Афера з “євробляхами”: на Хмельниччині перекрито тіньовий трафік мінімізації митних платежів

1
Фото: censor.net

Центр мінімізації митних платежів “спеціалізувався” на імпорті вживаних транспортних засобів за заниженою митною вартістю. Через нього в Україну ввезли машин на суму понад 170 млн грн. Про це повідомляє прес-служба ГУ ДФС у Хмельницькій області.

У рамках проведення операції “Рубіж” та розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України, встановлено групу осіб, які зареєструвавши низку підприємств-імпортерів здійснювали пошук фізичних та юридичних осіб, які планували купувати транспортні засоби за кордоном. Це тягачі, напівпричепи, мотоцикли, спецтехніка, с/г техніка та навісне обладнання до неї. Після цього фігуранти звертались до потенційних клієнтів із пропозицією надання послуг з ввезення таких транспортних засобів за заниженою митною вартістю.

Досягнувши згоди із замовником, фігуранти готували документи на імпорт техніки (вантажно-митні декларації, інвойси, сертифікати, висновки експертного авто-товарознавчого дослідження та ін.). Вони  використовували реквізити підконтрольних підприємств-імпортерів та нерезидентів, до яких вносили недостовірні відомості щодо митної вартості імпортованих товарів. Цим самим занижуючи суми митних платежів.

Ці документи подавалися для проведення митного оформлення, після чого проводилися розрахунки за придбані транспортні засоби в два етапи: безготівковим шляхом – через банківські рахунки підприємств (згідно документів із заниженою вартістю) та готівковим шляхом – частину фактичної вартості імпортованого товару передавали готівкою або вносили на особисті карткові рахунки підконтрольних осіб. Відповідно, суми коштів, отримані від реалізації транспортних засобів, лише частково відображалися в бухгалтерському обліку.

Загальний обсяг імпортних операцій підприємств, які входили до складу ЦММП, протягом 2017-2019 років склав понад 170 млн. гривень.

За результатами санкціонованих обшуків, проведених в офісах компаній – фігурантів, вилучено реєстраційні, фінансово-господарські, бухгалтерські документи та печатки підконтрольних СГД, відтиски печаток на чистих бланках,чорнові записи, банківські платіжні картки, експертні висновки, документи митного оформлення та флеш-накопичувачі.

Окрім того, на виконання ухвал суду зупинено видаткові операції по банківських рахунках та накладено арешт на грошові кошти, якіє на розрахункових рахунках підконтрольних компаній-імпортерів, а також спрямовано відповідну ухвалу на арешт ліміту у системі електронного адміністрування ПДВ.  Триває слідство.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне