Апеляційний суд залишив в силі покарання винуватцю смертельної автоаварії

11
Фото: україна live

Хмельницький апеляційний суд розглянув кримінальне провадження за апеляційною скаргою обвинуваченого на вирок Красилівського районного суду, яким його визнано винним за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України. Це порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження та смерть потерпілого.

Деталі ДТП

Автоаварія сталася 23 червня 2018 року на автодорозі «Теофіполь-Красилів» за перехрестям в напрямку сіл Корчівка і Ледянка Красилівського району. Автомобіль «ВАЗ», за кермом якого був обвинувачений, перетнувши суцільну лінію дорожньої розмітки. Далі  виїхав на дорожню смугу і зіткнувся із зустрічним «Мерседесом». Постраждали пасажири «ВАЗу»: жінка отримала травми середнього та легкого ступенів тяжкості, а чоловік – несумісні із життям.  При цьому водій-винуватець ДТП був у стані алкогольного сп’яніння, а його авто – несправне.

Суд Красилова покарав водія 3 роками ув’язнення з позбавленням права керувати ТЗ на такий же строк та стягнув з нього понад 70 тис. грн. відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

Обвинувачений був впевнений, що є підстави звільнити його від реального відбування призначеного покарання на дворічний іспитовий строк. Пояснив, що суд першої інстанції не врахував, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності. А також має позитивні характеристики і фактично є єдиним годувальником багатодітної родини, тому вирок просив змінити.

Заслухавши учасників справи та перевіривши матеріали кримінального провадження колегія суддів апеляційного суду дійшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню.

Без обтяжуючої обставини

Апеляційний суд виключив із вироку обтяжуючу обставину – вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння. Оскільки суд першої інстанції врахував її як таку, що впливає на кваліфікацію (порушення п.2.9(а) Правил дорожнього руху), і як обставину, що обтяжує покарання обвинуваченого.

«Згідно з вимогами ч. 4 ст. 67 КК України, якщо будь-яка з обставин, що обтяжує покарання, передбачена в статті Особливої частини цього Кодексу, як ознака злочину, що впливає на його кваліфікацію, суд не може ще раз її враховувати при призначенні покарання, як таку, що його обтяжує», – зазначено в ухвалі апеляційного суду.

Утім, на думку колегії суддів, це не дає підстав, для звільнення обвинуваченого від реального відбування покарання.

«В даному провадженні відсутні підстави для висновку, що його виправлення можливе без відбування покарання в виді позбавлення волі. Відтак апеляційна скарга обвинуваченого про можливість його звільнення від відбування покарання в виді позбавлення волі на підставі ст.75 КК України задоволенню не підлягає», – констатує апеляційний суд.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне