«Бачити серцем»: у Хмельницькому проведуть мистецькі заходи для людей з інвалідністю по зору

Фото: www.facebook.com/bachytysercem

За підтримки Українського культурного фонду, в рамках програми «Інклюзивне мистецтво», Житомирська обласна громадська організація «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів» реалізовуватиме проект: «Бачити серцем» – мистецькі заходи для людей з інвалідністю по зору» в Житомирі, Луцьку, Хмельницькому та Полтаві.

Мета проекту – залучення незрячих людей до візуальних мистецьких акцій в закладах культури.

21 серпня 2019 року об 11-00 в Хмельницькому обласному художньому музеї відбудеться тренінг з аудіодискрипції для представників закладів культури. Незрячі спікери, спеціалісти по роботі з інвалідами по зору поділяться досвідом щодо організації специфічних мистецьких заходів, екскурсій, перформансів. Працівники культурних установ зможуть наочно побачити алгоритм роботи з незрячими людьми під час аналізу візуальних творів мистецтв, познайомитись з різноманітними форматами та методами роботи з різними категоріями інвалідів по зору. Навчити «зрячих» не боятися, не співчувати, а працювати з «незрячою» аудиторією – одне із завдань проекту, своєрідна інтелектуальна культурна продукція, яку отримає «здорове» суспільство від інклюзивної меншості.

Цього ж дня о 15-00 в Хмельницькому обласному художньому музеї відбудеться перформанс «Бачити серцем». Це мистецький захід для людей з інвалідністю по зору. Незрячих людей познайомлять з живописними творами народного художника України – Юрія Камишного.

До картин відомого митця написано багато віршів та пісень. Більшість з них виконають незрячі люди, зокрема гурт «Гармонія». В піснях та поетичних творах передається задум, настрій, емоції, які митці відчували, споглядаючи художній твір – певну картину Юрія Камишного. Основне завдання заходу – довести, що люди із вадами зору насправді можуть бачити набагато більше, аніж звичайні люди, тому що головне у сприйманні мистецтва – це вміння відчувати та бачити серцем.

22 серпня 2019 року для інвалідів з вадами зору Хмельниччини та Житомирщини буде організована спеціальна екскурсія по музеях м. Хмельницького.

Під час цих мистецьких заходів планується налагодити обмін досвідом з представниками громадських організацій Житомирщини та Хмельниччини для подальшої співпраці.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне