АМКУ оштрафував «Екофарм» на 3,2 млн грн за поширення неправдивої інформації про ліки від COVID-19

Фото: youtube канал – HAPPY DAYS

Відповідно до рішення Комітету ТОВ «Науково-виробнича компанія «Екофарм» порушило конкурентне законодавство, повідомивши неправдиву інформацію про ефективність препарату «Протефлазід» під час лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2. При цьому належного обґрунтування цього твердження у компанії немає. Повідомляє офіційний веб-портал Антимонопольного комітету України.

У одному телевізійних сюжетів за участі заступника генерального директора компанії Олександра Гриневича наголошувалось, що екстракт щучки дернистої та трави війника наземного може зупинити китайський коронавірус, містить складові, які мають убезпечити від коронавірусу, а також, що діюча речовина препарату повністю блокує вірус.

При цьому, склад діючих речовин лікарського засобу – екстракт Протефлазід із трави щучки дернистої та трави війника наземного, розчинник екстракції: етанол 96%.

На сайті компанії була розміщена інформація про лікарський засіб «Протефлазід», яка стосується лікування та профілактики гострої COVID-19 без належного обґрунтування відповідно до чинного законодавства та офіційних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України. Зокрема там було розміщено лист за підписом Олександра Гриневича, адресований Міністру охорони здоров’я України. У ньому пропонувалося надати лікарям противірусний препарат «Протефлазід» «в якості гуманітарної допомоги для профілактики виникнення та лікування захворювання на коронавірус Covid-2019».

Водночас, на сайті компанії розміщене повідомлення: «Получены результаты исследований о действии протефлазида на коронавирусы», у якому можна ознайомитися з зі звітом державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського» Національної академії медичних наук України. Однак, за гучною назвою міститься дослідження, яке не стосується ні COVID-19, ні будь-якого іншого коронавірусу людини. Дослідження вивчало дію препарату на коронавірус свиней.

Окрім цього, в інструкції до препарату, серед багатьох інших хвороб, немає жодного слова про спричинене SARS-CoV-2 захворювання COVID-19.

Усе це підтверджує той факт, що ТОВ «Науково-виробнича компанія «Екофарм», завдяки поширенню неправдивої інформації про препарат «Протефлазід», вчинило порушення, передбачене статтею 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді повідомлення неправдивих відомостей про застосування для лікування та профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, та отримало неправомірну перевагу перед конкурентами.

Тому АМКУ, проаналізувавши розмір доходу, пов’язаний з порушенням та встановивши, що компанія не визнає порушення, що воно було тривалим та досі не припинено повністю, оскільки не прибрані інформаційні матеріали, які можуть уводити в оману споживачів, прийняв рішення накласти на компанію-порушника штраф у розмірі 3,2 млн грн.

АМКУ наголошує, що поширення інформації щодо профілактики чи лікування коронавірусу препаратами до належного підтвердження такого факту відповідно до діючого законодавства рекомендаціями МОЗ може вводити в оману споживачів та становити порушення Закону про захист від недобросовісної конкуренції.

Довідка

ТОВ «НВК «Екофарм» була заснована у 1998 році. Виробничі потужності компанії  розташовані у с. Улашанівка, Славутського району. ФФ «Славута-Фарм» була заснована в 2008 році і на початку 2017-го, як структурна одиниця ТОВ «НВК «Екофарм», отримала назву  Департаменту виробництва лікарських засобів.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне