Близько 300 людей контактували з померлою від Covid-19 медпрацівницею – ОДА

Фото: https://www.nbcnews.com/

У списку вагітні, медпрацівники та випадкові попутники. Частину з них уже протестували.  Інші знаходяться на самоізоляції та під наглядом сімейних лікарів.

Інформує vsim.ua

10 квітня Хмельницький сколихнула новина про першу смерть від коронавірусу. Діагноз посмертно підтвердили у медпрацівниці пологового відділення районної лікарні, що розташована на Львівському шосе. Жінка працювала в медзакладі санітаркою. Згодом у неї діагностували бронхіт та поклали в стаціонар за місцем роботи. 

Під час лікування стан пацієнтки погіршився, її перевели до реанімації. 8 квітня серце жінки зупинилося. Вже після смерті у неї запідозрили коронавірус. В померлої відібрали біоматеріали та відправили їх до референс-лабораторії у Київ. 

10 квітня в Центрі громадського здоров’я підозру підтвердили. У працівників закладу та пацієнтів – відібрали аналізи. Вони показали негативний результат. 

13 квітня, під час брифінгу розповіли з ким контактувала жінка. Як з’ясувалося вона була не місцевою. Проживала у селі Осташки і щодня діставалася на роботу до міста попутним транспортом. Відповідно коло контактних осіб було велике. 

Після того, як у померлої жінки підтвердили коронавірус, в першу чергу ми відібрали зразки у 5 вагітних, які перебували в лікарні на той момент. Вони були негативні. Вагітних або відпустили додому або перевели в міський перинатальний центр. Далі було проведено дослідження понад 70 контактних осіб із цієї лікарні. По них уже є негативний результат. У нас залишається ще близько 40 осіб протестувати по цій лікарні. Вони належать до віддаленого коло контактів. В них захворювання малоімовірне, але їх буде все одно протестовано протягом наступних 2 діб.  Загалом по цьому випадку було встановлено близько 300 контактів різного ступеню віддаленості. Всі ці люди зараз знаходяться на самоізоляції та під наглядом сімейних лікарів, – розповів під час брифінгу перший заступник голови ОДА Роман Примуш. 

Тим часом жінку уже похоронили на місцевому кладовищі в Осташках. В ОДА повідомили, що процедуру поховання здійснювали згідно зі стандартами та рекомендаціями МОЗ.

Жінку поховали у населеному пункті, де проживала. Окремого місця для поховання хворих на Covid-19 не передбачено у рекомендаціях МОЗ. Однак, є відповідний регламент процедури. Додатково ми розробили рекомендації для органів місцевого самоврядування. Тіло пройшло відповідну дезінфекцію. Було запаковане у непроникний спеціалізований целофан. Лише після цього було поміщено в труну. Також провели дезобробку місця поховання. Місцеві мешканці можуть бути спокійні, – зазначив Роман Примуш. 

Також, під час брифінгу, перший заступник голови ОДА повідомив деталі по випадку інфікування Covid-19 у жінки із Чемеровецької ЦРЛ. протягом 10 днів пацієнтка перебувала в лікарні з пневмонією. Після того, як в ОДА вирішили тестувати всіх хворих з таким діагнозом, дослідження провели і цій пацієнтці. Результати були позитивні. 

Наразі пропрацьовано всіх контактних осіб. Це 44 медпрацівники, 5 з близького оточення. У них відібрані зразки та відправлені на дослідження. До кінця дня будуть результати. Поки всі на самоізоляції, – розповів Роман Примуш. 

Нагадаємо, що за даними Хмельницької ОДА, станом на 09:00 14 квітня в Хмельницькій області виявилено 35 лабораторно підтверджених випадків на COVID-19. З них 3 одужало, 2 летальних випадки, 1 на контролі Чернівецького лабораторного центру.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне