Активісти пропонують розробити у Хмельницькому План управління дощовими водами

Фото: ГО “Річки Хмельниччини”

Нещодавно голова ГО “Річки Хмельниччини”  Віктор Карван та член правління Павло Везденецький долучилися до обговорення Плану дій “Зелене місто” для Хмельницького, а саме його розділу “Вода”, йдеться на сторінці активістів у соцмережі.

Вони звернули увагу на один з вагомих факторів забрудення міського водосховища та Південного Бугу в межах міста: в річку виведено більше 15 труб, по яких туди спускається поверхневий (дощовий, зливовий) сток. Хоча дощова вода є чистою, вона змиває з вулиць весь бруд, і сама стає джерелом забрудення для річки, якщо її туди скидувати без очистки.

ГО “Річки Хмельниччини”

Як же зробити так, щоб поверхневий сток був чистим, а вулиці та хідники не підтоплювались? Для цього слід розробити План управління дощовими водами. Замість того, щоб бездумно обкладати усе місто плиткою (і створювати додаткові потоки води, яка не всотується в грунт!), слід поєднати озелення із елементами водної інфраструктури.

В Європейському Союзі міста вже багато років поспіль грамотно розбудовують водну інфраструктуру, і спрямовують дощову воду на спеціальні заглиблені ділянки з рослинами та камінням. Це не тільки красиво, а ще й дуже корисно – очищає воду і зменшує навантаження на підземні дощові колектори.

У нас же клумби розташовані ВИЩЕ хідника і землю з них  в дощ вимиває на тротуар. Як результат – рослини сохнуть, а на хіднику утворюється грязюка.

За допомогою Планів управління дощовою водою поляки, нідерландці, чехи та німці роблять зливові води чистішими, а свої міста – зеленішими. Створюють “дощові сади” – утримують  і очищають дорогоцінну воду. Поліпшується й мікроклімат. І це не якісь “космічні технології”.

Чому ж Хмельницький щорічно витрачає мільйони гривень на покриття всього і вся плиткою, а наша система поверхневого дренажу вперто розбудовується по застарілому, шкідливому підходу 1980-х років? Що, так складно оновити технічні вимоги?

У існуючій Програмі розбудови мережі водовідвідних колекторів, каналів та водостоків, немає ЖОДНОГО сучасного екологічного рішення! Уся “модернізація” там полягає в прокладенні нових підземних труб з пластику. Навіть корзини-сміттєвловлювачі не передбачені.

Чому екологічні заходи в програмах є лише в заголовках? Чому зміст не відповідає формі?

Активісти вирішили сформувати перелік із пропозиціями щодо простих містобудівних вимог: там буде сказано, як правильно будувати, в гармонії з водою, а не на шкоду їй.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне