні заявки від організацій, підприємств тощо?

  • Ми відпрацювали питання вакцинації з усіма організаціями міста і району. До деяких з них робили виїзди по 2-3 рази. І наразі, якщо працівники тієї чи іншої організації мають бажання щепитися, просимо їх звертатися до Славутського Центру ПМСД.

Пресслужба Славутського МВК

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне