Басейни річок Дніпра та Дністра забруднені пестицидами, фармацевтичними препаратами та важкими металами

Фото: https://uhe.gov.ua/

Про це повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський під час презентації нових даних про якість вод у басейні Дніпра, інформує НГП.

«Скринінг речовин-забрудників басейну Дніпра дає нам повну картину, в якому стані перебуває головна водна артерія країни. У воді знайдені пестициди, фармацевтичні препарати та важкі метали, концентрації яких часто перевищують екологічні стандарти якості ЄС», – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Він повідомив, що у басейні Дніпра взяли  проби води у 27 точках, риби – у 5. Проаналізували 2200 речовин на вміст 67 тис. забрудників. Найбрудніші точки знаходяться в зоні впливу скиду стічних вод комунальних підприємств.

Серед пунктів пробовідбору в рамках дослідницького моніторингу була річка Хомора у смт Понінка.

Роман Абрамовський розповів, що результати скринінгу показали наявність у воді пестицидів та агрохімікатів, які заборонені ще у 60-х роках ХХ століття. Це свідчить про порушення правил їх зберігання та використання.

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв порівняв результати скринінгу забруднюючих речовин у трьох найбільших річкових басейнах України. Вони показали, що спільні проблеми мають Дніпро, Дністер та Сіверський Донець. Це забруднення пестицидами, фармацевтичними препаратами та важкими металами – перевищення концентрацій міді і цинку.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне