Агентурний псевдонім “Мадлен”. Суд звільнив від кримінальної відповідальності хмельницьку освітянку, завербовану ФСБ

Фото: https://www.unian.ua/

Хмельницький міськрайонний суд звільнив від кримінальної відповідальності заступницю директора Хмельницького міжшкільного навчально-виробничого комбінату, обвинувачену в готуванні до державної зради (ч.1 ст.14 ч.1 ст. 111КК України).

Про це свідчить ухвала від 13 липня.

4 січня 2020 року хмельницька освітянка виїхала на рейсовому автобусі Чернівці-Краснодар до села Петропавлівка Воронезької області Росії, де мешкають її родичі. У гостях жінка пробула до 14 січня. Того ж дня вона прибула на залізничний вокзал у Воронеж, де її затримали працівниками поліції Російської Федерації та доставили до одного із кабінетів цього ж вокзалу.

Під час бесіди з російськими правоохоронцями жінка отримала та прийняла від невстановленого співробітника іноземної організації – спеціальної служби Управління Федеральної служби безпеки у Воронезькій області пропозицію здійснювати діяльність у проведенні підривної діяльності на території України. Зокрема, вона мала збирати та передавати йому інформацію щодо співробітників Хмельницького міського відділу Управління Служби безпеки України, яка стосується їхніх посад, адрес проживання, місць проведення дозвілля, наявності родичів за кордоном, абонентських номерів, якими вони користуються, психологічних уразливостей та шкідливих звичок.

У тому ж кабінеті освітянка надала співробітнику ФСБ усне зобов’язання про співпрацю, збереження у таємниці факту співробітництва. Комунікація мала відбуватися у вигляді листування в месенджері «Telegram». Після чого їй присвоїли агентурний псевдонім «Мадлен».

Разом з тим, 17 лютого жінка звернулася до Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області із заявою про свій зв`язок з іноземною організацією, про отримане завдання, і про те, що вона на виконання злочинного завдання іноземної організації ніяких дій не вчинила.

Суд дійшов висновків, що, згідно з ч.2  ст.111 КК України звільняються від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв`язок з ними та про отримане завдання.

Жінка також не заперечувала щодо звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч.2 ст.111 КК України.

Крім цього, суд закрив кримінальне провадження у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Як писав НГП, хмельницький суд звільнив від кримінальної відповідальності уродженку Красного Луча Луганської області, завербовану ФСБ Росії на збір даних про хмельницьких “есбеушників” і спецпризначинців.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне