Боротьба за колишній кінотеатр “Сілістра”: із фірми Вікарчука стягують майже 2 млн грн

Фото: Будівля “СВ клубу”, яка зайняла частину колишнього кінотеатру “Сілістра”

Господарський суд Хмельницької області частково задовольнив позов виконавчого комітету Хмельницької міської ради до ТОВ “Браво” (власником є місцевий підприємець Віктор Вікарчук) і призначив стягнути з компанії 636,8 тис. грн заборгованості з орендної плати, 1,05 млн грн неустойки (з 9 вересня 2020р. до 31 березня 2021 року), 12,6 тис. грн пені, 20 тис. грн 3%-річних, 30,7 тис. грн інфляційних втрат і 26,3 тис. грн витрат з оплати судового збору.

Про це свідчить рішення від 26 травня, інформує НГП.

На початку лютого до госпсуду звернулася хмельницька влада, оскільки фірма “Браво” не виконувала умови договору оренди від 20 червня 2000 року щодо цілісного майнового комплексу кінотеатру «Сілістра» загальною площею 1389 кв. м, що на вул. Свобода, 1А.  Як стверджує позивач, протягом останніх 20-ти років орендар провев поліпшення орендованого цілісного майнового комплексу на підставі відповідних рішень виконкомому, в результаті чого збільшилась площа з 1389 кв. м до 1921,1 кв. м., а також збільшилась вартість орендованого цілісного майнового комплексу. В подальшому ТОВ “Браво”, як стверджує позивач, в порушення рішення Господарського суду Хмельницької області від 23 грудня 2013р. зареєструвало право власності на 24% з 1389 кв. м.

Так виглядав раніше кінотеатр “Сілістра” у Хмельницькому

За результатами проведеної судової будівельно-технічної експертизи від 16 жовтня 2013 року з’ясовано:

  • вартість орендованого цілісного майнового комплексу кінотеатру «Сілістра» на дату дослідження становить 6 млн 234 тис. 178 грн;
  • вартість і розмір частки орендаря ТОВ “Браво”, орендованого цілісного майнового комплексу, становить – 24% або 1 млн 498 тис. 184 грн (без ПДВ);
  • вартість і розмір частки орендованого
  • цілісного майнового комплексу кінотеатру «Сілістра», що належить Хмельницькій міській раді, становить 76% або 4 млн 735 тис. 994 грн.

Крім цього, за висновком експерта, в результаті виконання орендарем ТОВ “Браво” ремонтно-будівельних робіт (реконструкції) будівлі кінотеатру під конференц-зал та приміщення для проведення культурних, спортивних та розважальних заходів було створено “нову річ”, тобто будівля зазнала змін.

Наприкінці грудня 2019 року виконком Хмельницької міськради розірвав договір оренди з ТОВ “Браво” і створив спільну комісію з інвентаризації, розмежування і оцінці майна цілісного майнового комплексу кінотеатру. Зокрема, вона зафіксувала, що планування будівлі та площа будівлі на момент передачі в оренду та на момент обстеження значно відрізняються. Так, на момент передачі в оренду в 2000 році площа будівлі становила 1389 кв .м, а за даними технічної інвентаризації від 22 лютого 2019 р., яка відповідає фактичному плануванню будівлі на момент обстеження інвентаризаційною комісією, площа будівлі кінотеатру значно збільшилась і становить 1921,2 кв.м.

Теперішній зовнішній вигляд та об`єм будівлі (характеристики) значно відрізняються від того, що був на момент передачі в оренду, – будівля кінотеатру значно добудована та реконструйована. В результаті проведеної реконструкції глядацького залу під конференц-зал та приміщення для проведення культурних, спортивних та розважальних заходів, реконструкції фойє, будівля кінотеатру не відповідає призначенню «кінотеатр», яке було на момент передачі в оренду. Вхід в будівлю можливий лише через добудовані приміщення орендаря.

Зі свого боку представник ТОВ “Браво” подав заяву про закриття провадження у цій справі, у зв`язку із відсутністю предмета спору. Він пояснив, що виконавчий комітет Хмельницької міської ради не має права розпоряджатися майном, що належить територіальній громаді Хмельницького, оскільки немає актів прийому-передачі такого майна від територіальної громади. Також зазначив, що виконавчий комітет – юридична особа, яка є недієздатною та створена на порушення порядку, встановленого законом.

Також фірма Вікарчука подала зустрічний позов проти виконкому з вимогою стягнути 1,12 млн грн у вигляді помилково сплаченої орендної плати. Ця претензія випливає з того, що орендар вважає, що не повинен платити оренду за 24% площі будівлі колишнього кінотеатру, адже це вже його приватна власність.

Разом з тим, суд дійшов висновків, що в матеріалах справи не надано доказів, що ТОВ “Браво” є співвласником частки 24% у 1389 кв. м, а, отже, позовні вимоги за зустрічним позовом є необгрунтованими та задоволенню не підлягають.

Рішення Господарського суду Хмельницької області набирає законної сили після закінчення терміну на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне