90% ліфтів Хмельниччини виробили свій експлуатаційний ресурс

Фото: Суспільне Хмельницький

8 мільйонів гривень на перше півріччя виділили на ремонт ліфтів комунальному підприємству “Хмельницькліфт”. Загалом спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство обслуговує 1500 ліфтів, з них 51 – в медичних закладах області. Про це Суспільному розповів заступник інженера “Хмельницькліфт” Іван Іванов. Чоловік каже: термін експлуатації ліфтів – 25 років. З півтори тисячі ліфтів, які обслуговує їх підприємство, 90% виробили свій експлуатаційний ресурс.

Микола Ткачук мешкає у квартирі на четвертому поверсі на вулиці Пілотська, 117/1, де у другому під’їзді багатоповерхівки ремонтують ліфт. Розповідає: “Користуюсь ліфтом, бо в мене такий вік, що вже не так легко ногами підніматися на 4-й поверх. І сьогодні якраз вранці він працював. Скаржитися немає на що. Працює більш-менш, бо це ще не дуже старий дім, щоби був зношений ліфт”.

Заступник інженера спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства “Хмельницькліфт” Іван Іванов каже: заміна редуктора і тягового канту, згідно проєктно-кошторисної документації, коштує 80 тисяч гривень. Додає: “Зараз проводимо капітальний ремонт ліфта. Зокрема, міняємо редуктор і канатотяговий шків. Редуктор дуже рідко виходить з ладу, і він міняється тільки один раз, і служить 20-25 років”.

За словами Івана Іванова, 90% ліфтів, які обслуговує підприємство, перевищили свій термін експлуатації: “Якщо взяти в загальному, то ми обслуговуємо 1500 ліфтів. Зокрема, в місті Хмельницькому – 1200 ліфтів. Ті ліфти, які ми обслуговуємо, їх ресурс випрацюваний на 90%. Ми ще обслуговуємо в Нетішині, Шепетівці, Славуті, Волочиську. Цим ліфтам вже від 30 до 40 років, а їх термін придатності – 25 років, згідно чинного законодавства”.

Суспільне Хмельницький

Іван Іванов каже, що капітальний ремонт ліфта коштує приблизно 100 тисяч гривень: “А далі проводиться діагностика, експертне обстеження цих ліфтів. І за результатами або капремонт, або припинення експлуатації до капремонту, або продовження експлуатації. Середній капремонт може вартувати 100 тисяч гривень, це не значний за обсягами. А якщо серйозний капремонт з заміною вузлів станції керування, то до мільйона потягне”.

На перше півріччя з міського бюджету на ремонт ліфтів виділено 8 мільйонів гривень, каже Іван Іванов: “Ми вже освоїли на ремонт ліфтів приблизно 300 тисяч. Вже є укладено 13 договорів. Чотири об’єкти ми закрили вже повністю”.

За його словами, крім комунальної компанії “Хмельницькліфт”, в області є ще 10 приватних компаній, котрі обслуговують ліфти. Всього в області близько трьох тисяч ліфтів, з них 2,5 тисячі – в обласному центрі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне