Апеляційний погодився з рішенням Віньковецького суду про стягнення зі споживача збитків за безоблікове споживання електрики

35
Фото: court.gov.ua

У лютому 2019 АТ «Хмельницькобленерго» в особі Віньковецького РЕМ звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнути з жителя с. Станіславівка збитки, завдані порушенням правил користування електроенергією для населення в розмірі 7271 грн та вартість покажчика струму – 4950 грн.

Позивач вказував, що 14 лютого 2016 року під час нічного рейду працівники РЕМ виїхали в с. Станіславівка Віньковецького району, де виявили лінію з найбільшим навантаженням. Ця лінія привела до домогосподарства відповідача. Обстеження довелося проводити разом із поліцейським, бо господар добровільно дозволу не дав, а в ході конфлікту, за словами енергетиків, ще й пошкодив покажчик струму.

Під час обстеження працівники РЕМу виявили самовільне підключення поза лічильником скритої проводки, про що склали акт про порушення та Протокол про адміністративне правопорушення. Відповідачу нарахували 7271 грн. 77 коп. збитків, завданих безобліковим споживанням електричної енергії. Однак, добровільно він їх не відшкодував, тому енергетики подали позов до суду.

Віньковецький районний суд стягнув завдані збитки зі споживача на користь АТ «Хмельницькобленерго» в особі Віньковецького РЕМ і судовий збір. В решті позову відмовив.

На рішення суду першої інстанції відповідач подав апеляційну скаргу. У ній зазначив, що категорично не погоджується з діями працівників та складеним з порушеннями актом. Вимоги позивача назвав безпідставними, бо нічого не порушив.

Заслухавши пояснення та перевіривши матеріали справи, апеляційний суд дійшов до висновку, що скарга задоволенню не підлягає.

«ПАТ «Хмельницькобленерго» доведено, а відповідачем не спростовано порушення Правил користування електричною енергією та умов договору на користування електричною енергією. Тому з огляду на викладене суд доходить висновку про правомірність дій позивача. Та вважає доведеним факт порушення П. п. 10.2 Правил користування електричною енергією, що є підставою для нарахування збитків у сумі 7271,77 грн, завданих енергопостачальнику незаконним підключенням позивача до його мереж енергопостачання та безобліковим використанням електричної енергії», – зазначає у постанові Хмельницький апеляційний суд.

Відтак апеляційну скаргу суд залишив без задоволення. А рішення Віньковецького районного суду – без змін.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне